Wednesday, November 30, 2011

Gerimis di Tg Agas

 Tanjung Agas , 22 November 2011


suram, sepi, sunyi.
Musim Tengkujuh.
Nelayan tak ke laut hari ni, ujar seorang anak muda yang sedang memancing di jeti.
Dia menjerit riang bila pancingnya kelihatan disentap.
Pancing di angkat lalu kelihatan ikan merah melentik-lentik.
Dia pelawa aku, "nak ke ikan ni?".
aku senyum je...nak bawa balik hotel..masak steam ?
Anak muda tersebut menjerit riang lagi bila ikan kedua merentap pancingnya. 
Mungkin itulah rezekinya  hari ni...
Tentu hatinya berbunga riang.sedangkan ada orang lain yang berduka lara bila gerimis menjadi hujan lebat..






Monday, November 28, 2011

I can only cry

 

 What Should I Do

When I let you go one step further, my eyes overflow with tears

When you walk away one step further, more tears are falling

As you move away to a place where I can’t reach you, even if I reach out my hand

I can’t catch you, I can only cry


What should I do? What should I do? You’re leaving

What should I do? What should I do? You’re leaving me

I love you, I love you, I cry out to you

But you can’t hear me, because I am only shouting in my heart


All day long I try to forget you, but I think of you again

All day long I try to say goodbye, but I think of you

Although you went to a place where I can’t hold you, even if my hand reaches out for you

I can’t find you, I can only cry


What should I do? What should I do? I can only see you

What should I do? What should I do? I love you only

I am sorry, I am sorry, can you hear me?

Please come back to me, if it’s not you, I can’t go on


What should I do? What should I do? I only have you

What should I do? What should I do? You’re leaving

What should I do? What should I do? You’re leaving me alone

I love you, I love you, I cry out to you

But you can’t hear me because I am only shouting in my heart










Jom masak...fettuccine aglio olio

 fettuccine aglio olio
 
now tgh duk tengok dvd citer PASTA. Drama korea...cerita berkisar dapur sebuah restoran itali..best! cerita ni menang banyak award. and sebab drama berkisar masak-masak, of course mak sukaaaaaaa!
baru tengok 4 episod...sukaaa! herooo and heroin pun mak sukaaa! actually drama korea ni ditayangkan di TV2. tapi mana ada masa nak tgk TV sangat. so baru ni jumpa dvd nya..beli..and i can watch at any time..hik...

ok..cerita lain......jommmm...

mari masak!!

frens:  catz!! aku nak datang rumah ko...nak makan...!
hamboiiii..macam restoran...
so i was thinking for something simple..sedap..can be prepared less than 35 minutes..
ok...bukak peti sejuk..err....tgk kabinet, i got fettuccine...olive oil..
bukak fridge ada udang 10 ekor (siap kira tuuu) and ada capsicum, cili api, cili kering, bawang putih!
dang!!!
aglio olio.......
errr....kalau cuma ada belacan dgn asam keping je dlm dapur,  i will ask them to join me teh tarik kedai mamak.


zrassss..zrenggg.

siang udang, rebus cili kering.
hiris capsicum, hiris cili merah (buang biji).
oh masakan ni ada 4 jenis cili..padan le muka sapa yang makan. kih.
aglio olio kena pedas baru sedap.

tok-tok-tok!  tetamu sampai....
Fatin and romieoooo..
so i zrengg..zronggg...zrenggg..dongggg..denggg.....dang..!


 rebus fettuccine..el dente

kelentang..kelentung....dong deng...


in 20 minutes, dinner is ready  (dinner ke menda...datang memalam buta. ni kira supper lah ek).


 dinner is readyy..lets dig...!

dari meja makan pindah ke depan TV..elok le tu,,makan pindah-pindah. 
huu..pedas..huuu..sedapppp.....
fatin: pedasss...!!
                 romieooo: tak cukup  <---- lepas tu komplen perut menggelembung laaa..gemok laaaa....pangggggg!!!!


 tadi aku rasa macam masak banyak sangat but end up...satu tray tak cukup for three person...?

fatin and tukang masak.
ok..tukang masak gembira coz food habis.

ok..hi fatin. nice meeting you! she's a nice friend..ramah, rajin masak, ...engineer with one of the GLC company.. ok...nak berkenalan...bolehhh...heheheeeeeee....

and romieoooo...good luck to you. hope that u will have fun, working in Jakarta and become a milionaire ......

Thursday, November 17, 2011

Gelora hati...

yeah!!! gelora bung karno sudah bermula...Malaysia Vs Indonesia.  go! go!go!
demam..terlepek...pukul 3 tadi aku balik,
dizzy, selsema makin berlarutan, rasa sejukkkkk je.

eh cop...
dah gol wehh...!   dah gol!..haahha..

gembiraaa!!!!

wah bung karno makin bergeloraaaa!!!!!

ok..sambung.
rasa sejukkkk je...dalam ofis aircond, dlm lab aircond,,kat depan TV aircond, dlm bilik ni pun aircond...aku macam dah rasa diri aku ni aiskrim. aiskrim perisa kucing.....sejukkk...gerrr...grrrr....grrrrr...

ok..sempat buat cucur bawang tadi, dengan sambal kicap. konon nak mkn utk tgk bola (apatah kaitannyaaa kan????? nak tgk bola kena sambil makan. kata demam...tapi tetapppp mak mentekedarah...).

actually tadi teringat nak buat cekodok macam  chef papa joe ..
tapi kepala dizzy..lapar...tengok kentang pun dah macam empat segi..kang hiris kentang terhiris jari pulak...
so hiris bawang..cili..campak ikan bilis..buh garam, air...gaull...  srenggg....crehsssssss.....ceesssss..
jadik lah cucur bawang bilis bentuk bulat-bulat.bentuk bola.simbolik la..kata nak makan sambil tengok bola.. nak buat cucur warna kuning hitam macam melampau sgt..so makan je lah apa yang ada.

aku buat 20 bijik. pun simbolik jugak. mintak-mintak malaysia dapat 20 gol.
barulah bung karno akan bergelora habis-habisaaaaaannnnnnnnnnnn.

now baru makan satu, sebab baru satu goal. Malaysia....go! go! go! i want to eat my next cekodok. please!!

MALAYSIA BOLEH!!!!

Wednesday, November 16, 2011

Gosip tukang masak



# 1.  srooottt...sretttt!! ..srootttt....sreettttt...!..ahhhcummmm!!!..ahcummmm!!


                        panadol bersama aiskrimmmm. ok..gulp...telan..!

ni akibat pergi berakit dalam hujan lah ni kotttt.... best gila!



#2 aku rasa aku alergik belacan. ek eleh. mentel kan.konon elergik belacan. serious..err..aku rasa lah. sebab few times aku makan sambal belacan, aku mengalami gatal-gatal muka and tiba-tiba aku rasa bibir aku tebal and seksi macam bibir angelina jolie...wah..kalau nak dapat bibir seksi kena makan belacan u olsss!
ok.serious. aku rasa, aku alergic terhadap sesetengah jenis belacan lah kot. sebab aku memang sukaaa masak bubuh belacan, or kalau order mkn kat kedai tomyam aku mmg suka mintak sambal belacan.tapi malam ni , mak terseksa u olsssss. gatal muka dan badan...helppp..




#2.  gossip masterchef..
hik-hik-hik..
sapa tengok masterchef Malaysia?  
aku tengok je selalu, kecuali kalau balik lewat, sampai rumah terus terbungkang..tau-tau..ehhhhh..dah pukul 2 pagiiii....aaa...masterchefffff....dah terlepassss....herghh.

aku tiba-tiba rasa rugiiinyaaaaaa tak try masuk masterchef nihhh....(wah..macamlah kalau aku pi audition, aku terpilih kan...kih)
personally , aku kagum dengan orang yang berani masuk ni dan jadik perserta. bukan senang ye tak.
dari latar belakang berbeza, doktor, pekebun, consultant, pelakon, juru audit, abang K (hehehhe), pengurus, student bahkan penoreh getah pun ada. wei..serious aku kagum oke!!!!   penoreh getah yang datang jauh dari sabah oke!  nampak inesen sungguh kan peserta tuh.Aku kagum gila dengan keberanian mereka tuh..
ye laaa..bayangkan..ko penoreh getah duk kampung, berani datang audition rancangan masak masuk TV. muda lagi pulak tu. ha..
sapa peserta favorite korang? ada ke?? aku takde. 
tapi bila baca kat forum-forum, ramai yang suka nik michael dan tak suka perserta sanggul kembang bawak kipas tuh.hik. Brian cute dan penceria keadaan le kot. Felix mula-mula menonjol, now dah mengalami zaman kesenduan. Abang K steady je kan.and ramai je yg menyampah dengan sapa tuh, yang sengaja goreng ikan hangus tu,.pada aku kalau pun dia nak keluar sebab ada komitmen lain, boleh je bg tau, tak yah le  hanguskan ikan tuh,,walau pun asalnya macam dia sukarela nak keluar, tapi akhirnya dia keluar macam kena halau disebabkan ikan hangus tu. 

 Juri?? bagi aku mereka sangat layak cuma some of them macam kaku depan kamera. Maklumlah, tak biasa kot.
Anak chef wan? ok je walau recently dilanda cerita itu. Bagi aku dia tetap layak sebab dia memang pun selalu je jadik hos rancangan masakan kat TV, ada restoran, berpendidikan  dlm bidang kulinari dan pengalaman dia walau muda menghidupkan rancangan tu lah. ok je.

Ada beberapa episod yg aku ingat dan bermain-main di fikiran.
Masa mereka buat masakan yang paling diingat pada zaman kanak-kanak.
kalau aku kannnn...dah kompem aku buat jemput-jemput ikan bilis cicah sambal kicap, or lempeng cicah sambal tumis. (eh sekarang pun aku selalu je masak benda tu..errr..dari kecik  sampai tua bangka itu je catz ko reti masak???)   or maybe aku buat set nasi putih, sambal ikan bilis dan telur dadar (ni bekalan aku pi sekolah almost everyday). aku rasa mungkin aku pun macam abang K la kot..nangis masa hidang mengenangkan kehidupan aku masa kecik dan mungkin juri pun akan makan sambil menitik-nitikkan air mata dengan keikhlasan aku memasak kan. aku rasa sure drama gila kan. terus femes.wah-wah-wah. wah..
yang penting kalau tiba-tiba juri cakap "sambal tumis awak tak sedap langsung" satu Malaysia tau aku tak reti buat sambal u ols. so dari nangis tersedu-sedu, terus aku amik tudung periuk tutup muka nyorok dalam oven.

yang aku rasa kelakar kan, chef zubir macam beriya pertikaikan terrance masak ketam yang kelihatan gorjes, siap ada telur kat atasnya tuh. dia tanya berulang kali.." mak awak masak ketam pada zaman awak kecil?"
macam tak caya gitu and kata peserta tu terlalu mencuba. eh..entah-entah abah dia tu tokey ketam. sure lah mak dia hari-hari masak ketam, tak masak lempeng. back ground masing-masing kan berbeza , so of course lah masakan yng menjadi nostalgia tu berbeza-beza. tak semua mak kita masak lempeng masa kita kecik-kecik.ha..korang yang ada anak..apa agaknya masakan/makanan yg menjadi nostalgia anak-anak u ols zaman ni? KFC? McD? lempeng? piza? keropok moni?


and another episod yang aku ingat ialah ujian sajian pantas untuk penyingkiran yang dia panggil chef dari singapore tuh.
sebelum tuh ujian cipta rasa guna durian kan. wah nangis ari malik pasal durian.
utk ujian penyingkiran tu, aku rasa macam agak tak logik lah ko panggil chef gorjes dari jauh untuk menyingkirkan peserta. masakan pulak tuh ala peranchis. masa chef tuh ckp nama hidangan tuh pun terbelit lidah kita nak ulang sebut. lepas tu kena buat pastri from scratch. 
bukan main lagi chef tu ckp..berita baik..masakan sangat mudah. wah,,mudah sangat lah kan.
 kalau dah kau profesional chef, pakar pastri pulak tuh, setakat buat pastri tu mungkin macam ala-ala goreng telur je kot. untuk orang amatur yang tak pernah buat of course lah susah. aku kagum gila dengan peserta tu yang berani menyahut cabaran tu. dah lah nak kena buat inti sampai 3 jenis u ols. kalau aku, takat buat inti karipap aku reti lah.ni mana nak buat pastri, nak sediakan bahan utk 3 inti segala tuh.aku yakin kalau diberi masa yang cukup sebagai seorang amatur, mungkin derang boleh execute dengan baik.
ni dengan gabra gila, masa tak cukup, kejap2 dinterbiu, mana tak panik.kagum dengan semangat mereka.
tapi rasa funny when chef tu cakap.." sepatutnya mereka sudah sediakan inti ayam..ini mereka begitu asyik dengan pastri , pada masa begini sepatutnya inti sudah siap..bla..bla.."
 cara chef tu ckp seolah2 lah 3 peserta tu adalah chef..mana lah derang reti nak budget masa sgt kan..1st time oke uli tepung buat pastri...siap tercampak garpu lah..terbakar sarung tangan la...tapi akhirnya siap lah jugak kan.
patut bagi ujian yang senang sikit, kalau hidangan durian tuh pun derang fail, takkan lah boleh execute dgn baik hidangan yg derang nak sebut pun tak reti. 
why not ujian tuh masakan MALAYSIA. berlambak je masakan kat malaysia ni as kita ni multi racial country kan. contoh : buat sambal goreng jawa ke...masak kuih seri muka ke..buat vadey ke..nasi dagang ke..akok ke, and if tak reti jugak masak masakan ni layak lah mereka tersingkir.
heran jugak , bila menang ujian cipta rasa mereka kan bertanding dengan chef profesional masakan barat, masakan itali.ujian penyingkiran pulak masakan peranchis. mak oi...ni masterchef malaysia ke..masterchef venezuela nih...

cuba test semua  peserta tu..ok tak masakan nasi lemak derang? reti tak buat laksam, nasi kerabu, soto?

Dalam kelas masakan baru ni.. chef-chef professional tu ajar buat  cucur udang, lempeng pisang, buat gulai daging salai,lai chi kang, tapi  tup-tup peserta amatur bottom 3 kena buat pastri from scratch dgn 3 jenis inti, masakan peranchis yg nak sebut pun terbelit lidah. logik ke?????

Aku sangat setuju dengan komen chef wan. patutnya mereka ni masuk rancangan masterchef malaysia, so make sure lah mereka master dalam hidangan malaysia dulu, kuih melayu, masakan tradisi pelbagai kaum ke.. as kita negara berbilang bangsa., test la dengan menu-menu dalam malaysia yg pelbagai ni.we should proud dgn masakan kita, budaya kita. masakan barat ke itali ke...boleh lah di ajar.semua ni ilmu. tapi tonjol kanlah masakan malaysia kita.

macam aku tgk masterchef indonesia, walaupun pun rupa masakan gorjes ala barat, chicken grilled, tapi sos dibuat dari oncom (sila google) dan side dishnya tempe goreng tetapppp lah kan...

Ramai yang komen kdg juri agak laser bagi komen, tapi aku rasa macam ok je coz aku tengok masterchef indonesia masa aku ke bandung n Jakarta tuh lagiiiiiiiiiiii laser beam oke walaupun chef master nya sangatttt lah hensem.

hikhikhik. laser gilaaaaa oke!!! chef Juna (yg tengah) kalau dia kata tak sedap, terus dia amik mangkuk/besen tuang masakan peserta tuh dlm besen tuh...
Pn Julia...ingat tak masa kita kat Bandung tuhh...kih...



Aku suka je tengok hari-hari. sebab banyak gak aku belajar dari program masterchef malaysia ni..idea masakan etc.
seronok lah.
korang rasa sapa menang??

wah..rajinya aku buat karangan malam ni kan?
mungkin sempena peperiksaan SPM  yang start semalam dengan ujian Bahasa Malaysia.

cant wait for this coming weekend. will attend an international conference till next week, and will be presenting my paper, wish me luck!
oh..makanan sedap jangan dilupa. i got a long list already.
nyammmm

Sunday, November 13, 2011

Ombak rindu

Thursday, November 10, 2011

beef salad resepi dari dapur miow

 beef salad

cik kiah pasti ramai now yg ada stok daging.stok daging korban..
sama lah ai...bawa sekilo dari rumah mak, 
malam-malam masak..

bahan-bahan yang diperlukan:
daging, bawang merah, bawang putih, halia, limau nipis 2 biji, tomato, cili merah, , sos ikan, garam, gula, . garpu tu saja je menepek kat situ. ko jgn hiris pulak.

 mula-mula, bubuh seketul daging dalam aluminium foil (daging tuh marinate dgn perahan limau kasturi dan sedikit garam). letak atas kuali, biar dia duduk diam-diam dalam foil tuh...api kena perlahan, bagi daging masak sempurna (ewahhh..ala-ala master chef gitu bahasa..kih). kang ada yg masuk sepital katanyaa..kih.


kemudian, hiris bawang besar dan tomato (buang biji). letak tepi satsss.
kemudian tumbuk cili, bawang putih, halia hingga lumat.
masukkan sos ikan, jus limau kasturi, garam , gula, dan rasakan.rasa sepatutnya, manis, masam, tangy gitu..

keluarkan daging, tengok dah masak belum, . if dah masak, then hiris nipis-nipis. masukkan dalam lesung tuh gaul dgn sos tadi.
kemudian, masukkan dlm mangkuk, gaul dengan bawang dan tomato tadi.

 ayu kan..masak guna lesung.. now catz tgk segala rancangan masak kat TV, baik oramputih, melayu, ke ..jamie oliver ke...rancangan masak australia ke..US ke..UK ke....semua guna lesung. femes kau lesung. hot gituuu.

                                       sedia untuk di ngapppp!

makan sambil tengok master chef..
hah..nyesal kau kiah tak masuk???

Wednesday, November 9, 2011

That Little Gerai....AGAIN????

ke TLG lagi nampaknya..
ada tamu dari singapura mengidam nak makan di TLG
k izan n k sikin datang dari jauh nak makan di TLG katanya. seronok jumpa kawan baru..dah janji-janji di facebook, and akhirnya bertemu di TLG.
dan jumpa jugak kenalan baru, kawan romie.. mazy dan nasri.hi romie....!.!

                                    muka gembira semua. catz, saira, kak izan, k syikin and mazy


banyak yang kami order. makan kongsi-kongsi...
thanks k izan..moga murah terusan rejekinya...
we laughhh...ate....gembiraaaa.....



 
lets dig!!



                                                       creme brullee   yummeeyyy


star of the night.. short ribs! served with butter rice and coleslaw. sedap gilaaaaaaaaa...



                                              kihkhihkhk..joyyyy......ahhhhh..kikikik

 
kehehehehe.macam joyah sangat  kau rommmss

 
                                                                             sedapp!

                                                                              sedapp!


 

overall..food like always..yummeh!.
kecewa tak dpt burger..oh..sold out cepat sangat!
 Thanks to k izan for the treat.thanks alot.
jangan serik datang KL lagi!




Friday, November 4, 2011

Iklan..! Iklan... ! Kedai yang tidak disangka...! Best In the WOrld!


Hi aunty Azmie, u are on TV!



Ho..That Little Gerai (TLG) masuk Tv u ols. Bukan dimasukkan dalam TV, tak muat oke.


                               

I was waiting patiently for 3 weeks to see their first appearance on TV. Best in the world.8TV. 9.30pm.thursday.'

aku siap pegang kamera ok. ha-ha.
compare to JJCM, i prefer this one coz the way Razif (the host) describes the food, the way he eat, urghhh...
sangat buat aku menyampah.
menyampah sebab it looks damn delicious, every single bite...eii..
terus mak rasa nak start enjin kete ke sana.
menyampassss mak.




ececcececehhhh..ihikssss


It was good to see chef aidy on TV. hikssss..


ni yang menyampah nak tulis ni kan. iklan lebih-lebih aku pulak yang gigit jari nak makan asyik dah habis je. bencik.


chef aidy:  sedap tak?
       razif:   ye! best in the world and seluruh angkasa lepas




over nya.ha u ols , this is the best burger in the world!




tu lah dia. so sapa yang belum pernah rasa tu, silah lah kemari (wah iklan lagii). kalau rasa nak makan burger yang selazat ini dan tiada di tempat lain, silalah ke sini.
tak menyesal oke!
tapi recently sejak masuk TV ni...emm...pukul 8 lebih dah habissss...
tu lah dia.
meenyampah kan. bila semua orang tahu, susah kita nak makan.
benda yang best ni patutnya di sorok dan tidak diberitahu orang lain, sebab, kelak nak makan kena beratur, or dtg dah habis.
nyampah lagi.




Ala Amerika! eh razif ni kelakar la.




patut kita soksek sesama kita je kan. 

eh..ahhaha. macam lah sekali datang boleh makan sepuluh burger kau ni catz..
 

Please visit their facebook. FACEBOOK That Little Gerai.
                                        ini map ke TLG


bagi saya yg dari selatan (bangi) biasa guna MRR2. amik hala kuantan. ke zoo.
kalau dah nampak singbod zoo maknanya dah tak jauh. Zoo Negara ok, bukan Zoo taiping. Gerai ni bukak malam je, lepas maghrib. Takyah lah singgah zoo. eh nak singgah boleh jugak.now ada night zoo eh? Boleh lah nak tgk harimau, gajah sumer tidur .


TLG ni dekat dgn GIant Taman Permata, dekat Syed Bistro.
If u ols tak lalu dua tempat ni , makna nya u ols maybe dah sesat sampai venezuela.


Good food takes time to prepare katanya. so call dulu lebih bagus.
maklumat ada dalam facebook mereka.




                          
my fav menu at TLG recently is short ribs. to die for!
please try!


p/s: chef Aidy, Ray and k Aida : Congrats. Ur little gerai now is best in the world, not so little anymore!