Sunday, August 24, 2014

Bali ratih - Mahu cerah dan wangi?


 Lately aku malas nak pi main golf. Cuaca panas sangat. Ada few times aku cancel main sebab last minute aku rasa...eiii..hangus lah kulit . isk..dulu ak tak de pun rasa gitu.


 
 Banang Golf, Batu Pahat Johor






 Training, Sg Long Golf

Now ni aku tak suka pi driving range yang pukul atas karpet...pukul betul betul atas rumput. so makanyaaa.panas yang hamattt..duk pukul bola setempat pun panas gila.

Training

Panassss.....


Tapi lately memang rasa...sbb tengok muka, tangan, sun burn gila kot.
aku pun macam perempuan normal lain, nak jugak nampak cantik.
kalau boleh nak putih macam siti nurhaliza. hehehhehe.

Dulu aku tak kisah sangat.
Tapi lately memang terasa sangat.
Hari tu 3 hari berturut main di Sabah. Turun kapal terbang matahari tgh berdenting panas tu terussss pi Dalit Bay, Golf. Then main kat Kundasang, then main kat sutera habour...main kat Dalit Bay tu we ols tee off pukul 1.45 tengahari. habis main dalam 6.20 petang. Actually utk we ols, cuaca tengah panas tu nikmat. Memang tak akan merungut...eeeiiii..panassss nyaaaaaa....sebab dah biasa. Panas lebih bagus dari hujan...kalau hujan, siren bunyik, rugiii....untung kalau dapat raincheck..if not....hemmm..
pukul 6.30 mandi dekat changing room yang lawaaa..sekali tengok cermin...ehhhhhhh.rentunggg....!!.itam nya  makkkkk.....adehhh...how nih...lusa main lagiiii.

Aku memang pakai baju lengan panjang, tapi kdg aku suka sangat sinsing lengan. selesa nak pukul bola.'kalau pakai baju lengan pendek pun....aku pakai hand sock. tapi kadang rimas aku bukak je.
tak sedar tangan sampai lengan hangusss.

Bila balik..kawan aku tanya...kau ke tuh...?
aku tanya..napa?
itammmm nyaaa.....mcm rentung.
pastu muka merah-merah...sun burnt.

eeiii..tak jaga hati aku langsung. choiiii...!!

dia tanya ko nak tak cuba produk? untuk cerahkan dan buang kesan terbakar matahari tuh.
teruk sangat muka kau nihhhh..tgk tangan ko...eiii..itammmyaa..

kuang ajaqqqq sangat kan?

aku tengok produk-produk tuh.

wut is this?

bali ratih?

Dia cakap try lah prduk ni. aku bukan jenis rajin nak berproduk nih. lagi- lagi kalau ada bau yg tak menyenangkan hidung aku. aku ni cerewet..bau wangi bunga yang kuat sangat pun aku tak suka.

Bila aku try produk ni..

Oh..tapi jangan bimbang u olss...produk ni ada pelbagai . ada yang perasa  (eh..perasa ke) epal...coklat..cherry, susu, coklat, oren, avocado, green tea, white rose, white musk, strawberry dan lavender. ada 16 aroma.

aku try satu- satu tengok. ehm..bau lembut dan wangi...
aku sukaaaa...

Macam-macam produk bali ratih ni.

Ada body butter, body scrub, body mist, lotion.


Aku cakap aku nak try yg coklat.





 produk bali ratih, scrub/lulur

 hah..macam-macam u olsss..

Aku bukan jenis yang rajin nak buat sendiri. Pegi spa je lagi senang. tapi dengan produk ni,, bila buat sendiri baru perasan yang kalau pi spa, therapist tu buat gitu-gitu je.bila buat/ gosok sendiri..wahhh....baru nampak hasil yang diinginkan.




 aku guna bali ratih scrub perisa coklat. gosong-gosok kat tangan..anddd..tengok.....

 scrub ni betul-betul berkesan lahh.....nampak kotoran tangan aku di tanggalakan dengan  menggosok scrub nihhh...wuhuuuuu
 scrub..scrubbb....

Nah....hasilnyaaa....mak suka u olsss....rasa tangan lembut, semakin cerah.

Boleh digunakan di seluruh badan. scrub sendiri di rumah. tak perlu produk mahal dan treatment spa mahal. berkesann...suka....sukaaa...!!

 kotoran yang terhasil....euwwww...

Produk ni selain dari membuang kotoran, berkesan untuk mencerahkan bahagian-bahaga=ian badan. Nak putihkan celah bedah pun boleh gituu...Haaa..jom..jm try....

kalau takat nak cerahkan tangan tu...gosok-gosok sambil tgk TV pun boleh....senang sangat.

Terus aku rasa..heehhe..lepas ni main golf tengah panas pun ok je.....:))

 produk bali ratih : Body scrub

Berkesan untuk mencerahkan kulit. Kulit rasa lembut, bersih dan semakin cerah.

 cherry body scrub

 miliki satu set u olsss. Harga mampu milik.

 packaging cantik. Bak kata founder bali ratih Malaysia, bali ratih, body shop nya orang indonesia.


 Produk ni di bawa terus dari Bali.cantikkkk packagingnya. N now tgh ada offer.
Lotin, body mist, scrub dan body butter. Catz ada set ni dan bubuh dalam beg golf (beg baju golf) .
senang nak bawa ke mana-mana.

 rasa nak makan je...hewhew....produk cantik...menarik, berkesan.Yang ni travel set, RM110 u ols. cepat grab...!! boleh pilih aroma yg kita suka. 


 aroma strawberry pun ada......



Berminat dengan produk ni..ha..bali ratih ada IG shop. @baliratihmalaysia

Atau boleh ke facebook/FB mereka : baliratihmalaysiaofficial

Banyak info berguna dan juga promo di sana. haa...cepat PM/wutsapp laju-laju kat +60163886553 (Diyan)

Sekarang derang  ada promo...harga murah. Contoh:  boleh mix and match dua produk kat bawah ni . 2 scrub dengan harga RM50 sahaja. include postage. Murahhhhh...untuk produk yang bagus.

Cepat grab sebelum promo habis.


Cepat-cepat ke IG shop @baliratihmalaysia. Banyak lagi promo dan ada lucky draw untuk pembeli bertuah...
produk ni mudah dibawa ke mana-mana. saiznya mudah letak dalam handbag. body mist tu dan lotion bubuh dalam handbag. sembur je bila-bila masa. lotion tu bagus untuk lembutkan tangan. wangiiii pula tuh. Body butter tuh pun memang sedap,lembut sangat bau nyaaaa......pakai masa nak tidur..wuuu..wangi je.dan bangun tidur kulit rasa lembut sangat.


so apa lagi...PM laju-laju u ols ke..+60163886553 (Diyan)

kalau nak murah lagi...if u old beli 6 produk dan ke atas...ha....mereka  beri harga borong.
menarik kannnn....

cepatt...ke IG shop @baliratihmalaysia atau terus wutsapp ke no  016- 3886553.

cepat u ols...penghantarab ke seluruh Malaysia, termasuk sabah dan sarawak.

Sutera habour golf, Kota Kinabalu, Sabah


ok u ols.Mak nak pi menebas...now ni boleh berkebun dgn rasa aman.

:)


Udang goreng dan telur sotong



resepi 5 minit:

Panaskan minyak.
Bersihkan udang. saya devain udang guna gunting. gunting kulit belakang udang dan bersihkan kotoran.
basuh udang, tos dan gaul dgn sedikitgaran, serbuk kunyit, dan serbuk kari.
masukkan dalam kuali /minyak panas,'golek-golek dalam 2-3 minit.
Udang ni besar, so kena make sure dia tak under cook. so aku golek-golekkan kejap dalam minyak 
panas tuh..

selalu nampak udang goreng kat kedai mamak. tapi tak beli sebab nampak sejuk, kejung.
so buat sendiri, makan panas-panas. Nak best makan nasi dan gulai telur sotong.
ok, telur sotong ni aku tak masak, tapi beli dekat kedai My Nasi Kandar, kat area antara Kajang-Semenyih (Dkt building Mydin Semenyih) ada kedai Nasi Kandar. First time makan telur sotong ni,,sedappp....
Saja nak try...

 Telur Sotong gulai

Nyum..nyum..

jemput makan...

Sunday, August 17, 2014

Butter prawn: resepi mudah




Termenung depan peti sejuk melihat  dua papan udang (eh..papan??) ok sebab udang tu baring berbaris beku dalam kepingan air batu. Bayang kan aja lah ek. hik.
Udang ni terbang dari sabah negeri di bawah sepoi sepoi bayu last week.
Ke Sabah kerja...aku tak sempat pun nak merayap ke Pasar Filipina, pasar Gaya membeli ikan bilis mahupun gelang mutiara.

 Udang ni beli kat airport sajok.

Sambil termenung, bawak udang ke Sinki.

Lalu rasa nak buat butter prawn ala-ala kedai mak Senah Tomyam Sdn Bhd.

ok...mari memasak.. (sambil pikir berapa la kolesterol dan kalori). Konon sangat laaa...

Henpon tetiba bunyik..ada org nak datang. nasib ada benda aku nak masak and hidang.


udang gergasi


Ok u ols. cik kiah nak masak ni..

 bahan - bahan:

Udang - 5-6 ekor 
daun kari - 2 tangkai  (kalau suka bubuh sepokok terus)
butter - 50 gram
telur 2 bijik
cili padi - 3 bijik..kalau suka pedas bubuh le sekilo 
minyak utk menggoreng dan menumis
garam
bawang putih 3 ulas
serbuk kari 2 sudu besar



ok...

cara-cara masak:

1. Bersihkan udang -devain (buang isi belakang ) i guna gunting u ols..aku gunting kulit n buang urat tu.

2. Pecahkan telur 2 biji tu amik kuning saja. kacau dgn garfu.
 3.panaskan kuali. masukkan butter. Bila butter cair..masukkan telur.

 Caranya angkat tinggi2 mangkuk berisi telur dan taung ke butter. Sebelah tangan pulok, kacau non stop sampai telur masak. Tapis telur tuh..(kita nak guan telur tu je. butter lebihan tu buang. Ketepikan telur.


 4. Goreng udang . memang meletop2 u ols...sediakan perisai siap-siap. jangan lama sangat goreng. kang udang keras pulok.angkat dan ketepikan.

 5. Tumis bawang putih, daun kari, cili padi dan serbuk  kari. masukkan susu dalam 5 sudu besar. kacauuuu sebati. Then masukkan udang tadi...biar mesra segala bahan. buh garam sikiitttt je.
Lepas tu..kacau2 dan angkat buh dlm pinggan. tabur telur kuning tadi....

 macam ni le rupanya....biorle mesra mereka itu sebelum kita memakannya.

selepas itu ye.macam di baham dinasor kan. abihhhh...sedap le tuwww (matik la puji masakan senirik). Tapi tamu aku kata sedap. ye le tuh. terus rsa nak masak lagi.hikkk.
udang banyak lagi. tgh google next resepi.


Friday, August 1, 2014

Selamat hari raya

Salam,

Selamat Hari Raya.
Maaf Zahir Batin.

catz

Wednesday, July 23, 2014

I'm flying Malaysia Airlines



Akhir-akhir ini, hingga hari ini...isu Malaysia airlines MH17 sudah pasti hebat diperkatakan di mana-mana. Tragedi sungguh kan. tragik.
surat kahabr, media elektronik, FB, blog, twitter, instagram. Pelbagai tanggapan. ada yg negatif , namun masih ramai yang positif.
catz pun mengikuti astro awani, bacaan di internet etc untuk mendapatkan fakta.
Bukan setakat pendapat andaian dan khabar angin.
Kalau ada fakta, barulah tidak janggal untuk memberi pendapat dan berbual.
harapya, semua rakyat Malaysia masih lagi menyokong syarikat penerbangan Malaysia ini.
Tak wajar rasanya jika MAS dipersalahkan di atas tragedi ini.
Catz percaya, peristiwa ini, banyak pengajaran dan hikmah di sebaliknya.
Sebagi salah seorang yg sering menggunakan perkhidmatan MAS, catz rasa begitu terkesan walaupun tak mengenali penumpang-penumpang yang telah terkorban dlm MH17 tersebut.
Terkejut dan sedih. mcm tak percaya.
 
Tgk interview di TV, ramai je yg masih confident dgn MAS. Malah ada juga rakyat negara lain yg heran dgn segelintir org yg bash MAS dgn mcm2 kata kurang sopan.
Bila peristiwa begini terjadi..mmg macam2 org rasa.
Ada kawan catz yg sering keluar negara..sejak peristiwa mh370  dan diikuti mh17 ni kata, tak nak dah naik kapal terbang dan dia tak mohon lagi training or pi meeting sana. dia kata...no..no..no!!! . 
abih next time kot kena bertugas  keluar negara..nak naik sampan ke???
 
Pengalaman catz naik Malaysia Airlines, rasa mmg MAS yg paling bagus dari segi hospitality.
kawan2 catz pun ckp mcm tu. Malaysia Airlines yg terbaik.
Ini pandangan kami, rakyat biasa yg pernah naik beberapa jenis airlines.
Kali terakhir catz naik MAS masa bulan April dan Mei yang lalu.
Walaupun emak catz bimbang, catz kata..tak perlulah risau.
Masa tu ke Paris . so tak nak buat mak aku risau sgt, aku buat itinerary..naik apa..no penerbangan..mas, easyjet..train, hotel..lengkap.
 
 
 
KUL-Paris
 
 
A380 Malaysia Airlines
 
Pengalaman catz, naik Mas ni rasa seronok. tak tau lah aku seronok sbb nak pi holiday ke apa kan.
Tapi seronoklah.
Ini kali kedua catz naik MAS A380. duduk upper deck.
And memamg perangai aku pun... kalau tak boleh tidur, selain tgk movie, aku suka tgk flight route tu and snap gambarnya.
tadi aku tgk balik gambar2 tuh and ada aku capture perjlnn dari asia ke europe nih.


KL-Bangkok..etc..etc
 
oh..memang lalu sini lah.
 
So betullah kan..mmg ni route utk asia-eropah.
dalam tv tgk, mmg banyak je airlines yg lalu jln ni, termasuk SIA, Thai airways etc.
 
 
 
Asia-europe
 
 
antara mknn yg aku suka..nasik lemak . Teringat dlm penerbangan yg lepas-lepas, duduk dgn mat saleh. dia pilih nasik lemak sbb dia kata sedap.
Bagi aku sedap je. walau takde timun..eh?
hihihih..
 


Penerbangan lebih kurang 13 jam bosan pula sbb tah napa aku tak boleh tidor. padahal terbang lewat malam.
tidur kejap. terjaga.
aku rasa faktor usi aku ke napa ek. dulu..kapal terbang belum take off aku dah membuta tak sedor diri..
lately susah nak tidur.
so pi tandas belakang yg dkt dgn galley tuh. tmpt derang sediakan food..
kami menyapa peramugara bertugas.
nama dia Jimmy.
nama betul dia lupa.
Tapi dia friendly sangat.. so aku dgn kawan aku siap cakap..
eh..u tak penat ke? tak rest ke sbb tgk dia mcm non stop keje.
dia senyum and ckp ni tugas dia.

kiatarang minta pepsi and ais. minum kat belakang tu sambil sembang-sembang.
a380 ni besar dan selesa sgt kat belakang tuh.


hi jimmy!!
 
Kitarang sembang macam-macam sambil dia buat keje.
aku siap ckp..eh..nak tak kitarang tolong keje dapur ni.
i suka tau  buat keje dapur..masak..ngemas2.
hahahhaha.
jimy gelak je.
 
aku teringin nak tgk tmpt flight attendant tidur.
kebetulah dlm a380 ni mmg ada lawatan utk kanak-kanak tgk dan jalan2 dlm kapal ni.
so kami pun join. hahhaha.
 

selesa sgt aku rasa fly dgn MAS. bg aku food sedap (tekak aku le..) , layanan pun bagus

ni masa awal pagi
 
pertama kali aku amik gamba dgn peramugara dlm hidup aku. hihhiih


tak lama tuh.supervisor jimmy datang. nama dia..hazrey ke..hairi..aku lupa. ampun . lupa
dia pun ramah tamah sembang dgn kitarang. (if u read this, plis leave comment ye encik hazrey n jimmy).
dia tanya aku nak pegi mana? aku ckp lah nak pi prague.
tiba2 dia excited sgt.
dia cakap...eiiiii..aiii kan..antara negara europe i palinggggg suka prague...
u jangan lupaaa...beli bohemean crystal tuh....pasu-pasu dia lawaaaa....beli u olssss.
(dengan gaya-gaya tangan dia...)
aku cakap..hah? pasu?
dia ckp..ye lah u ols. buat hiasan kat rumah. cantik tau dok...
aku tanya mahal ke...?
dia ckp..ala..sesekali je pegi..beli ajalahhh...
or kalau tak nak beli pasu tuh,,,beli nice jewellery yg dibuat dari kristal .
sana pemes....

aku ckp..aku ada blog. hazrey pesan banyak kali...jgn lupa tulis pasal mas tau...tulis pasal experience u naik malayusia airlines.

seronok gak sembang2 dgn derang nih..

Jimmy yg baik hati bila tau we ols nak mengembara ke few countries, dia bagi kami food, air.
terbaiklah.
macam2 kami dapat..dan paling best dpt nasik lemak yg mana kami makan kat paris airport sambil berlunjur kaki . nasi lemak sambal udang di paris.sedapp hoi.
jus buah pun ada. mmg best lah.
jimat jugak duit tak yah beli food utk tunggu next penerbangan.




Masa nak kuar dari flight tuh... hazrey siap pesan lagi, jgn lupa tulis dalam blog.
hah kau..dah bulan akhir bulan 7 ni baru aku tulis.
 
Bagi aku, apa yang berlaku tak boleh kita nak salahkan syarikat penerbangan.
Peristiwa ni tak menjejaskan kepercayaan aku utk terus terbang dgn MAS.
 
:)
 

Moga MAS terus bangkit dan terus  menjadi syarikat penerbangan terbaik.