Friday, September 12, 2014

Jalan-jalan cuci mata, street market dan Langos di Budapest, Hungary

 Actually banyak je tempat pegi jalan-jalan., tapi malas nak tulis dan edit gambar.
Ni salah satu tempat sempat singgah.

Naik bas turun dekat town berhampiran market yang famous di Fovarm Ter .. Masa tu pasar tu closed.
Terjumpa street market ala-ala bazar pasar malam.


ada live musician yang menghiburkan pwngunjung yang datang lepak shop dan makan

 bazar. Jual shawl dan macam-macam local products
 cantik.. buah-buah kering
 
 sayur sayuran...mak sukaaaa naaa
 
 duta lada
 
 cenderahati
 t-shirt
 aksesori
 buah stroberi..murahh,.kawan aku beli, tak silap sekilo dlm 2 euro lebih kurang.
sampai tak habis we ols makan. banyak gila..siap bawak gi vienna
 ni mcm biasa,,benda yang famous di sana..paprika
 
 kawasan berhampiran
 yours truly
 
 dekat sini selain local product, banyak juga gerai-gerai makanan. mampu tengok je u olsss

 beg cantik
 belah kayu api bang??
 ni gerai pizza. dia bakar guna kayu api u ols..
 
 roti yang famous kat sana
 Haa..nilah benda langos tuhh
 
 aku tgk doh dia mcm cakoi..and rasa pun sebijik cam cakoi
 dibubuh fresh cream
 bubuh cheese
 haa..ni le menda nya si langos iteww
 pakcik yang main gitar tu kan...muka ganas u ols. Tapi dalam hati ada taman.hee
sedap suara penyanyinya. we ols lepak makan dan minum kat sini sebab derang ada sediakan meja dan kerusi utk duduk lepak. oh ya..ada peristiwa kelako...org yg lalu lalang or enjoy  tgk derang nyanyi akan bagi duit dalam topi yg derang letak dalam tu. Oleh kerana aku duduk depan sekali and pakcik gitar tu notice kitarang n senyum-senyum, lepas habis makan, aku bangun nak bubuh duit dalam topi tuh. Tah camna..beg galas aku terlepas dari bahu dan jatuh kat kaki pakcik tu..hhahaa...pakscik gitar dan penyanyi cam terkejut la sbb beg aku tu boleh tahan besarnya dan kena kaki derang. Orang  kat situ yang ternampak peristiwa tu ketawakan aku..choiiii..aku termalu-malu u ols..buh duit dalam topi tu and lariii..kawan aku yg nampak dari jauh gelak-gelak..cehhhhh..
aiyoo..termalu akuuu...

travel..eat...shop
 
 
to be continue...will write about vienna and prague nanti..

Sunday, August 24, 2014

Bali ratih - Mahu cerah dan wangi?


 Lately aku malas nak pi main golf. Cuaca panas sangat. Ada few times aku cancel main sebab last minute aku rasa...eiii..hangus lah kulit . isk..dulu ak tak de pun rasa gitu.


 
 Banang Golf, Batu Pahat Johor






 Training, Sg Long Golf

Now ni aku tak suka pi driving range yang pukul atas karpet...pukul betul betul atas rumput. so makanyaaa.panas yang hamattt..duk pukul bola setempat pun panas gila.

Training

Panassss.....


Tapi lately memang rasa...sbb tengok muka, tangan, sun burn gila kot.
aku pun macam perempuan normal lain, nak jugak nampak cantik.
kalau boleh nak putih macam siti nurhaliza. hehehhehe.

Dulu aku tak kisah sangat.
Tapi lately memang terasa sangat.
Hari tu 3 hari berturut main di Sabah. Turun kapal terbang matahari tgh berdenting panas tu terussss pi Dalit Bay, Golf. Then main kat Kundasang, then main kat sutera habour...main kat Dalit Bay tu we ols tee off pukul 1.45 tengahari. habis main dalam 6.20 petang. Actually utk we ols, cuaca tengah panas tu nikmat. Memang tak akan merungut...eeeiiii..panassss nyaaaaaa....sebab dah biasa. Panas lebih bagus dari hujan...kalau hujan, siren bunyik, rugiii....untung kalau dapat raincheck..if not....hemmm..
pukul 6.30 mandi dekat changing room yang lawaaa..sekali tengok cermin...ehhhhhhh.rentunggg....!!.itam nya  makkkkk.....adehhh...how nih...lusa main lagiiii.

Aku memang pakai baju lengan panjang, tapi kdg aku suka sangat sinsing lengan. selesa nak pukul bola.'kalau pakai baju lengan pendek pun....aku pakai hand sock. tapi kadang rimas aku bukak je.
tak sedar tangan sampai lengan hangusss.

Bila balik..kawan aku tanya...kau ke tuh...?
aku tanya..napa?
itammmm nyaaa.....mcm rentung.
pastu muka merah-merah...sun burnt.

eeiii..tak jaga hati aku langsung. choiiii...!!

dia tanya ko nak tak cuba produk? untuk cerahkan dan buang kesan terbakar matahari tuh.
teruk sangat muka kau nihhhh..tgk tangan ko...eiii..itammmyaa..

kuang ajaqqqq sangat kan?

aku tengok produk-produk tuh.

wut is this?

bali ratih?

Dia cakap try lah prduk ni. aku bukan jenis rajin nak berproduk nih. lagi- lagi kalau ada bau yg tak menyenangkan hidung aku. aku ni cerewet..bau wangi bunga yang kuat sangat pun aku tak suka.

Bila aku try produk ni..

Oh..tapi jangan bimbang u olss...produk ni ada pelbagai . ada yang perasa  (eh..perasa ke) epal...coklat..cherry, susu, coklat, oren, avocado, green tea, white rose, white musk, strawberry dan lavender. ada 16 aroma.

aku try satu- satu tengok. ehm..bau lembut dan wangi...
aku sukaaaa...

Macam-macam produk bali ratih ni.

Ada body butter, body scrub, body mist, lotion.


Aku cakap aku nak try yg coklat.





 produk bali ratih, scrub/lulur

 hah..macam-macam u olsss..

Aku bukan jenis yang rajin nak buat sendiri. Pegi spa je lagi senang. tapi dengan produk ni,, bila buat sendiri baru perasan yang kalau pi spa, therapist tu buat gitu-gitu je.bila buat/ gosok sendiri..wahhh....baru nampak hasil yang diinginkan.




 aku guna bali ratih scrub perisa coklat. gosong-gosok kat tangan..anddd..tengok.....

 scrub ni betul-betul berkesan lahh.....nampak kotoran tangan aku di tanggalakan dengan  menggosok scrub nihhh...wuhuuuuu
 scrub..scrubbb....

Nah....hasilnyaaa....mak suka u olsss....rasa tangan lembut, semakin cerah.

Boleh digunakan di seluruh badan. scrub sendiri di rumah. tak perlu produk mahal dan treatment spa mahal. berkesann...suka....sukaaa...!!

 kotoran yang terhasil....euwwww...

Produk ni selain dari membuang kotoran, berkesan untuk mencerahkan bahagian-bahaga=ian badan. Nak putihkan celah bedah pun boleh gituu...Haaa..jom..jm try....

kalau takat nak cerahkan tangan tu...gosok-gosok sambil tgk TV pun boleh....senang sangat.

Terus aku rasa..heehhe..lepas ni main golf tengah panas pun ok je.....:))

 produk bali ratih : Body scrub

Berkesan untuk mencerahkan kulit. Kulit rasa lembut, bersih dan semakin cerah.

 cherry body scrub

 miliki satu set u olsss. Harga mampu milik.

 packaging cantik. Bak kata founder bali ratih Malaysia, bali ratih, body shop nya orang indonesia.


 Produk ni di bawa terus dari Bali.cantikkkk packagingnya. N now tgh ada offer.
Lotin, body mist, scrub dan body butter. Catz ada set ni dan bubuh dalam beg golf (beg baju golf) .
senang nak bawa ke mana-mana.

 rasa nak makan je...hewhew....produk cantik...menarik, berkesan.Yang ni travel set, RM110 u ols. cepat grab...!! boleh pilih aroma yg kita suka. 


 aroma strawberry pun ada......



Berminat dengan produk ni..ha..bali ratih ada IG shop. @baliratihmalaysia

Atau boleh ke facebook/FB mereka : baliratihmalaysiaofficial

Banyak info berguna dan juga promo di sana. haa...cepat PM/wutsapp laju-laju kat +60163886553 (Diyan)

Sekarang derang  ada promo...harga murah. Contoh:  boleh mix and match dua produk kat bawah ni . 2 scrub dengan harga RM50 sahaja. include postage. Murahhhhh...untuk produk yang bagus.

Cepat grab sebelum promo habis.


Cepat-cepat ke IG shop @baliratihmalaysia. Banyak lagi promo dan ada lucky draw untuk pembeli bertuah...
produk ni mudah dibawa ke mana-mana. saiznya mudah letak dalam handbag. body mist tu dan lotion bubuh dalam handbag. sembur je bila-bila masa. lotion tu bagus untuk lembutkan tangan. wangiiii pula tuh. Body butter tuh pun memang sedap,lembut sangat bau nyaaaa......pakai masa nak tidur..wuuu..wangi je.dan bangun tidur kulit rasa lembut sangat.


so apa lagi...PM laju-laju u ols ke..+60163886553 (Diyan)

kalau nak murah lagi...if u old beli 6 produk dan ke atas...ha....mereka  beri harga borong.
menarik kannnn....

cepatt...ke IG shop @baliratihmalaysia atau terus wutsapp ke no  016- 3886553.

cepat u ols...penghantarab ke seluruh Malaysia, termasuk sabah dan sarawak.

Sutera habour golf, Kota Kinabalu, Sabah


ok u ols.Mak nak pi menebas...now ni boleh berkebun dgn rasa aman.

:)


Udang goreng dan telur sotong



resepi 5 minit:

Panaskan minyak.
Bersihkan udang. saya devain udang guna gunting. gunting kulit belakang udang dan bersihkan kotoran.
basuh udang, tos dan gaul dgn sedikitgaran, serbuk kunyit, dan serbuk kari.
masukkan dalam kuali /minyak panas,'golek-golek dalam 2-3 minit.
Udang ni besar, so kena make sure dia tak under cook. so aku golek-golekkan kejap dalam minyak 
panas tuh..

selalu nampak udang goreng kat kedai mamak. tapi tak beli sebab nampak sejuk, kejung.
so buat sendiri, makan panas-panas. Nak best makan nasi dan gulai telur sotong.
ok, telur sotong ni aku tak masak, tapi beli dekat kedai My Nasi Kandar, kat area antara Kajang-Semenyih (Dkt building Mydin Semenyih) ada kedai Nasi Kandar. First time makan telur sotong ni,,sedappp....
Saja nak try...

 Telur Sotong gulai

Nyum..nyum..

jemput makan...

Sunday, August 17, 2014

Butter prawn: resepi mudah




Termenung depan peti sejuk melihat  dua papan udang (eh..papan??) ok sebab udang tu baring berbaris beku dalam kepingan air batu. Bayang kan aja lah ek. hik.
Udang ni terbang dari sabah negeri di bawah sepoi sepoi bayu last week.
Ke Sabah kerja...aku tak sempat pun nak merayap ke Pasar Filipina, pasar Gaya membeli ikan bilis mahupun gelang mutiara.

 Udang ni beli kat airport sajok.

Sambil termenung, bawak udang ke Sinki.

Lalu rasa nak buat butter prawn ala-ala kedai mak Senah Tomyam Sdn Bhd.

ok...mari memasak.. (sambil pikir berapa la kolesterol dan kalori). Konon sangat laaa...

Henpon tetiba bunyik..ada org nak datang. nasib ada benda aku nak masak and hidang.


udang gergasi


Ok u ols. cik kiah nak masak ni..

 bahan - bahan:

Udang - 5-6 ekor 
daun kari - 2 tangkai  (kalau suka bubuh sepokok terus)
butter - 50 gram
telur 2 bijik
cili padi - 3 bijik..kalau suka pedas bubuh le sekilo 
minyak utk menggoreng dan menumis
garam
bawang putih 3 ulas
serbuk kari 2 sudu besar



ok...

cara-cara masak:

1. Bersihkan udang -devain (buang isi belakang ) i guna gunting u ols..aku gunting kulit n buang urat tu.

2. Pecahkan telur 2 biji tu amik kuning saja. kacau dgn garfu.
 3.panaskan kuali. masukkan butter. Bila butter cair..masukkan telur.

 Caranya angkat tinggi2 mangkuk berisi telur dan taung ke butter. Sebelah tangan pulok, kacau non stop sampai telur masak. Tapis telur tuh..(kita nak guan telur tu je. butter lebihan tu buang. Ketepikan telur.


 4. Goreng udang . memang meletop2 u ols...sediakan perisai siap-siap. jangan lama sangat goreng. kang udang keras pulok.angkat dan ketepikan.

 5. Tumis bawang putih, daun kari, cili padi dan serbuk  kari. masukkan susu dalam 5 sudu besar. kacauuuu sebati. Then masukkan udang tadi...biar mesra segala bahan. buh garam sikiitttt je.
Lepas tu..kacau2 dan angkat buh dlm pinggan. tabur telur kuning tadi....

 macam ni le rupanya....biorle mesra mereka itu sebelum kita memakannya.

selepas itu ye.macam di baham dinasor kan. abihhhh...sedap le tuwww (matik la puji masakan senirik). Tapi tamu aku kata sedap. ye le tuh. terus rsa nak masak lagi.hikkk.
udang banyak lagi. tgh google next resepi.