Thursday, April 17, 2014

udang kari

yummeh..

Bahan-bahan:

udang -  beberapa ekorr yg sederhana besar.
serbuk kari 
tomato
kulit kayu manis
santan/susu
halia
serai
bawang merah
bawang putih
buah pelaga
garam
air

cara-cara

tumbuk bawang merah..putih dan halia
tumis sekajap.
bancuh serbuk kari n masuk dlm tumisan.
masuk kan kayu manis dan buah pelaga,.
keep tumis dgn api perlahan n masukkan serai yg telah dihempuk penyek.
masukkan santan setelah naik minyak..
kacau dan biar mendidh.,
masukkan udang dan tomato...
buh garam..
kacau kejap..eh dah siap..
senduk ke pinggan mkn dgn nasik suam dan kicap manis.
dappnyaaa

Wednesday, April 16, 2014

Nasi ambeng Bandar Baru Bangi

 sambal goreng jawa yang memenuhi citarasa..tapi kalau ada paru lagiii sedap ( harap-harap adik penjual ni baca blog aku.) Dikkkkk  ahkak ni pelanggan tetap uols..cer ingat ahkak yg selalu  request extra sambal goreng jawa....n bayar 50 sen extra tuu..

 adik-adik tuan gerai dan pejual

 besarnya bungkusan. kalau makan ni memang kenyang sehari

nasi putih, serunding (sedaapp), mee goreng, ikan masing, ayam goreng, sambal goreng jawa, sambal belacan dan timun (erk..plis minus timun itewww...)

Rasa - sangat sedap dan sgt otentik ...best...ada jugak lauk ikan keli sambal dan ayam kari.

Lokasi... tanah lapang  belakang petronas seksyen 3. jalan nak pi klinik kesihatan bdr baru bangi.


sangat sedap. saya pelanggan tetap.

Thursday, April 10, 2014

Takdir yang paling teruk

memanjat Menara Eifel
 
puff..pufff...
 
Menara Eifel, winter 2013

pandangan dari atas



Mengelilingi Kota Paris dgn berjalan kaki.naik bas dan cruise...cantik..tapi yg tak boleh lupa memanjat naik eifel tower guna kaki..hik

Kadan-kadang kita kena terima takdir yang paling teruk dalam hidup  kita - dialog cerita korea

ada sesapa tgk Ugly Alert?
hahhaa...
sapa tgk..boleh kita cerita sesama.
Geramnya aku dgn emak chul-soo tuh.eiii..
Pakcik Man-Dol dah ada kawan perempuan pelik (cikgu Kim yang Genius..pelik..dan selamba.hihi)
hahhaha
Nah Do Hee, Joon Soo..Pendakwaraya Gong Hyun Suk, Cikgu Kim yg Gila sikit....watak kegemaran.
Na Re -  laser.....hhaha
Peguam Lee...mcm org jahat!
 

Monday, April 7, 2014

pufff..pufff....!!

 Ape benda la aku nak tulis setelah berzaman tak berapa nak rajin..

7.05 pagi : sampai office.Makan buah jambu (bekal dr rumah, dah siap potong). ada buah belimbing dan apple jugak. buat milo panas secawan..minum dan makan ubat. 7.20 pagi aku matikan lampu bilik..kunci pintu...ZZZzzzz 10 minit.ihik. aku tidur tepi meja...berbantalkan beg dan selimut dgn kain alas meja.
Bukanlah alas meja,mcm shawl besar gitu...dgn sejuk ekon dan berselimut   ehmmm..nyamannyaaa.

7.45 - terjaga...baca e-mail...hem..adaa jawapan dr boss pasal draft president yang aku draft smlm. hem..2 jam aku duduk draft benda tu smlm. ada correction sikit. so aku foward kpd pihak berkenaan utk bubuh dlm draft proceeding congress.

8.00 - masih hadap e-mail. ok draft surat dan sambung buat research proposal dgn M@laysian Transformerr (err...bkn citer transformer tuh..)..pling..aku foward surat suh boss sign. Boss memang nak jumpa aku.sesi meluah perasaan. layan je. biasalah dia pun manusia biasa yg kdg ada rasa nak bercakap.

sambil tuh aku update progress group aku on organising kongress internasional iteww.

8.30- siapkan something...sesambil edit paper work ...boss sound eh u tak pegi ke taklimat XXX itew?

9.00- lariiii ke bilik seminar utk taklimat XXX..sambil dgr taklimat, tgn aku  ligat kat hp..duk foward flyers..promote event golf aku organise bulan 5. limit to 40 golfers only. zaman sekarang ni sng gak kan..ada wutsapp...wutsapp group...ada jugak dpt maklum balas. sambil2 dgr taklimat buat kerja sampingan

10.00 - meeting dgn spesel opiser president  on paper work ..speech..keynote and wutever..

trittt..hp aku bunyik...wutsapp dari client merayu2 mintak aku tolong selesaikan masalah equipment dia yang hendak diroboh ..suh aku dtg buat assessment dan bagi taklimat pujuk2 penduduk yg sdg membuat protes iteww. aku tak balas pun. dah 3 kali dah rayuan itu ..tak nak dgr ckp aku dah..penat dan buag alio je kdg tuh....
sesambil buat paper work sambil bergosip..ahaahhahaha. siap gakkk.kan sng.

11.45- lariii...zoomm pi cyberjaya ada appointment dgn sponsor event...(naik kereta laju2..tak lari pun).
 12.15 -jumpa sponsor and diascussion till 12.35. banyak gak lah yg dibincang...mcm apa tuh ..fruitful diascussion. Tapi bukan kelapa, manggis atau jambu.

12.40 - lunch dgn  rakan sponsor di cyberjaya. Gossip time...sonoknyaaa...makan nasi ayam

1.55 - zoommmmm balik office..2.35pm sampaai bangi. ding dong..aku ada dua meeting start pukul 3.
tah..aku kena attend both,.sempat print itu ini utk prepare meeting



Lunch and gossip.nasi ayam paparich

3.00 petang-
 meeting A..3.15pm....pun org yg sepatutnya ada dlm meeting pun belum ada...
eh..ko yg arrange meeting tapi belum muncul..biar benar ..ku nak catch another meeting.....
yg jd kepala 3.30 baru munccul....pelik ye...bg aku..kau kena respect masa org lah....3:00 dan 3:30 jauh beza..and yet semorang kena tunggu kau...
org yg tak reti hormat masa org tuh lembuuu.....
pelis lah.
pukul 4 bekejar another meeting di bilik sebelah.
banyak kerja nak kena siapkan before i travel again for another two weeks.
pukul 5 balik...oh....bekejar ke golf session aku..actually malas..tapi sbb aku terpaksa reschedule so terpaksa lah pukul bola ptg nih...

and after that bekejar ke kota warisan....dah janji nak pick up laksa dgn kawa n aku..
aku wutsapp2 dgn kawan aku and bergegas ke sana..sampai sana..kawan aku text dia kat  opis lagi..
omg..terpaksa aku lepak kat mekdi  terpaksa consume makaan high colesterol (terpaksa la sangat..choii)...
lama gak aku tunggu..tadi if aku tau lama l;agi...takdelah aku berkejar2. cara kawan aku jawab2 wutsapp tu mcm dia tgh sinsing lengan kat dapur buat kuah laksa ke..siang timun dgn bunga kantan ke....ghopanya kat opis lagi....choi.


Boring lepak Meekdi aku try google alamat rumah kwn aku..2.5 km je dr mekdi. aku pun dah bosan kat mekdi...dgn laptop bagai.terasa macam agent insurance yh beribu pejabat di mekdi..tgh tunggu client..hik.
aku on gps..pi umah kawan aku.
kawan aku ni laki bini classmate uni aku dulu.
aku sampai dia tgh belek2 keris ..banyak gila kot...
hobi...hahahaa..hobi mahal kot..aku berbasa basi tanya harga ..mak oi...mahal nyaa..ada yg sampai ratus ribu...paling murah dlm 3 to 4 ribu kot..
actually ni bkn 1st time aku pi umah dia...masa raya dulu..lepak beraya dgn kawan2..till 1  pagi dia duk belek keris dgn kawa n2 dia..basuh2 keris..borak2 pasal keris yg org yg tak minat macam kita akan pelikk...n sebenarnya kita tak perlu paham kot minat org ni...benda2 cam ni mmg sukar difahami apatah lagi bila ko kena spend beribu2 utk satu benda yg ko boleh tengok je..hhahaah
kita pun kdg ada hobi yg org tak faham..
kawan2 aku ada yg sampai hari ni tak boleh paham, apa aku dapat dari berjemur berpanas 4-5 jam main golf...
so..hemm...
ada benda dalam donia ni, org lain tak perlu faham kita...hiihih
 


kuccing dia menyendeng2 tgk tuan dia duk belek keris..dlm hati kot ckp..jgn tikam aku dah le..hahhaa..
gemuk cantik kucing kesayangan ni..5  minit lepas tuh kawan aku sampai dr opis di subang jaya..jauh nyaa


..kawan aku hidang laksa....dan borak2 sesambil la tgk lemari sebelah aku ni..banyaknya keris..
aku ckp....cik Non....kalaau ko gadai satu keris ni..Encik Non perasan tak?byk je nih...ko amik satu hok rm50k  tuh....kawan aku kata...hoi...if yg kecikkkk hilang satu pun perasan ok...hahhaha


 Laksa Johor. laksa JDT

aku balik dgn few packs of laksa..nak? laksa johor..laksa jdt... sapa nak boleh contact aku

Thursday, March 20, 2014

49 Days

Rome, Italy (Winter 2013)

Feneste Che Luciv

Ora sono triste
Non chiedermi il perchè
Ancora sono triste
Dopo che mi sono avvicinata alla tua casa
Stanotte ho visto
La finestra della tua casa buia
Le ombre vaghe di due persone
Stanotte ho visto
Sarà felice lui che non so chi
Sarà molto felice lui che
Lui che è con te
Ho un'invidia enorme
Sto fuori della tua finestra buia
Oggi, ero lì solo per calpestare la terra
E sono tornato senza parole
Perchè era triste mio stare lì
Sarà felice lui che non so chi
Sarà molto felice lui
Lui che ha incontrato te
Lo invidio senza fine
Accanto alla tua finestra buia
Oggi, ero lì a calpestare la terra
Son tornato senza parole
Perchè sembravano venirmi giu' le lacrime
Son tornato senza parole




 Collosseum , Rome

 Rome, winter 2013


Thursday, January 9, 2014

Chili crab

 


Tekak asyik teringin nak makan crab bila tgk dekat AFC si martin yan tuh duk masak ketam.
Tak ingat masak apa but it looks like cili crab.
sedapnya. terus rasa nak pi kedai beli ketam walau pun masa tuh pukul 12.30mlm.
Dah tutup kot kedai runcit yang jual barang-barang basah ikan , sotong sayur ketam semua tu.

Ok semalam dah jumpa ketam..so lets cooking.

Bahan-bahan:

ketam - 2 ekor
serai - 1 batang
halia - sebesar ibu jari
bawang putih 3 ulas
bawang merah- 1 labu
cili giling - 2 sudu
tomato sos- 1 sudu
cili sos - 2 sudu
telur - 1 biji
garam
gula
daun bawang




tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan tulis dgn cili giling (api perlahan hingga garing)
masukan serai yg telah diketuk..kacau.
masukan sos cili, soso tomato..kacau.
masukkan 1/2 cawan air and biar mendidih dan masukkan ketam. kacau.
Pecahkan trelur dalam mangkuk dan kacau telur tuh.
tuang pada ketam.kacauuuuu..rasakan garam, gula, dan kacau.
If suka manis sikit, tambah gula.
kacau-kacau 3 minit dan angkat.

 selamat kau ketam. kesian
 

 ketam berchili

ehmm..dapp...dap..

Friday, January 3, 2014

Lagu karaoke

 Aku bukan lah fanatik karaoke nih.
Tapi sesekali pegi lah jugak. Bersosial dengan kawan-kawan sambil mengasah bakat terendam (bukan terpendam ye).
So hari tuh sebelum mengakhiri 2013 ada masa nak ke karaoke so pegi lah.
Book 3 jam...tapi kawan aku kata..weii...4 jam terus lahhhh.
amboi..ko nak tido sini ke u ols? macam tak sedo diri kan.
Feeling - feeling retis yang nak buat konsert reunion, album ada 50..so mana cukup nak buat konsert 3 jam ye dok.

so sampai sana pilih lagu.
hahaha..aku rasa kan....lagu aku samaaaaa je dari dulu sampai sekarang.
ok..ni list aku:
1. Janji Manismu - Aisyah
2. Bila Bulan Bicara - Broery Marantika
3.Sekadar di pinggiran - Fransisca Peter
4. Mimpi yang tak sudah - Ibnor Riza
5. Tenda Biru
6. sembilu -ella
7.Hati yang Kau sakiti - Rosa
8. Matahariku - agnes monica
9. Jujur-Radja
10.Bila Bulan Bicara - Broey Marantika

ye..hok no 10 tu memang sama dgn no 2, tapi memang possible je aku nyanyi lagu tuh 2 kali..hahhaa.
takde modal dah nak nyanyi lagu lain.
kira pilihan semua lagu lama and sendu-sedih u ols...lagu meratap-ratap gitu..haa..sekadar di Pinggiran segala kan.
Kawan-kawan aku yg lain nyanyi jugok lagu latest macam lagu lady gaga..lagu roar, lagu what does the fox say..and lagu latest yang lain.
aku bukan tak pernah dgr lagu2 tuh tapi tak reti nyanyi.
Yang aku boleh nyanyi lagu lama-lama..retis2 tua..retis-retis yang dah passed away gituh.
Rasa tua gila aku kan sebab cuma tau nyanyi lagu di zaman kegemilangan retis 80-an dan awal 90-an time sekolah dulu.
Masa tu aku siap ada buku lagu. Aku tulis setiap senikata lagu (masa tuh belum ada majalah mangga mempelam tu semua kot..matiklah korang tau betapa tuanya aku..ekekke).
Masa tu popular dgn Dwen , lagu nya was like... " ketika ini suwatu waktu dahulu.." hahha..aku siap ingat ko senikata tuh.
Zaman Raja Ema...zaiton sameon, aisyah baru femes kat Malaysia masa tuh...Benathan..sapa tah lagi..
Kadang aku segan jugak, nyanyi lagu sama je. Tapi bak kata Michael Ang, aku ada cermin..so nyanyi je lah lagu yang aku reti nak nyanyi and tak yah nak feeling feeling shakira or bruno mars semua tuh.
Memang lagu2 tu menggambarkan betapa tuanya aku and aku mmg tak berapa tau lagu sekarang ni.
And nak menambah perasaan ketuaan aku nih kan..bulan lepas aku ada lah lepak-lepak dgn golf buddy aku. Kitarang duduk same hotel ada conference. . So malam kitarang lepak kat lounge enjoy live music. so masa tu boleh request lagu apa nak suruh derang nyanyi.
so we ols nih pun tulis lah and guess what.. choii.... aku baru nak tulis tapi aku nampak golf buddy aku tulis dah " Biar Bulan Bicara- Broery". and dia nampak aku tulis jugak yg sama and cakap..ehhhhh u suka lagu ni jugak??? nih my fav song nih.....i tuju lagu ni kat u lah..
and umur dia 50s . sooooo???? choiii sgt kan, taste aku sama dgn org 50-an.
omg...kilauan emas sangat kannnn...keji nya mak rasa i ols nih.nenek-nenek sangat rasa i ols nih.

and baru ni, oleh kerana skill nyanyian yang senduuu sgt, we ols macam pikir eh jommm..masuk kelas vokal. semangat u ols...nak masuk kilauan emas musim ke 4 kot....
Mahal  ke ek kelas vokal nih..hihihih
now ni aku pasang radio Era dlm opis aku sbb nak dgr lagu-lagu terkini.


sebelum pi karaoke tuh aku ajak geng karoks aku datang rumah makan.
Makan je..karaoke bukan kat rumah aku.


Oleh kerana aku beli kuali  pemanggang..so lets eksprimen yang katanya best sgt..magic sgt tuh..ada yg nama brand dia pemanggang ajaib kan?
so aku nak tgk apa ajaibnya...


glowing2 lagi kuali aku nih
 

preparing  pasta aglio olio


nahhh..siap doh




coleslaw..yg mengandungi pelbagai tumbuhan

 ciken wing terbakar  ..hik
bagus gak pemanggang ni tak lekat. but yang katanya takyah terbalikkan  benda yg ko gril..terbalikkan kuali je tuh..pftttt..
aku try le..sekali bukak tgk...choii..terabur je daging aku bertimpa2...hem..aku bukak je lah..
mungkin sesuai kalau ko masak benda seketul je kot...
but overal menyenangkan keja.
cuma nak basuh berat la..kuar muscle tangan aku ni nak angkat ke sinki.
 grilled lamb..yummehhh
 happy guests
 makan bersungguh-sungguh sebelum feeling feeling retis buat konsert
dessert..simple je. but yummeh...banana, yoghurt and chocc..niceeeeee
 


Thursday, January 2, 2014

Good Bye 2013, Happy New Year 2014

 Hi..
Happy new year 2014.
review for 2013..i think it was a good year. 
Syukur Alhamdulilah.


 1st dinner in 2014. I grilled lamb and veges and  made simple salad and coleslaw.yumm.


mango, yoghurt and passion fruits. sweet and sour.. Just like our life

bye...