Sunday, November 23, 2014

Sedikit catatan: Strasbourg, France




Dua minggu sebelum pegi aku macam blank, kat negeri mana la Kehl nih..
Kawan aku yg tolong tgk tgk kan.sebab aku macam  blank..kampung mana la aku nak pegi ni sebab macam tak nampak dalam peta German. Sebenarnya aku yg tak bersungguh-sungguh. TIba-tiba kawan aku cakap..Catz..weh..kat Lichtenau ni ada padang golf weh....laju tengok..

Actually nak pegi Lichtenau. Tapi duduk di Kehl sebab Lichtenau tu mcm kawasan yg takde apa sgt , mcm kawasan industri. Pekan yang kecik and mati kutu la kalau duduk situ. Untuk kita yg 1st time sampai situ..duduk sehari dua ok..situ banyak je xtvt nak buat  ada je kedai..cafe cafe. Tapi sebab pikeje..tak syok duduk situ. Balik keje nak le berjimba jimba..

Ada jugak kawan aku dari Norway duduk Baden Baden. jarak dalam 30 minit dr Lichtenau. Kehl pun 30 mins gak dr Lictenau. Tapi yg duk Baden -Baden ni lepas tu menyesal sebab hari hari kitarang duk canang yang kitarang pegi melintas ke France. Sampai derang pindah hotel masa 3rd day sebab nak join kitarang berjimba ke Strasbourg. Derang macam alaaaa...dah sampai sini apesal pulak tak pegi France gituh.

Lepas tu si Alen dari crotia duk canang yang dia pi jalan kaki je gi Strasbourg dari hotel kitarang. So menggeletis laaaa mamat Norway tuh nak join dia sbb Alen cakap Strasbourg tuh best gila. 

Ok.Hotel aku cuma terpisah dengan France 6 kilometer. Lalu jambatan... separuh jambatan tu German, separuh France. Nak naik basikal pun boleh. Hotel aku duduk ni siap ada sewakan basikal.

Depan hotel aku pulak stesen keretapi..stesen bas pun situ jugak.
so berdasarkan pembacaan aku, naik teksi 8 minit..
Naik train 10 minit. Jalan kaki 45 minit ke satu jam. naik bas dalam 10 minit.


Kedudukan Strasbourg dalam peta France

Aku dengan masa yang terhad, pilih naik teksi. Suh org hotel call teksi dan plingggg...fly 20 euro.

Aku nak relax-relax jalan -jalan. Agak ngantuk jugak lah sebab duk jetlag. Tapi gagahkan diri sebab aku pikir, aku takde masa lain dah kot nak explore Starsbourg ni dengan masa yang terhad, and aku tak plan nak spend masa sini pun lepas keje aku habis nanti sebab aku nak patah balik Frankfurt terus. Macam menyesal jugak la sebenarnya. 





Ok..we are now in France.

 Aku tiba-tiba excited. Satu..tempat ni macam happening. Keduanya aku jalan alone.
So aku macam baru nak amik feeling travel jauh sensorang ni camna gayanya. kind of seronok dan excited.

Driver teksi sembang beriya dengan aku. Kdg aku tak faham sgt sebab dia macam campur campur ckp German and french.
Beriya dia suruh aku call dia dalam pukul 5 ptg utk fetch aku suh bawak balik hotel sebab dia mcm risau aku sesat or takreti sebab aku macma kecik je and jalan sorang. Aku amik kad dia, kot kot aku memerlukan ye tak.
Dia turunkan aku depan simpang cathederal yang fames ni. bukan la betul2 depan tapi lorong kat main road. Dia cakap kalau sesat, cari je Cathederal tuh..dari jauh pun nampak sebab besar gila.


Strasbourg ni actually capital city Alsace region dekat eastern France. So no wonder aku tgk kat soviner ..ada mention Alsace nih. Penduduk lebih kurang 760,000 di kawasan bandarnya. Strasbourg ni Bandar penting sebab terletaknya beberapa institusi kesatuan Eropah cthnya Council of Europe dan Internationan Institute for Human Rights. Strasbourg City Centre diistihar sebagi World Unesco Herritage oleh UNESCO pada tahun 1988. Kiran ni antara pusat bandar yang pertama dapat pengiktirafan sebegitu.

Oleh kerana sempadn dgn German, so banyak pengaruh German di sini.Kira Strasbourg ni penghubung perpaduan antara german dan Peranchis. University Strasbourg merupakan university kedua terbesar Di France. Dan disinilah wujudnya budaya katolic dan Protestant. Masjid terbesar di Pranchis juga terletak di sini dan dirasmikan oleh Frence Interior Minister pada 27 September 2012.

Dari Sudut ekonomi, Strasbourg adalah pusat bagi sektor pembuatan dan kejuruteraan dan hub bagi jalan , train dan pengangkutan air. Kalau ikut ranking bagi bandar dalam france, Strasbourg di rank ke 3..


..
Oh..happening sungguh strasbourg ni. Tourist spot bandar dia nih. Besar jugak town dia. Tapi aku nak explore tourist attraction dulu. Aku macam terpinga-pinga. 
So jalan ikut kaki je. Tiba-tiba rasa.eiii....menggeletis seronoknyaaa bila nampak cafe....kedai soviner..and pikir apa aku nak buat ni.

Mula la kuarkan henpon aku dan monopod and shutter.
Aha..1st time guna nih..hehehhe...ok..on blutooh ..on shutter..tada...ok dah boleh guna.
Aku jalan-jalan relax sambil tgk jam. Nak budget masa jugak sebab kang pukul 5 lebih dah gelap.
Aku jalan melalui cafe...hotel-hotel kecil..restoran cantik..kedai cenderahati...dan ke arah Cathederal nampak ada pelukis jalanan..dan amboi..ramainya orang...sebab hari Ahad kan..so byk tourist kawsan . Macam square/dataran depan cathederal ni. Ada org jual buah berangan..lukisan etc.

ni. Dan typical lah kat france...cafe-cafe tepi jalaan menghidangkan french pastry n french delicacies.



Meriah
kedai soviner di mana-mana. 
French restoran
cantik..
oh..kat kedai ni aku tgk ramai org kerumun. jual sandwich dan macam-macam. Aku beli crepe. Harga dalam 3 euro. Macam lempeng nipis..and boleh pilih nak bubuh apa.aku mintak nutella. makan sambil jalan-jalan kan dah comot macam budak kecik. Nasib bawak wet tisu. Sebenarnya tak lapar pun. sebab aku dah makan kenyang-kenyang sebelum datang tadi. Tapi aku kan bila travel mcm bela hantu dalam perut.asyik nak makan.

Lepas tu aku jalan ke area belakang kawasan ni..nampak ada boat ..river cruise.
Aku nampak org beli tiket kat pondok tiket.
Harga 12.50 euro. Beli je lah. Nak kill time, plus nak tgk panorama.


Discover strasbourg by boat

org kat kaunter ckp..the boat is leaving in 5 minutes. bagus gaklah. tak yah tunggu lama.


nice...
tepi sungai

aku tak banyak amik gambar sebab boat ni bertutup, glass keliling. so amik gambar tak lawa. so sesekali je amik gambar. Plus aku rasa tenang tak yah sebuk dgn kamera. enjoy dengan mata gitu. seronok.
Dan sebelum ni masa packing sebenarnya aku macam  nak bawak DSLR nikon. Tapi pikir balik, aku macam dah kertu nak beriya amik gambo and malas. bawak compact kamera kecik dan henpon sudeh. Lebih tenang rupanya bila berjalan tak sebok dgn kamera ni.
kan. 


Antara pandangan masa cruise..cantik.
rumah dan bangunan tepi sungai.

Perasaan macam naik boat kat Paris. Tapi of course bangunan kat Paris lagi cantik-cantik.



boat bergerak perlahan..
dan ada sesekali boat lalu kawasan yang sempit dan aras air kena disamakan dulu baru boat boleh jalan. tu kena cerita detail sebenarnya.


tepi sungai


Ramai jugak yg join naik boat ni. Aku takde masa nak explore jalan naik kaki, so naik boat tgk pemandangan dan struktur bangunan amat menyenangkan.Naik boat dalam sejam lebih gitu.






Lepas naik boat aku jalan-jalan. Masuk lorong-lorong dlm town tu.



chit chat


nice cafe


Strasbourg Cathedral de Notre-Dame dikenali sebagai salah satu  cathederal yg cantik dan gothic gitu di eropah.
Ketinggian menara lebih  kurang 142 meter.Banyak sejarahnya kalau nak tulis detail. Tapi ni lah landmark utama Strasbourg city.




Makanan yang famous di sini adalah Bretzel. Besar saiznya. So benda ni merata-rata je cafe jual.


pelukis jalanan depan chatederal



Bretzel lagi..

Deretan kedai-kedai. Aku jalan je ikut kaki . Jalan slow slow. sesekali aku masuk kedai tengok-tengok. Banyak juga kedai berjenama yang kat Malaysia kdg ada kat Mall ternama je. Aku kuar masuk kedai...dan Aku beli cenderahati dan lukisan.
monopod..!
buah berangan. nampak sedap..
strasbourg yeww..!

seronok...

Bila aku guna monopod, ramai je tgk macam pelik . And derang macam isik-bisik. gelak. and ada a group of tourist mintak tolong aku amik kan gambar. aku suka je tolong. Kemudian derang offer amikkan gambar.ok..aku suka je..
Mungkin org faham, travel sorang kdg teringin nak amik gambar jugak. i mena gambar yang nampak kaki..hahahaaa..


suka la ai..




Dah penat jalan-jalan. aku masuk kedai jual cookies..jual pastry..

ni kedai juai sabun Lush.

Aku gi tram station, duduk situ sambil tengok orang. Tram dia moden dan cantik.

Ini pun salah satu famous food kat sini. sejenis puding. nama dia Kougelhopf



Aku masuk cafe ni...beli puding tu dgn bretzel. Sebenarnya bersepah cafe yang jual benda ni. dan derang mcm ada competition gitu utk sapa yang sediakan yg paling best...



aku lepak sini tengok orang. seronok. minum coklat panas tgk orang lalu lalang. Sambil pikir, eh camna aku nak balik ni.
 Masa ni nak gelap dah...



nyumnummm..ok..nak tau rasa bretzel tuh.liat..n rasa mcm makan roti.

Lepas tu aku round2 kejap. tgk pemuzik jalanan nyanyi  dan main alat muzik.
LEpas tu gelabah.ops..dah gelap betul...camna nak balik.

aku try call driver teksi tu tak dapat.Puas aku godek godek henpon yg aku memang roaming.  aku lupa utk tukar service provider rupanya...walau sempadan, dekat, service provider yg support celcom berlainan rupanya. dah balik baru terpikir besok tu.

tapi malas nak pikir, aku jalan kaki ke area teksi teksi...and berjaya balik..dengan tambang 13 euro.

Balik  hotel..makan sambal goreng, makan serunding dan roti ikan bilis. Luruskan badan.
rasa nyamannyaaaa. Macam rasa syukur sangat. dapat makan dan tidur dengan sangat selesa walau jauh kat negara orang bersendirian.



Hotel Ates, Kehl, Germany

Thursday, November 20, 2014

Catatan ringkas : Autumn in Europe : Kuala Lumpur- Frankfurt-Kehl.

Salam,

hantu blog tiba-tiba masuk dalam badan, so instead of buat proposal yg nak kena submit  segera, aku rasa nak menulis blog.
Memang hantu sungguh kan.

Sekadar sedikit cattan ringkas trip autumn.
Catz ke German-France -Belgium, Holland dan London.
Banyak sungguh kenangan manis. Yang pahit tu ada la sikit-sikit. kene telan ajalah, walau buat aku nak menitik air mata. Sabo ajalah kan Cik Kiah,



Trip solo kali ini.
Sebenarnya Catz ke German urusan kerja dan sambung trip yang ke mana-mana tu lah.
Seronok sangat.
Mula-mula fikir boleh ke aku jalan sorang-sorang ni? Larat tak aku nak angkat beg sorang-sorang .
Light packing dah try. tapi big failure ye. So bawak je lah apa nak bawak. Bukan aku nak junjung pun  beg tu kan...ekkekkeke.
Di German catz tak risau sangat.
Tapi selepas tu lah.
Hehe..

So jadinya..catz ke:
Frankfurt
Baden Baden
Khel
Lichtenau
Strasbourg -France
kemudian ke Frankfurt balik
Brussel
Ghent
Brugge
Amsterdam
Delft
Rotterdam
The Hauge
Volendam
London
Stratford
Oxford
Colstwold
Warwick

kot ada yg tertinggal ke.,..karang updet.

Thank to 'stranger from the moon' yang tolong aku arrange itinerary..advise and travel tips yg sgt berguna..pengalaman dia banyak kali ke europe and pernah beberapa kali ke amsterdam lama..byk bantu aku. tq. . hihihih..(tah baca tah tak  merepek aku ni).

Iti ni berdasarkan kapasiti yg aku ada ...masa, tenaga, etc.

aku pelupa..sellau cuai, so byk tips yg  kawan aku ni ajar.

tp memang terbukti aku cuai. kat klia pun dah terjadi.

Aku tertinggal purse aku  meja masa makan kat lounge sementara tunggu flight.
Tapi keliling meja aku mat salleh..so derang tak amik pot pun.
Balik amik aiskrim  pucat muka aku tgk purse aku ada tertonggok atas meja.
terus simpan n lepas tu sambung makan (berselera ajaaa..ha hah).
Lepas tu aku berhati-hati and cek itu ini dan cek keliling.


Penerbangan malam MH006 KUL-Frankfurt pukul 11.59 mlm.
so takdelah terasa sgt.
selepas beberaa hidangan supper..aku susun2 badan nak tidur.
tak nyenyak jugak. tgk movie kejap. lepas tu tidur tidur ayam.
walau duduk di kelas bisnes, selesa....tapi tak sama tidur atas awan dgn katil kat rumah.
aku asyik  terjaga...and fikir lamanya nak sampai.
sebenarnya nak tunggu masa makan. sebab aku lapar lagi.
2 jam sebelum mendarat, sarapan. makan nasik lemak. ehmm..sedapnyaaaaa.

nasi lemak super sedap Malaysia Airlines

Kekenyangan sebelum nasi lemak makan roti la..muesli..buah  jus etc...ok cukuplah utk aku teruskan perjalanan hampir 250km nanti ke destinasi seterusnya.

Flight mendarat dgn smooth di Lapangan terbang Frankfurt, German setelah terbang around 13 jam kot. waktu tempatan masa tu pukul 7.15 pagi.

Melalui imegresen dgn mudah, ambik beg.

 

 Lapangan terbang Frankfurt
 
 
aku tgk balik  slip shuttle yg aku print and dia ckp tunggu kat meeting point ni.
Sabrina  ada e-mail aku ckp, org tu akan pegang  kertas tulis nama aku dan euroline.
Aku tunggu situ takde punnnn. Mungkin  org tu dah takde sebab sebenarnya flight sepatutnya sampai 6.45pg. tapi masa tuh dah 7.40pg sebab flihght delay sikit  and urusan imegresen, beg .
Aku diri je situ sambil tengok tengok org.org pun tengok-tengok aku gak. macam pelik. sebab pakai tudung kot. Aku longgok je beg aku situ. Dah penat sangat sebenarnya.oh ya..nak guna troli kat sini kena buh 2 euro. sistematik lah. bila letak troli balik dpt 2 euro balik kot. Tapi masa tu aku takde duit coins. so aku tarik ajalah beg sendiri.


beg aku yang sebenonya sgt berat. beg galas aku tu pun beg tarik.so tak yah galas sgt.
 
tak lama lepas tu..ada org tegur aku. " hello..!" ok.hensem.hahhaah.pegang euroline and nama aku tertera dalam jadual yg dia tunjuk aku. Legaaaa.we ols cakap sikit2 utk confirmkan and
dia cakap ikut dia and dia nak tarikkan beg aku.



see.kan aku dah ckp,.aku tak yah susah2.
 
 

 
agaknya dia ckp, budak ni bawak batu bata ke dari Malaysia? Berat gila.
ekeekekke
 
 
:)
 
Lepas tu dia bawa aku ke terminal satu lagi. oh...ada org lain yang sama dengan aku ke Kehl kot.
 
Aku fikir agaknya org yg sama keje dgn aku nanti.
Naik sepasang suami ister..heret beg besar..dgn bawak topi koboi...bawak cm alat berburu ke apa tah.
AKu mcm terpikir , eh...keje aku nanti ada sesi berburu ke? ada sesi naik kuda ke?
eh..
hahaa...bongoknya.
Rupanya derang hala sama dgn aku, kat Baden Baden otw ke Kehl.
derang baru balik bercuti dari Texas, US selama sebulan.
Ooooo...dan sedara derang kat sana ada ladang kuda. so derang kat sana duduk tempat ala2 koboi town gitu..oooo..patut laaa...
 
Perjalanan dalam dekat 3 jam gituh.
sesekali kami borak2.
Derang ckp, nanti aku dapatlah tgk rumah derang.
setelah dlm dekat 2 jam..sampai.
cantik gak tmpt ni. mcm kampung sikit. and suasana mcm best.
aku berbabai-babai dan meneruskan perjalanan .
Driver ni  berenti kat stesen minyak and Mc Donald kat Baden Baden.
Dia tanya aku nak gi toilet tak.Mestila nak.
pastu tu kami beli air n food kat McD. Dia lapar belum sarapan kot. so kami lepak borak sikit sikit. tah bongok apa aku beli air coke. sejuk la kan.
aku makan biskut aku.
tak lama tu kami teruskan perjalanan dan sampai di Kehl, Germany.
 
Suhu masa ni around 14 ke 16 darjah celcius. Nyamannn sangat.
 
Kehl meruipakan bandar di southwestern Germany di Baden-W├╝rttemberg. Ia terletak di tebing  sungai Rhine iaitu berhadapan dengan Strasbourg, France.
hha..tak excited?
rupanya Kehl ni bersempadanan dgn Strasbourg, France.
 
Kehl ni macam bandar kecil . Aku belum sempat tengok apa yang ada kat sini masa tu, sebab aku dah plan nak menyeberang ke France masa tu.
Kehl dgn strasbourg jaraknya dalam 6 km. dipisahkan oleh sungai Rhine.
Aku check in di Ates hotel. Hotel ni terletak berhadapan dengan train station dan pusat bandar Kehl di area belakang hotel ni. Lokasi yang sungguh bagus.
Nak naik bas, keretapi, teksi, mahupun jalan kaki ke France sunguh a convinient u ols.
 
Aku lompat atas katil and baring...ohh..legaaaanyaaaaaa. best dapat baring dalam bilik yang nyamannn.Alhamdulilah. akhirnyaaaa.
 
ok lapar.
Bukak beg dan keluarkan sambal goreng  n nasi impit dan rendang.
Yey...sedapnyaaa. Tak terkata (matiklah puji masakan sendiri kannnnn).
Kawan aku kata,..amboi..mementang makan sendiri...paru tu besar2 bas kau bubuh..hik.
Nikmat sungguh...
 
 
 
 
Masa ni dalam 12 tghari kot.
 
CCK Mall, Kehl, Germany.

 
Lepas makan aku tidur sekejap. rehat.
then mandi buat apa yang patut...
keluarkan peta etc...ready..we go to France....!!