Tuesday, January 12, 2010

sruuttt..! sroot!!!

sapa tau, kat mana ada jual siput belitong/ sipur sedut yang dah siap potong hujungnya?dah basuh siap-siap. dah duk dlm paket gitu.
yang kalau aku nak masak, tinggal basuh, bilas dan campak je dlm kuali?
aku ada satu dilema (cehhh..mcm penting sgt laaa).
aku nak masak siput tapi aku tak lalu tgk dia sedang berjalan-jalan merayap terkedik-kedik.
geli.
eh..makan masuk mulut sedut-sedut tak geli pulak kan?? keji. ke ke ke.
maksud aku..tgk yg hidup tuh..jalan-jalan dlm besen, sampai keluar besen, kat dinding besen, aku kalau tgk lama-lama rasa hendak lari jauh-jauh. kalau tgk lama-lama, kadang aku rasa dia tgh jalan merayap kat kaki aku...dan seterusnya..iskk....takyah imagine lah.


siput sedut Uptown, Damansara (sabtu lalu).

Kalau aku cerita kat mak yang aku mkn siput sedut tersedapest in the world ni kat Damansara, mesti mak aku terkesima kejap.
Agak-agak, jiran baru aku yg baru pindah 5 tingkat kebawah dari floor aku tu berani tak ek siang siput ni?
kalau dia berani aku nak antar 5 besen terus.
ha-ha.

p/s: aku pernah la masak siput sedut ni. Dlm blog lama aku ada letak entry. tapi masa aku siang tuh, siput tuh sumer dah mati sebab dah termasuk dlm fridge. tuh pun aku rasa mcm pegang siput hidup.

26 comments:

  1. waahahaaa, makan pun tak berani apatah lagi menyiangnya! moral: beli kedai je :)

    ReplyDelete
  2. aku sangat suka siput sedut masak lemak cili api!!

    ReplyDelete
  3. aku sangat suka siput sedut masak lemak cili api!!

    ReplyDelete
  4. ni style masak kicap ke??
    slalu melantak masak lemak je
    tolong kasi address kedai tersebut

    ReplyDelete
  5. dah try siput gonggong, sangat sedap ok cat. (orang lelah jangan kerap makan siput, takut tak larat nak sedut).haha

    ReplyDelete
  6. lar, baru tahu catz tukar blog. huhu. lama dah tak bloghopping!!

    ReplyDelete
  7. Memang sedap....especially masak lemak cili api.
    Sesekali makan siput sedut ni...ok lagi.
    Tapi jangan makan selalu udah ler...

    ReplyDelete
  8. salam catz

    menyelerakan tgk siput tu

    last week masa balik dr kl ke jb singgah ke muara sg duyung ,melaka
    ada sebuah resto sea food kat situ
    order siput , tapi tersalah order cara masakannya, mrk goreng sambal, pedas sgt, tapi yg lelain mmg sedap esp siakap bakar "plain'kena pulah dgn nasi lemak yg "kemetot" tu he he

    ReplyDelete
  9. ha haha..mana ada yang dah siap potong weh.... letih ooo nak memotong hujung dia tu...

    ReplyDelete
  10. ehhhh bukan semalam beli "jus diet" ker...heheheheh.....aku tak reti makan siput2 dan yang sejenis dgnnya.....

    ReplyDelete
  11. aa ahh....ni masak kicap ke?biasa aku makan yg masak lemak cili api je....

    ReplyDelete
  12. susah ar nak jumpa catz..kalo dah siap potong tu..

    ReplyDelete
  13. la ni siput sedut ni dah mahal lah rm6.50 1 bungkus...tahun lepas baru rm4....tak per catz ko datang JB aku masakan siput pekecot ni...

    ReplyDelete
  14. kog,
    rugi laaaa kooo..
    nikmat woo...
    beli kedai tak sesedap yg diharapkan kadang tuh..

    ReplyDelete
  15. axim,
    best ek..lemak cili api tuh..
    kuah pekat. buh batang keladi..
    pergh..tetiba 5 pingan makan tak sedar

    ReplyDelete
  16. Romie,
    bukan masak kicaplah..
    masak sambal, tapi aku rasa dia buh soso tiram dan kicap manis..tuh warna gelap..
    sedap! pedas-pedas manis gitu...tersedap dlm donia!
    alamat?
    UPTOWN damansara.
    yg food court tuh..tau tak?
    kedai dia yg dekat dgn kwsn yg ada starbuck besar tuh..

    ReplyDelete
  17. hi myself,
    siput gonggong???
    apekah yang besar ituuu???
    owhh..sedap??? masak apa??

    ReplyDelete
  18. cahaya,
    welcome to my new blog...!
    hi..happy new year 2010

    ReplyDelete
  19. Leez,
    memang sedap gila kan??
    rugi sapa tak berani makan..
    hehhehe..
    masak sambal oso sedap!

    ReplyDelete
  20. rezeki,
    oh makan siput di duyung ke??
    best..
    tapi masak benda bersambal ni kdg org tak pandai, sambal kdg rasa mentah, cuma pedas je yg ketara..
    tak sedap..nasi lemak kemetot..hehehhe..dulu saya pelik, why di melaka tehy serve nasik lemak dgn seafood.
    :)

    ReplyDelete
  21. nenek,
    ko berani tak potong tuh??
    aku antar kat hang 5 besen oke?

    ReplyDelete
  22. mama miraki,
    weekend tak berapa diet lah..
    hehehe..
    napa tak makan? rugi woo!

    ReplyDelete
  23. afendi,
    bukan maska kicap.. ni masak sambal. ta[i dia buh kicap manis dgn sos tiram kot..
    sedap!

    ReplyDelete
  24. atty,
    mmg tak jumpa kot..tak pernah jum[a lagi..aku serems lah tgk dia merayap tepi besen.

    ReplyDelete
  25. OJOLALY,
    haiiii...
    u JB di mana?
    berani potong eh?
    wahh..bestnya...mmg org jb kah?
    saya batu pahat mari..
    sesekali teringin gak nak ke JB.
    kalau dah ada org nak masak siput, wahhhhh...kita terjah karanggg!

    ReplyDelete
  26. hehehe JB kat skudai..parent kat kota tinggi, kg kat muooooo...idop muoooo...ko calling2 jer naik mai...

    ReplyDelete