Thursday, June 10, 2010

Wahai orang Johor...

kenal tak dengan makanan ini?? tak kenal?
aku rasa makanan ini sangat dikenali di Batu Pahat.
Daerah lain tak pasti.
Masa duduk asrama, sampai le masuk U, ini lah bekalan tetap. dah siap goreng, bubuh dalam bekas kedap udara/plastik. sira dengan sambal.
uhhh.....
masa tu takde lah mak aku nak bekalkan dengan rendang ke..serunding ke. daging mahal lepas tuh susah nak masak. bukan macam sekarang.Pak Berahim dah sediakan. bawak duit je pi supermaket.
mee siput murah. sekilo..dulu la..around tak sampai 2 ringgit.



Mee gelung

Kitarang panggil mee gelung. Mungkin struktur dan binaannya yang bergelung maka ianya di katakan sebagai mee gelung. Ada juga yang panggil mee siput. Errr..seram oke, bila tengah makan kang siput muncul.

Sangat sedap di makan dengan sambal tumis ikan bilis. Ni sambal aku buat hari tu..again, TERpedas horror. Tapi tetap juga makan. Tah kenapa, gabungan dua benda tuh akan menyebabkan ko macam terpaksa makan tak berenti.

atau,

boleh juga di gabungkan dengan sambal kicap.

saja tumbuk kasar-kasar je. Sebab malas. Ye, aku memang pemalas, tangkai cili tuh pun masuk sekali. Eleh, orang masak kangkung tu lagi la, batang kangkung besar jari pun masuk sekali kan?. so tumbuk ala kadar je.karang tumbuk beriya, tangan aku besar sebelah tumbuh muscle.

Lepas tuh sambil makan, tergigit lada..puhhh..syorgaaaaaa.

Kan aku dah cakap tadi, walau pedas, ia mengundang rasa nak makan tak berenti selagi tak habis. Duduk depan tibi tau-tau habis dua besen. (eh,kuatnya melantak??).
Dah lah jarang dapat makan now ni. Eh, cik Kiah oi! berlambak je jual kat Johor , eh batu pahat. Macam lah now ko ni duk bermastautin kat Alaska.

Teringat nostalgia masa kecik-kecik. Benda ni dijual di kantin sekolah. satu seposen. (sepuluh sen). Aku pelanggan tetap. Padahal boleh goreng sendiri kat rumah sebab makcik Senah kantin tu beli stock benda ni pun kat kedai runcit depan kg tu pun. Tapi sambal makcik senah sangat sedap u ols. Duk teringat-ingat pulak. Tak berapa pedas dan manis-manis sikit.

Makcik senahhhhhhhhhhhhh!! where are you? makcik ada akaun facebook tak?? Jom kita ber-FB.nak mintak resepi.

Makcik, I lap u very strongggg! entah-entah makcik senah tgh busy bercucuk tanam di FB sambil jaga cucu.Rasanya anak makcik senah yang dulu comel baya aku tu mestilah dah produce cucu utk makcik senah.

update:

oh ramai rupanya warga Johor yang berpengalaman naik basikal pegi sekolah sambil makan mee siput yang di hancurkan, curah sambal letak dalam plestik masa budak-budak dulu.Cuba bayangkan ye. kayuh basikal sambil makan.Mana nak kayuh, nak pegang plestik, nak makan, lepas tu mulut huha-huha menahan kepedasan. betul-betul multitasking kan??
Err.. aku pun nak mengaku. AKu pun pernah buat jugakkk.Lepas tu nyaris terbabas masuk parit.
(sebenarnya tadi malu nak mengaku.ha-ha).Tapi mak tulis jugak lah.
ada sapa lagi nak buat pengakuan? sila..sila.

dah.

60 comments:

  1. mee siput!!!!...

    hancurkan dalam plestik siram sambal naik basikal gie sekolah agama.. wahhhhhhhh nostalgia lar catz!

    ReplyDelete
  2. slalu jugak pi batu pahat tapi tak pernah jumpa pun

    ReplyDelete
  3. sangat kenal dengan itu mee...
    kita panggil mee siput..
    memang sedap dimkn bersama sambal tumis ikan bilis/sambal kicap..
    dulu masa kita kecik2, kita selalu tumbuk mee siput tu utk atuk kita..
    sedap gak tau makan mee siput yg dah ditumbuk...gaul ngan sambal kicap...peh!terliur beb..

    ReplyDelete
  4. makcik rokiah,

    esok bawak eh..beli 2 bungkus..kirim...hikhikhik.
    pergh...boleh mkn sambil naik basikal.eh aku pon pernah buat la..hahahah..
    adegan stunt dgn mee gsiput bersambal.
    hahhha

    ReplyDelete
  5. xplorer,
    makanan ni mmg sejak dulu org tak jual di kedai makan, pasar malam.
    kalau yg dijual di kedai, yang belum goreng, dalam peket.
    biasanya yg dah siap masak dijual di kantin sekolah.or u beli je yg belum goreng, goreng sendiri. buat sambal tumis.
    carik kat kedai runcit sekitar parit sulong. sure ada.
    nyummm

    ReplyDelete
  6. lom pernah lagi makan ..mee gelung nie..

    ReplyDelete
  7. yup kat johor je je ade mee sanggul/mee siput ni... goreng phtu mkn ngn sambal tumis perghh best la.. huh kat muar,btu phat,tangkak n seakatan dengan nye tp kat JB tidak... hurmppp nenek saye org muar so bile blk je mseti die bekalkn yg da gorweng n mentah nti bile blk kl bleh greng

    ReplyDelete
  8. Salam..

    ehem.. owang Johor dah tiba nih *sambil bersalaman*

    ReplyDelete
  9. hai catz...

    u buat i rindu nak balik parit sekarang ni jgk ler,mkn mee siput ni..kat KL ni jgn harap nak jumpa,
    ada satu hari tu, aku bawaklah mee siput ni pg office aku...perghh bukan main bersantap mmber2 aku mengadap nyer...
    catz..kalau kiter part time jual mee siputkat KL nie..leh KAYOO kiter nie...ahakssss...

    ReplyDelete
  10. getik la cerita²... mana nak dapat stok ni?

    ReplyDelete
  11. sy pggl tu mee siput...sedap oooo....grg minyak btul2 tgh panas.....br dia kembang...pastu mkn ngan sambal.....sedap yer!!...

    ReplyDelete
  12. idea terbaek!petang ni nak buatlah....
    boleh buat kudap2 depan tv.
    pastu abis setong pun xsedar..
    haha

    ReplyDelete
  13. Salam catz,
    akak bukan orang johor...tapi akak tau benda nih...feveret gak nih...
    nak gi muar la cari stok mee siput nih....tetiba terliur...

    ReplyDelete
  14. Salam catz

    Mama suka cara tulisan catz...menarik...

    mcmmana ma nak hubungi catz?

    ReplyDelete
  15. kalau sambal cair sikit mee tu akan lemau2. hancurkan dan gigit hujung plastik. makan sambil bawak basikal. besttt!!!

    ReplyDelete
  16. kat muor byk jugak bnde ni...kiterang panggil mee siput..sedap kot..kalo mkn mmg xleh benti..aku mase blajo siap bungkus2 bawal balik hostel..mmbe lain siap pelik menatang ape yg aku makan..kahkahkah..

    ReplyDelete
  17. makanan ni tidak nostalgia untuk aku
    so, boleh makan...hik hik..

    ReplyDelete
  18. kelaka la catz ni..:)

    ReplyDelete
  19. Catz & Lyza, jd le pengedr mee siput nih.. buleh Mummy borong. Eh yg ada kat pasaraya 'gergasi' tu bukan dia ke? Cuba tunjuk sket cemane ghupe nye sebelum goreng..

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  21. salam...blog walking sat...

    nengok picca je da terliur..mee siput nih paling syedap mkn ngan sambal kan..sambal mesti yg terbaek..bak kate kwn..org johor nih sgale benda dia nak cicah...

    mujur ade kwn nak lek BP diz week...harus kirem nih..

    ReplyDelete
  22. wahhh catz ko kijam200x...dah ngada2 mak buyung ni nak makan mee siput tau...mee siput yang sedap kat bando muar..kedai tepi jalan dekat2 ngan bus stand tu....

    kriuk2 makan mee siput ni...tapi la ni banyak jugak mee siput yang terlebih rasa kapur...hancurrrrrr rasanyerr..berangin aje...apapun mee siput naning is the best!!!!

    ReplyDelete
  23. mummy eda,,,

    liza ok jer,harga leh runding ahaaksss
    janji mummy eda jadi regular customer every month,ok ker?......

    ReplyDelete
  24. Catz tempat Mummy orang panggil mee siput, memandai jer dia orang bagi nama camtu. Bukan ada rupa bentuk siput pun mee tu... apa2 pun memang mee to makan ngan sambal ikan bilis mantap gilos.... tapi nak goreng mee tu kena make sure minyak betul2 panas... klu tak nanti mee tu tak mengembang dan keluar gelembung2 tu.... ada stock sepacket lagi kat rumah , nak goreng la malam ni....

    ReplyDelete
  25. mak dara,

    kannnn..semua setuju tang mkn dgn sambal tuhh....sedap krup krappp..kan..

    ReplyDelete
  26. atty,
    nak makan? keringkan mee kuning tu..bentukkan bulat, gitu..keringkan,.goreng.
    :)

    ReplyDelete
  27. mama cfa,
    mmg makanan ruji org johor kan..
    krup krap..trede mark bp dan muar.
    ihiks.

    ReplyDelete
  28. somuffins,

    hai...welcome to my blog.
    thanks for visiting..
    sila..sila..masuk..jgn malu..
    tuang lah air fresh oren..dan mknlah mee siput itu,.
    :)

    ReplyDelete
  29. lyza,

    u duduk parit mana??
    catz last week balik. tapi boleh pulak terlupa beli.uhuksss.
    jom..kita berniaga...pasar malam ke..nak??

    ReplyDelete
  30. kog,

    stock di batu pahat le..mana lagi.
    ko nak balik BP tak?
    kirim..
    last week aku balik tp terlupaa pulak.
    uhuksss

    ReplyDelete
  31. anggun.
    yeszzz...
    goreng kembang2..aku suka hangus sikit.
    org jawa ckp..gosong...hahahha

    ReplyDelete
  32. catsz,

    nanti aku leh cari payung & meja nie,banner mee siput aku leh design..:))ko tolong servey tempat iyer,huhuuuuuu
    kg aku area parit jawa tu,senang jer nak cari..nanti singgah2 iyer..

    ReplyDelete
  33. cik Nuyu,

    bak le kirim barang setong dua..
    banyak nya stock...
    err..sambal dah buat belum?

    ReplyDelete
  34. azura,

    hi...salam.
    welcome to catzscafe.
    yeszzz..kat muar pun banyak benda ni..
    :).beli banyak2..
    :).
    oh jeles.

    ReplyDelete
  35. sala mama ju,
    thanks. happy reading.
    e-mail saya: nurana2000@gmail.com

    :)

    ReplyDelete
  36. ayuna,
    hahahha..adegan stunt tuhhh..
    ihiks..
    ko kat bp banyak le stock..anytime nak makan.
    aku...jauhhhhhhhhhhhh.

    ReplyDelete
  37. wah zmn sek ren dulu suka mkn. kalau makan , sambal tu mesti meleleh2 kotorkan baju.. oh kenangan

    ReplyDelete
  38. Catz -

    hang buat aku teringat zaman kecik2 dulu. I like it u know. But now, its so hard to get this in KL. Can u please buy for me bila u balik Batu Pahat...
    plssss!!!! :)

    ReplyDelete
  39. azizol,
    ko kat muar ek?
    cuba ko supply mee siput ni utk kami2 di lembah klang ni..
    part time job sempena coti sekolah.
    ihiks.

    ReplyDelete
  40. nenet,
    kat umah aku ada 3 keping je lagi.
    nanti esok boleh rasa,
    hik hik.

    ReplyDelete
  41. hi Ramona,

    apa khabar?
    welcome to my blog.
    :).
    happy reading.
    :)

    ReplyDelete
  42. Mummy eda,

    kat giant ada??
    wahhh..harus tgk ni.
    sama ke tak.
    kan...oh..sudah menular nampaknya,.
    :)

    ReplyDelete
  43. Zara,
    kannn..pisang goreng pun cicah sambal kicap kan..
    semoa cecah..
    hahaha..
    wah..borong le banyak2.
    boleh supply kat kawan2 ni..
    ihiks.

    ReplyDelete
  44. ojolaly,

    yg jual kat muar tuh dah siap goreng ke??
    iskkk....ko duk johor.
    senang nak carik suply.
    mak nih.jauhhh..
    sedih.
    pos le brg 2-3 keping.
    tq.

    :)

    ReplyDelete
  45. lyza,

    wah..dah ada prospek nampak.
    catz oke aja.
    hahahah

    ReplyDelete
  46. Mummy gee,
    saya prefer yg sambal kicap.
    sng..tak yah masak sambal.
    hiks...

    ReplyDelete
  47. naemah,

    habis sambal kicap meleleh ke baju kan??
    apa2 pun..mmg nostalgia sgt kan.
    :)

    ReplyDelete
  48. Leez,

    pernah jumpa ke benda ni kat kl??
    tah knp aku lupa nak beli last week.
    iskkk....now teringin sesangat.
    alahai..

    ReplyDelete
  49. Dear Catz.
    Dah 46 kali Uncle pusing langkawi...tak jumpa pun makanan tu?

    ReplyDelete
  50. Alahai sodap nye.. my mak dh goreng kn tp lupe bwk balik jb..skrg dok teringat2 ngn mee siput ituh...huwaaa

    ReplyDelete
  51. uncle,

    uncle salah pusing tempattt..
    kena pusing-pusing kat batu pahat..muar..haa..barulah jumpa..tu tak payah pusing 46 kali...2 pusingan dah jumpa dahhh..
    btw,
    kalau nak buat...amik mee kuning, bentuk2kan.buh atas talam. pinggan. jemur.sampai kering.
    then goreng.
    dah siap
    hiks

    ReplyDelete
  52. H@ni,
    hahahhaa...sure ko termimpi-mimpi.
    hiks..catz pun gitu..dulu selalu mak gorengkan siap-siap.kdg tuh sira sambal.
    tinggal ngap.krup krap masa prep kat asrama.
    hiks...

    ReplyDelete
  53. catz...kauni betul2 mengimbau kenangan silam tau. tapi kan basikal dulu2 kan bukan cam basikal sekarang....heheheheh basikal dulu tak sempurna..hhehe maksudnya..brek pun kurang mencengkam..pakai kaki heheh...

    ReplyDelete
  54. Aku 1st time tengok...mmm..kena carik ni...

    ReplyDelete
  55. balik sekolah ugama..bukak tudung dulu sebelum gohed basikal..singsing kain..dalam kain ada shorts ..gohed besikal sambil makan mee siput dengan sambal buatan Pak Cik Hud kantin sekolah Ugama Pesta ..

    ReplyDelete
  56. tk pernah try tp mcm besh je sis

    ReplyDelete
  57. tk pernah try tp mcm besh je sis

    ReplyDelete
  58. Umah kita banyak mee siput...akak kita baru anto stok...tak sempat goreng...sapa nak meh sini...datang umah, goreng kan kak gerau...Kog pun.

    ReplyDelete
  59. dari dulu promise nak bagi i rasa sampai skrg masih tak dapat lg

    ReplyDelete
  60. aku tak pernah makan mee siput!!teringin lah!!

    ReplyDelete