Tuesday, July 20, 2010

Bila dapur kembali berasap...



Hi ...jom masuk dapur..!

After almost a week with hotel food..heaven gila bila balik terus kembali ke dapur. yeszaaa...masak....! i missed my kuali, periuk,senduk dan span cuci pinggan.

Jom masak...baru lah sedap. oh sedap. (errr...matik lah kan, masuk lift tekan butang tingkat 820 terus..) <------ abeh tu sapa lagi nak puji masakan sendiri.kan kak senah. Kalau tak sedap pun bukan orang tau.kehkeh.

hilang stress sikit bila masak. Sebahagian lagi hilang masa makan.


So puan-puan... kita masak sambal udang petai. Petai ni bukan petik kat pokok, tapi beli yg dah siap susun dalam plestik. Tak berapa best la kot, compare yg masih dalam kulit hok tergantung kat pasar tani tu. Petai ni besar-besar, so kena belah-belah dulu, takut ada protein bergerak-gerak yang tak dikehendaki dalam petai tu.


Udang.....kupas kulit terus, senang nak makan.Boleh masuk mulot terus. Jimat masa sbb takde aktiviti sampingan kopek kulit udang.


tu dia. stok untuk 3 hari kot.satu kuali masak ha...ni tempoh jangka hayat addicted to sambal udang petai adalah 3 hari. Gigih oke, masuk dapur bawak kamera.

ok..dah siap. Tapi... tapi... tah kenapalah kan. sambal aku pedas semacam. Ni aku salahkan cili lah ni. tensen je nak makan. mulot keluar api.Berasap. Tapi dah masak banyak, kenalah makan jugok.


tempe goreng, ikan pekasam goreng cili, sayur kacang buncis dan sambal tempoyak...errrr..plus nasik 5 pinggan.errr.

22 comments:

  1. kami pass... cuma laki ah poh sorang je makan petai (tapi kenapa gambor tu still meliurkan ek?)

    ReplyDelete
  2. menyesal...
    menyesallll
    menyesallllllllllllllllllllllllllllllll
    aku masuk blog ni di pagi hari....

    ReplyDelete
  3. alamak masak potai , my favourite . aku boleh makan petai tu mcm kacang je sambil tgk world cup

    ReplyDelete
  4. Catz - U yang makan ke hantu u yang makan ni... heheheh

    ReplyDelete
  5. oit..sedapnyaaaaaaaa..mek..jom travel sama2 bulan 9..teringin aku nak travel ngan hang..muehehehe :P

    ReplyDelete
  6. sentapppnya.....
    kat labuan takde petai...so beli petai dalam tin cap ayam je...jadilahhhh.... melepaskan kempunan

    ReplyDelete
  7. nasik 5 pinggan je kak???
    aiii, sedap nye masakan akak ne hah, teliur pule kite orang

    ReplyDelete
  8. sodapnya sambal udang + petai nie ..

    ReplyDelete
  9. kog,
    tak mkan petai?
    aku baru few years ni pandai makan.
    hahha.
    dah suka pulak..
    ko try la./takde rasa yg pelik2 pun.sedap!

    ReplyDelete
  10. nenet,
    menyesal dahulu pendapatan, menyesal kemudian..errr..sambung senirik. dah lupa.
    :)

    ReplyDelete
  11. xplorer,
    mkn cam tu je????
    mcm kacang?
    oh....kena carik yg fresh kot..
    :)

    ReplyDelete
  12. mummy gee,
    kita lah yg makan..
    hantu makan petai kah?
    lalu ke..hahahah

    ReplyDelete
  13. inah,

    boleh... nak travel ke mana??
    jom pi alaska.

    :)

    ReplyDelete
  14. puansri,
    ada jual petai dalam tin kah??

    wow....kat mana nak cari ni??

    ReplyDelete
  15. Neyna Naya,

    hi neyna,
    welcome to my blog.
    thanks for visiting.
    enjoy reading ya.

    salam kenal,

    catz

    ReplyDelete
  16. Mama,

    kita simpan sket untuk mama.

    :)

    ReplyDelete
  17. atty,
    jom..masak.
    :).
    mana nak carik petai fresh kat bangi ni eh?

    ReplyDelete
  18. Shasha,

    errr...5 pinggan okey?
    hahahhaha.
    tipu je tuhhh

    ReplyDelete
  19. Nowwa,
    apa lagi..moh ke dapur...
    sinsing lengan..
    masak.
    :)

    ReplyDelete