Monday, August 8, 2011

Bubur pulut hitam

bubur pulut hitam


Bulan puasa ni sedap kan makan benda manis-manis dan sejuk-sejuk.
ha..jom masak bubur. lepas masak buh bubur dlm fridge..aumm...yummeh.

Bahan-bahan:

Pulut hitam
santan
gula
air





Cara masak:

rendam beras pulut hitam lebih kurang 2 jam.
rebus pulut dengan air yang banyak.
bila pulut dah kembang, masukkan santan dan gula.
kacau sebati. biar mereneh dgn api kecil.
ok..dah boleh makan!

13 comments:

  1. mek, tau x camne nak masak sagu biji yg beso2 tu? had kaler putih,merah,hijau sedap klu wat bubur. aku masak smpi stress sagu tu x mau gak kembang. kalau rendam dulu hancur lar plak..camno? pernah masak?

    ReplyDelete
  2. wahh ini sodap ! tapi kita malas buat. beli je kat bazar. hihi. nak masak2 kene tunggu weekend aje lah

    ReplyDelete
  3. tgk bubur hitam ne teringt my mum..mym um suke mkn bubur pulut hitam ne..:)

    ReplyDelete
  4. catz, one quick question *tatau nak tanya kut mana*

    Biasa you kalo u attend conference, poster tu you check in or wat naik atas as a carry on luggage je?

    thanks

    Anis

    ReplyDelete
  5. salam Ramadhan al-mubarak catz. memang sodap makan bubur pulu hitam ni, terutama selepas berbuka.


    p/s: nak stori sket...hari tu kami satu keluarga makan di satu restoran siam kat kg Melayu Subang. Dalam menu dia ada gambar Som tam yang diambil dari blog catz le (masih ada alamat blog kat gambar tu) Popular gitu...boleh claim royalti dari restoran tu catz :)

    ReplyDelete
  6. saya suka bubur pulut hitam!!

    ReplyDelete
  7. makcik rokiah,

    mak tak pernah masak hok tuh nok..
    ko rendam lama sgt ke?
    or maybe basuh je,, masak dgn api perlahan.
    :)

    ReplyDelete
  8. makcik rokiah,

    mak tak pernah masak hok tuh nok..
    ko rendam lama sgt ke?
    or maybe basuh je,, masak dgn api perlahan.
    :)

    ReplyDelete
  9. lya Colors,
    masak ni sng je..hari bekerja pun buileh masak..sesambil tunggu waktu buka, tgk tv..dang! bubur dah siap.
    :)

    ReplyDelete
  10. wahidah,

    orang2 lama mmg suka bubur pulut hitam.

    ReplyDelete
  11. Anis,

    how are you?
    pegang je kat tangan.
    :)
    u nak pi conference ke mana?

    ReplyDelete
  12. DrSam,
    sedap di makan hangat atau sejuk..both sedap.
    ohhh..ye ke? restoran mana tuh..
    nak claim royalti..mana tau dpt mkn free setahun.hehehhe

    ReplyDelete
  13. axim,

    saya pun..hows puasa? ok?

    ReplyDelete