Wednesday, August 15, 2012

Ketok-ketok-ketok part 5 : sotong

 Ni masak masa pertengahan Ramadan hari tuh..
sambal sotong...nampak kat bazar ramadan teringin, tapi aku takut kepedasam melampau.
so masak sendiri je lah...

Bahan-bahan:

sotong
halia
cili (belender) 4 sudu besar
bawang besar - 1 labu
bawang kecil merah - 3 biji
bawang putih  - 4 biji
kicap manis
garam
gula

Jom masak..

Tumbuk bawang putih, halia  dan bawang putih lumat.
Tumis bahan tumbuk dan masukkan cili.
Tumis dgn api kecil hingga garing
masukkan kicap manis sket, garam dan gula sket,.
Bubuh sotong.
kacau2..dah siap.



ikan keli tu menggeliat...
:)

11 comments:

  1. ko rasa tak aku nyumpah² ko dalam hati sekarang ni? rasa tak? :p

    ReplyDelete
  2. rajinnyer masak... mcm mkn sekeluarga.. akak yg dah berkeluarga ni pun masak 2 jenis lauk je tiap hari.. heeeee... memang rajin!

    ReplyDelete
  3. aduii menggairahkan betui la tgk sotong tu lepak2 gitu..bertabah bertabah wahai hati...hehehehe

    ReplyDelete
  4. amboiii lauk paukkkk....rajinnyeeee anakdarasorangniiiiii1stiiiiii,....
    iskhiskhikshhhhhsapalayangbertuahnantituuuiskhiskh....hehehehe :-)

    ReplyDelete
  5. kog..

    errrr...now terasa..
    hahahaha..releks la..buka lagi 6 jam..hahahaha

    ReplyDelete
  6. k madiha,

    bukan selalu masak..so if masak kena beriyaaa..
    hehehe..selamat hari raya,,

    ReplyDelete
  7. Green jade,

    hi..salam kenal..
    selamat hari raya,

    ReplyDelete
  8. Green jade,

    hi..salam kenal..
    selamat hari raya,

    ReplyDelete
  9. ummuhanis,

    hi..selamat hari raya,,,

    ReplyDelete