Thursday, January 9, 2014

Chili crab

 


Tekak asyik teringin nak makan crab bila tgk dekat AFC si martin yan tuh duk masak ketam.
Tak ingat masak apa but it looks like cili crab.
sedapnya. terus rasa nak pi kedai beli ketam walau pun masa tuh pukul 12.30mlm.
Dah tutup kot kedai runcit yang jual barang-barang basah ikan , sotong sayur ketam semua tu.

Ok semalam dah jumpa ketam..so lets cooking.

Bahan-bahan:

ketam - 2 ekor
serai - 1 batang
halia - sebesar ibu jari
bawang putih 3 ulas
bawang merah- 1 labu
cili giling - 2 sudu
tomato sos- 1 sudu
cili sos - 2 sudu
telur - 1 biji
garam
gula
daun bawang




tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan tulis dgn cili giling (api perlahan hingga garing)
masukan serai yg telah diketuk..kacau.
masukan sos cili, soso tomato..kacau.
masukkan 1/2 cawan air and biar mendidih dan masukkan ketam. kacau.
Pecahkan trelur dalam mangkuk dan kacau telur tuh.
tuang pada ketam.kacauuuuu..rasakan garam, gula, dan kacau.
If suka manis sikit, tambah gula.
kacau-kacau 3 minit dan angkat.

 selamat kau ketam. kesian
 

 ketam berchili

ehmm..dapp...dap..

7 comments:

  1. Cur ..cur..lsttt ketam sekor ko dik...ha ha ha...tapi tak leh lawan keretapi laju tu...tergagap akak tengokkk...

    ReplyDelete
  2. kak, mencabar iman betul... hahaha.. kena g cari ketam la plak ni.. huahuaaaaa...

    ReplyDelete
  3. teringat mr crab & crabby patty nyee,,,

    ceer teka citer apeerrrr1strrrr

    ReplyDelete
  4. Hi Catz, how you doin'? Noticed you popped into my closed blog. After I have tutup kedai, ha ha.
    Thanks anyway.
    Best regards.
    Lee.

    ReplyDelete
  5. cik catz.. saya jumpa awak makan kat sikret respi banting tadi..
    nak tegur tapi segan...

    awak mmg tinggal di banting ke?
    hmmm... kat banting xde tempat makan sedap ke.. xnampak pon cerita kat blog awak... hahahaha

    ReplyDelete