Thursday, February 14, 2013

Rumah Makan Cibiuk - Rajanya Sambal




 
Jom makan..(amboi..lama aku tak buat review restoran kannnn..dah berzaman kot??)
Ok..jom makan di rumah makan khas sunda, Rumah makan Cibiuk. 
Tapi ni bukan di Indonesia ya. Actually rumah mkn ni mempunyai 40 cawangan di seluruh Indonesia dan ini cawangan pertama di Malaysia. Yang bestnya sekangkang kucing je dari rumah aku.
So lepas ni, kalau nak makan authentic indonesian food, tak yah le naik kapal terbang pi Bandung.
(some people wonder apakah sebab nya mak sering ke negara jiran itew...of course for their nice food!)
Now ni naik basikal BMX pun boleh sampai ni hah kiah.
 

alamat:

No. 1-G, JLN PUTRA 6, TMN PUTRA KAJANG , 43000 KAJANG, SELANGOR
 


Restoran ni aku suka jugak lah environmentnya..agak cozy, selesa dan bersih...masuk je rasa best
 

selain makan biasa kat meja tu, boleh bersila atas lantai...feeling-feeling makan kat rumah ke..makan tepi sawah ke..

Menu adalah authentic sundanese food. Ada nasi timbel dgn ayam goreng, ayam bakar, lele goreng etc...Set nasi liwet pun ada. nice.....

minuman pun banyak choice...
 
Yang menariknya ada macam kaunter sambel kat tengah-tengah restoran ni. and ianya PERCUMA!
ada pelbagai ulam dan pelbagai jenis sambal yang mempunyai pelbagai tahap kepedasan.
 
antara ulamannya, ulam raja, peria, timun, karot rebus dll..(sedap rupanya karot tuh direbus buat ulam, manisssss..)

if u wonder the jenis jenisan sambal yang banyak jenis tu, these are some of the sambalss..ni samabl hijau yang macam kita makan kat kedai nasi padang, sebelah tuh yang merah.

my fav
 
ada sambal mangga dan pelbagai jenis sambal lain... tapi semuanya PEDASSSSSSSSS!!
ko bolehj amik je semua sambal tuh..kalau terbakar lidah pepandai le call bomba ye..but for sambal lovers, this is perfect for you..SEDAPP!!!

Makan kat sini dia bagi teh o gratis ya..percuma.
 
this is alpokat juice


Kat sini banyak lagiu menu lain, ada nasi goreng, pelbagai jenis masakan ikan talapia (aku rasa kalau kat indonesia they call it Gurame kan?)
 
one of my fav menu, nasi timbel komplit ayam bakar .
nasi, ikan masin goreng, ayam bakar, tempe dan tahu goreng, ulam ulaman, karedok dan sambal khas nya
sedap...macam makan dekat Indonesia u olsss..
 
Kat sini ada pelbagai jenis manisan juga..and one of  my fav is pisang keju....sedappppp..
 
Ramai gak yg pi makan sini. antaranya Tun M dan isteri etc.
 
Tak sangka, sekangkang kucing je dari rumah mak.Gembira.
 
 
selamat menjamu selera...

6 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedap tu.. pedas2 memang best!

Anonymous said...

ooo awak duk kajang yea..
hehehehhe1stheheh...

atty's said...

aku haru2 lalu nak g opis..
tapi lom penah lagi terai..

~ Mummy Gee ~ said...

kedai ni pun sekangkang anak kucing dari rumah akak Catz...

~ Mummy Gee ~ said...

kedai ni pun sekangkang anak kucing dari rumah akak Catz...

Zainal Ariffin Omar said...

Authentic Sunda mcm di Bandung. Makanan yg hebat. Pekerja ramai dari Cibiuk dan Garut. Hebat orang Indonesia ni.