tempoyak 3 sudu besar ikan - guna ikan apa-apa yang kita suka. Ikan lumba-lumba je tak boleh. serai - batang halia- inci bawang putih - 2 ulas bawang merah - 3 ulas cili api - 4 biji (if nak pedas letak 44 biji) cili giling/ blender - 2 sudu kunyit - 1/2 inci (boleh guna kunyit serbuk- tinggai bubuh je, tangan tak kuning) daun kunyit - 1 helai asam jawa/asam keping air
Cara - cara:
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, kunyit, halia dan cili api. 2.Tumis bahan tumbuk dan cili giling sebentar dalam minyak yang sedikit dan masukkan serai yang di ketuk penyek. 3.Masukkan air dan tempoyak. 4.Masukkan asam keping dan daun kunyit yang dihiris kecil. 5.Bila mendidih, masukkan ikan.Tambah garam secukup rasa.
dah masak..hidang
ikan bakar microwave
Siang ikan, cuci dan toskan. Masukkan ikan ke dalam microwave secara berhemah (motif??). Bakar le around 5-6 minit. Then hiris cili api, bawang, tomato (buang biji) dan masukkan dalam kicap manis. Perahkan limau kasturi untuk effect yang lebih sedap.
tak nak jom masak....
ReplyDeletenak jom makann.... :P
wah..sungguh menyelerakan tp bila akak buat kuah tmepoyak kan, mesti tak jadi kaler kuning, jadi kaler kelabu..turn off betul kaler dia
ReplyDeletenenet,
ReplyDeletejom makan..
kat mana?
hi k marie,
ReplyDeletekenapa jadi kelabu?
saya bubuh kunyit sket, utk warna dan rasa.
akak buh kunyit tak??