Tuesday, January 15, 2013

kuatkan radio..kuatkan radio...

lagu apa eh..yang ada senikata tuh.
lagu najwa latip ke???
kuatkan radio..kuatkan radio.....

aku duk pasang headphone (matiklah kalau boss datang tgk aku cenggituh) walau tangan dan mata dan badan tegak berpaksi 90 darjah ngadap PC.
Tiba-tiba telepon opis mak berbunyik.

Kring..kring...!

aku: hello..(suara aku kalau angkat telepon opis memang berbunyik sangat serious..)

pemanggil:  helluwww...(lembutnya suara). saya Cik R0semah dari stesen radio XYZ.

aku: apa yang saya boleh bantu (wah..mode mcm customer serbis kan..)

Pemanggil: saya nak interview cik catz miow-miow, nak minta u bagi ulasan tentang isu bla...bla...telekomunikasi....bla..station..bla...public....bla.

aku: Kenapa saya? mana u dpt contact saya?

Pemanggil: Saya nampak artikel dan gambar u dalam newpaper XXXX Harian, few articles on same issue...latest awal Disember tu, so penerbit suruh i cari u, coz u yang bagi talk on..bla...bla....so..boleh ke? I nak interview u, utk siaran petang ni?

aku: hah? 

dding dong ding dong..aku agree lah. siap boleh pikir..eh baju aku tak lawa hari ni..pfttssssss...hello kiah.kau bukan nak masuk TV ok!

Agak funny ye prosesnya, tak payah lah aku citer but half day gone sebab aku gigih buat skrip (boss aku nak tgk apa aku nak cakap), tak nak sounds gagap dan macam bukan subject matter expert pulok. 

So tiba masa rakaman, and tiba-tiba..
" ok...cik miow cakap. i start rakam"..
aku...ha? cakap? cakap apa???
wakakkaka.

"bukan u kata nak nak interview ke?"

"oh..ye lah."..kata penginterview.
actually she wants me to talk spontan sajok, tapi knowing that sore mu akan dirakam dan bakal didengari oleh orang di radio termasuk boss mak karang, of course lah kalau tak tgk skrip kau akan macam gelabah.
Kang tetiba aku nyanyi lagu ziana zain pulak kang.

so lepas tu aku suruh dia bg soalan, then aku jawab ikut sesedap rasa, kertas letak depan nih, sebab takut cakap merepek.

katanya akan on air pukul 5 ptg, so gigih mak dan org corporat com duduk depan radio sambil memasing pegang henpon nak rakam. tetapi rupanya di tunda esoknya..cehhhh..
gigil-gigil we ols pegang hp.

and  esoknya..
hempssssssss.....i totally forget about it, meeting from early morning .

 but after lunch my kolig said..

" catz...i hear your voice on radio tadi ...hikhik.."

hah??

"catz..kenapa u bercakap selow sangat ha??"

aku: haha? ye ke (excited tapi macam nak nyorok bawah meja).

" u cakap lambat-lambat sangat..macam baca skrip"------> ketawa tutup-tutup mulut.


ok..aku tak sanggup nak dengar suara aku sendiri ok.(lari laju-lajuuuu)

maluuuuuuuuuuuu.....


p/s: tapi petang -petang call mak aku. hihihiihih...".mak..kita masuk radio"

lawak mak aku: hah? dah kurus ke? muat masuk radio?

fineeeeeeee. ye anak mu ini sedang berdiet.supaya muat masuk dalam TV pulak.

:))

7 comments:

suriana mdsaad said...

agagagaga..hebat tu masuk radio... radio ape catz..bgtau la..nak suh stesen radio tu repeat segmen tu. aci x?? hehehehe

azieazah said...

Pasni ramai la peminat, lalu jer orang minta authograp. hehehe

Apapun tahniah. Orang/blogger hebat terbaik jer dapat peluang camni.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

wahh.. kira orait tuh leh masuk sore dlm radio.. bukan calang2 org tu..

Azueriena Norash said...

wow...hebat ler catz masuk radio....tu ler kann..raser mcm segann jerk biler dengar suara sendiri....haruslah banyak prektis rakam suara sendiri pas nie yerkk..kasi manja2 seksi giteww

afendi ariff said...

hahahhahaaaa....
aku suka mak ko sis....
heh!

waiman takwa said...

Jangan kena panggilan hangit dah le hehehe

Uncle said...

woit...knapa tak cakap? kalau tak boleh rekod...