Thursday, January 9, 2014

Chili crab

 


Tekak asyik teringin nak makan crab bila tgk dekat AFC si martin yan tuh duk masak ketam.
Tak ingat masak apa but it looks like cili crab.
sedapnya. terus rasa nak pi kedai beli ketam walau pun masa tuh pukul 12.30mlm.
Dah tutup kot kedai runcit yang jual barang-barang basah ikan , sotong sayur ketam semua tu.

Ok semalam dah jumpa ketam..so lets cooking.

Bahan-bahan:

ketam - 2 ekor
serai - 1 batang
halia - sebesar ibu jari
bawang putih 3 ulas
bawang merah- 1 labu
cili giling - 2 sudu
tomato sos- 1 sudu
cili sos - 2 sudu
telur - 1 biji
garam
gula
daun bawang




tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan tulis dgn cili giling (api perlahan hingga garing)
masukan serai yg telah diketuk..kacau.
masukan sos cili, soso tomato..kacau.
masukkan 1/2 cawan air and biar mendidih dan masukkan ketam. kacau.
Pecahkan trelur dalam mangkuk dan kacau telur tuh.
tuang pada ketam.kacauuuuu..rasakan garam, gula, dan kacau.
If suka manis sikit, tambah gula.
kacau-kacau 3 minit dan angkat.

 selamat kau ketam. kesian
 

 ketam berchili

ehmm..dapp...dap..

8 comments:

Fazleyatul Aini said...

wowww best ni !!

cikwawi said...

nak makan ketam jugakkk

geraugebang said...

Cur ..cur..lsttt ketam sekor ko dik...ha ha ha...tapi tak leh lawan keretapi laju tu...tergagap akak tengokkk...

Syima Emi said...

kak, mencabar iman betul... hahaha.. kena g cari ketam la plak ni.. huahuaaaaa...

Anonymous said...

teringat mr crab & crabby patty nyee,,,

ceer teka citer apeerrrr1strrrr

iwan01 said...

SELAMAT TAHUN BARU 2014..
Informasi yang sangat BERMANFAAT..
Terima kasih..
Semoga SUKSES & Salam KENAL dari :
==============================

Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
~
..Bukan SULAP bukan SIHIR
Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
~
Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
murah & mempunyai tingkat pengembalian modal yang sangat singkat.
Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
~
Anda akan mendapatkan :
-. Gerobak
-. Peralatan masak bakar
-. Peralatan masak goreng
-. Kompor, tabung gas & regulatornya
-. Brosur
-. Spanduk
-. Poster
-. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
-. Kaos
-. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam Jabodetabek)
~
Materi inti Training Pelayanan :
-. Tata cara persiapan pembukaan outlet.
-. Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang lunak
-. Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
-. Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
~
Silakan kunjungi web kami:
~
www.tulanglunakgerobakan.com
~
atau :
Telpon & HP : 081318374450 (Telkom)
08561070103 (Indosat)
081806396669 (XL)
021-94946600 (esia)
021-70264774 (Flexi)
Kantor: 021-4759274
PIN BB : 28C97C54
email : bumi.amrita@ymail.com
~
& dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
Menu-menu andalan kami adalah :
1. Ayam Bakar Tulang Lunak
2. Ayam Goreng Tulang Lunak
3. Pepes Ayam Tulang Lunak
4. PepesCeker Tulang Lunak
5. Bebek Bakar & Goreng
~
Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
- Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
- ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di sini
dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
~
Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
1. Program Dalam Kota
2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
Terdiri :
-. Paket Usaha Standar
-. Mesin Presto
-. Training Produksi
Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat mitra.
Info lebih lanjut bisa dilihat di :
http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
~
Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami yg berisi :
4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
2 pepes ayam tulang lunak
2 pepes ceker ayam tulang lunak
2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
1 bungkus SAMBAL khas gerobakan
~
Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
& calon mitra bisa langsung berdiskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO) kami..
~
Tunggu apa lagi, langsung silakan order…
~
SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
~
~

Uncle Lee said...

Hi Catz, how you doin'? Noticed you popped into my closed blog. After I have tutup kedai, ha ha.
Thanks anyway.
Best regards.
Lee.

Suraia.Ayani said...

cik catz.. saya jumpa awak makan kat sikret respi banting tadi..
nak tegur tapi segan...

awak mmg tinggal di banting ke?
hmmm... kat banting xde tempat makan sedap ke.. xnampak pon cerita kat blog awak... hahahaha