Saturday, December 10, 2011

Akob Patin House, Kuantan, Pahang.

Salam ..
Jom jalan-jalan, makan-makan  hujung minggu..!  Jom Ikan patin.

Semasa ke Kuantan  baru-baru ini, Catz berkesempatan makan masakan ikan patin yang sangat sedap di Tengah-tengah bandar Kuantan.
Thanks to Asrul for inviting us to have lunch together and  introduce  me to this kedai, AKOB PATIN HOUSE.
Kelassss ko jah. ...Patin house you!!

Katanya kedai ini sangat terkenal dengan masakan ikan patin, masakan kampung yang benar-benar sedap.
Wrbukti , bila aku sampai je , restoran ni penuh!  Bau gulai tempoyak....owhhhhhh.....

 konsep restoran ni aku suka...masakan kampung dalam kedai cantik...terdapat lebih dari 30 jenis masakan,pilih je jah....dari masakan ikan, ayam, daging, sayur mayur, ulam-ulaman, pelbagai jenis sambal dan dessert istimewa iaitu tapai. Minuman pula dari yang panas dan sejuk, order saja!


 !stst must check out their ikan patin.. ok, ada patin buah dan patin biasa...

 yum-yum...!

antara gambar lain yang sempat saya ambil,

 daging salai...

 daging yang benar-benar disalai..

tempoyak pucuk kayu (campuran pucuk kayu dan ulam-ulaman)..must try!!
 gulai lemak telur itik...oh....sedapnyaa...aku nak sekarang....

 ikan sembilang sambal

 sambal paru
 sambal tempoyak

sambal kicap
 ok, jom tengok kami makan apa..

ikan patin, ekor dan kepala!  super delicious. kepekatan kuah, kombinasi tempoyak dan bahan lain spt kunyit, serai, cili sangat seimbang, tak pedas sgt, sedaapp!! Rasa ikan yang segar, isi yang dimasak sempurna, rasa yang sgt sedap!

 daging salai...oh marvelousss!! daging yang disalai dan memang terasa disalai ..ada rasa asap-asap sket. sedap!
 Pucuk kayu dan ulam masak tempoyak...sedap cuma agak pedas bagi aku..but still sedap

                                              lets dig friend!

                                                                              saira and i

 ok,this is my friend, he is working as audiologist and lecturer.Dia yang bawa kami ke restoran ni. Makcik ni pula adalah tuan punya kedai ini, dulu dia bekerja di Hospital Kuantan dan kemudian buka restoran ini. Ramah makcik ni. Kawan Catz panggil dia mama. Thank you makcik! sangat sedap!

suasana dah agak lengang, masa ni dah pukul 2  lebih.  kalau nak makan sini , lunch hour sangat pack.
    bukti kesedapan yang tidak berbelah bahagi. licin!

Aku suka masakan restoran ni sebab sedap dan tahap kepedasan yang tidak pedas sgt, i mean pedas tapi lidah aku boleh terima.tahap kepedasan yang mild dan tidak membunuh rasa kesedapan makanan.kepekatan kuah gulai adalah macam masak di rumah...mungkin dimasak dengan penuh kasih sayang, hik.yummehhh!!!


makcik tu kata i should try their ikan kerai goreng. ok makcik..next time ke kuantan mesti cuba!!!

 belum habis lagi. Di sini ada dessert istimewa, tapai pulut.

 
 sedap!!

overall experience adalah A+++.
ambiance: A
service: A
price: reasonable (worth!!)
taste wise: sedap!!!!!!!!


Akob Patin House
25000 Kuantan
Pahang Darul Makmur
Tel: 019-987 4463 (Pak Akob)
013-9312709 (Kak Ani)
019-947 0989 (Angah)

kalau nak ke sini, paling senang cari Kuantan Parade. Lintas depan Kuantan Parade (kuantan parade belah kanan) go straight sampai jumpa round about kecik, amik kanan. kedai tu di belakang deretan kedai selepas round about tu..alamat sebenar tak sure, karang catz update ok.

kalau ke kuantan tak makan di sini..rugi!!!
jom..serbu !

tata!

15 comments:

Faten said...

nanti ke Kuantan,akan dicari kedai pak akob ni...ikan patin lover.

catz said...

Hi faten, thanks for reading . Yup, ke kuantan mesti mkn di sini.sgt best!!

NenetPenne (NP) said...

menu best tapi sayang aku tak makan ikan patin dan sembilang...

Ayu said...

Catz, saya sebenarnya sampai tertelan air liur tgk gambar lauk pauk kedai ni. Hahhaha. Hampeh.

xplorer said...

Compare kedai ni dengan kedai pak usop temerloh yang mana lagi power

Lily Jaafar said...

hamboih! A saje ni ko bagi catz...A for Akob betol nih...hahah
Gambar2 ko ni buat den nak ke sano skrg jugakkkkk :)

♥ dak pink said...

Haishh, tapai tu bungkus guna daun getah kan?

Haishh, sedapnyaa!

..blindart.. said...

cam kenal je kawan yg bawa pi kedai tuh....

Cik Sibuk said...

oohh..jahat sungguh..post gambar2 yang buat orang terliur :(

sob sob

CikAnoN said...

wahh!! ni tak sabar nak pergi esok. nak bawak my Japanese boss gi makan kat situ. sbb dia suka sgt makan tempoyak. =P

shawal said...

Makcik tadi tu cuma pekerja da... Mar mertua aku yang own the kedai...muahahah. Marah Makcik Ani kalau dia tahu...

Anonymous said...

Sapa-sapa yang tahu boleh beri koordinat gps - senang car

Anonymous said...

Sory..for ur info..mama tu not akob patin house owner..she is one of akob patin house staff only!! -ejayaakob a.k.a daughter of en yaakob @ akob patin house owner!! -

Anonymous said...

mama tu kalau kira harga mesti jadi mahal punyee dan tak konsisten pulak tu...aiyoyo mamaa mamaaaaa

Anonymous said...

Nie Roha kan?aku dok mcari mkn ikan patin kat kuantan..baca blog nie..tgk gbr..muka kau pulak..esk juga aku g cari kedai nie..HILDA MOHAMAD