Thursday, December 22, 2011

Lelaki misteri koc 8

at Hatyai train station
 It was a fun trip!
13 hours traveled on the senandung malam KTM to Hatyai was a very nice experience...KL-Hatyai-Krabi..will blog on it later.
suka!!

catz on senandung Langkawi


<><>
ok..i'm sure ramai tak pernah naik train macam ni..so ni lah rupa katil, atas dan bawah.

<><> <><> <><>
selesa u ols!

<><>
aku mula-mula berdebar, macamana lah agaknya rupa katil dalam gerabak keretapi. Alhamdulilah. selesa!!!


 nak tidur ke..privacy ke...tarik je curtain tuh, duk diam-diam dalam...hehhee

keretapi berhenti di beberapa station, mengambil penumpang. dan juga akan menurunkan penumpang di stesen utama.


Dalam perjalanan balik, keretapi berhenti di sebuah stesen mengambil penumpang..
Jam menunjukkan pukul 9 malam.
Aku dan teman-teman melepak dikatil bawah, sembang-sembang, munch-munch kudapan, borak-borak, ketawa mengilai-ngilai (tutup mulut kontrol, takut mengganggu penumpang lain)
Seorang pakcik naik...
tempat duduknya (katil) opposite dgn katil aku, belah atas juga
Dia memberi salam pada kami..
Kemudian, dia memeriksa katil dia...
belek sarung bantal, belek cadar, belek bawah katil, dan kebetulan, katil bawah dia kosong.
Oleh kerana dia berhadapan dgn aku, aku dapat lihat dengan jelas semua kelakuannya.
Cara dia check sarung bantal ...macam pakai mikroskop oke...teliti siap tengok banyak kali bubuh dekat-dekat mata tengok/
kemudian dia duk check cadar, dan periksa semula bawah katil dia banyak kali.
kemudian dia check pula tali/belt yg dua tu..tarik-tarik, kukuh ke idok... 
isk...
kemudian dia keluarkan tali, siap tambat beg dia kat tangga katil. dari pemerhatian gaya dia tu, pakcik ni macam dah biasa naik keretapi.sebab, dia macam dah sedia dgn peralatan untuk menambat beg dia segala.
Macam we ols, letak je beg tepi katil, or barang penting/beg galas/beg tangan buh dekat bantal, sorok sket.
Kemudian pakcik ni, berlalu pergi dengan beg galas dia ke mana tah..
aku rasa mungkin dia duduk kat seat kosong dekat gerabak yg ada kerusi tu (takde katil).

Kami sambung  sembang. makan buah mangga lah.makan buah berangan la (this is why sampai 2016 oso belum tentu kurus). Yelah..keretapi kat sini, selagi train belum jalan, selagi tu lah kau masih berpeluang membeli belah makanan. ramai gila orang meniaga food dan air minuman. Teh ais derang siap jinjing 5  dlm plastik, unjuk suruh ko beli. aku x berani  beli coz fikir pasal hygiene segala. ni musim hujan, and some places banjir so benda berkait dgn air aku agak hati2. And derang ni selagi boleh berniaga, tepi gerabak, kat platfrom siap naik atas train ok bawak barang jualan. Atas bumbung gerabak je derang tak berniaga. aku pulak cepat kesian, sorang makcik naik atas gerabak, bawak sedulang mangga, kuih etc.. beli lah jugak buah mangga (dah siap hiris)  walau dlm beg dah ada macam-macam. dengan alasan alah..murah je..rezeki kita kena kongsi sesama umat manusia, dan alasan kedua pulak ialah eh..perjalanan 13 jam okey! kang lapar..so beli lah buah lah..ayam goreng lah, macam lahhhhhh kau nak pi bertugas kat somalia misi pengaman. ceh.!
pakcik tu siap tambat beg u ols..mungkin takut org bukak/bawa lari or  takut beg tu berjalan kot.

Dalam 20 minit gitu pakcik ni datang semula...and aku fikir dia nak tidur dah...BUT...
jeng-jeng-jeng!
Pakcik ni duk meng check2 lagi macam tadi...tiba2 dia kuarkan sehelai kain hitam. pup-pup-pup! dia tepuk-tepuk katil dia...cek bawah tilam, cek bantal, cek dlm sarung bantal.  mak oi!!
kemudian dia bentang kain hitam atas katil dia. Kemudian dia balut pulak bantal dia dgn kain hitam tersebut. mak oi....motif? mungkin pakcik ni hygiene freak kot. sebabbb kan..warna sesetengah cadar dan satung bantal adalah tidak putih mulus, tapi dah agak kelabu asap. er..KTM people who read this..please ek,, ganti je yg kelabu asap tuh...tak sedap mata tengok and tak sedap nak baring atasnya oke!
Aku pun panjat tangga nak naik atas.
tiba-tiba pakcik tuh zasss...pasangkan tali strap tepi katil aku.
isk..terkejut, berderau aku ok.
dia ckp." ni kena pasang ni..nanti u tgh tidur jatuh".

ye lah pakcik, thanks. jawab aku.
Tapi memang saja aku bukak tadi coz if not susah aku nak memanjat ke katil. Dah lah badan tak berapa ringan. kang ada yg tergantung tercampak ke bawah kang..

aku senyum je lah .

aku fikir, pakcik ni nak sleep dah. nak memanjat..tapi dia bersiap dengan beg galas dia dan berlalu pergi. oh sebelum tuh seperti jangkaan aku dia  pup!Pup!pup! tepuk-tepuk katil dia,. tarik langsir katil dan berlalu pergi.
eh..macam tengah tidurkan someone pulak.ekekekke.

hahaha...otak aku berimaginasi liar u ols.
dah lah katil aku setentang je, sekangkang kucing je jaraknya.

oh ngeri di situuu.,

aku ckp kat kawan aku.." err..entah-entah kannn...dia tidurkan something tak? ada benda tidur atas katil diaa???" -----> imaginasi liar tahap 9.5.


aku belum tidur..duk baca buku. main angry bird kat htc aku. dan tak nak terpekap dalam 'bilik' aku. aku selak sket langsir. dapatlah rasa aircond kuat sikit.

30 minit, pakcik tu datang semulaaa..dia buat lah rutin dia semula., check sarung bantal, check bawah tilam, and pup-pup-pup!  tepuk2 katil.
iskk..
lepas tuh dia duduk kat katil bawah (memang takde orang), so aku bleh nampak dari celah langsir, dia duk ber sms. Bukanlah aku ni busy body u ols, tapi dah dekat benor kan..so apa org buat, kita akan perasan.
dia tak naik jugak atas katil.
tapi kejap2 dia bukak langsir katil dia, tepuk-tepuk katil dia sambil berdiri di bawah.

pup-pup-pup!

moskellll mak ni tawww!




Sampai  Bukit Mertajam, train berhenti 15 minit katanya.
Aku berlari turun beli nasik. lapar gila lah..asyik lah makan buah mangga je dari Hatyai ptg tadi. aku fikir if aku tak mkn heavy, maybe tak nyenyak tidur. tak best pulak. So aku kejut kawan-kawan tanya ada sapa nak kirim or nak join turun lari beli nasik/mee.

Aku turun dgn sorang member aku. Aku beli dua bungkus nasik campur utk makan dgn leez yg tengah sedap membuta , teh air dan teh o suam. Kawan aku beli nasi, kuih dgn apa benda tah. Lariii dan berebut ok..beli je apa ada coz lauk dan food limited. ada gak penumpang yg mkn kat situ jugak, makan cepat2 le kot.
Dah selesai beli aku lari naik train.
kang kena tinggal train ada yang tersedu sedan tgh malam buta kat tepi stesen keretapi bukit mertajam kanng..

So kami makan sama-sama. lapar beb!
Pakcik tu, aku tgk dia keluarkan makanan dalam bungkusan surat khabar. oh ya dia beli air milo ais kot (wahhh ..busy body sgt aku kann..kihkih).
Dia nak duduk makan dekat katil bawah tuh.,but bila kami duduk ramai2 situ, dia bangun, bungkus semula dan pindah makan tempat lain. tah mana tah...dekat gerabak lain kot.

Lepas makan...legaaaaa u ols.
Barulahboleh membuta dengan aman damai tanpa terbayang 'bestnya kalau dapat makan nasik dengan ayam goreng'...

Tapi macam buruk beno lah kan, baru makan nasik satu polisterin terus tidur. so aku on lappy, on internet.check email etc.main game.
Ok..mata dah sleepy..nak tido la...dan jeng...pakcik tuh datang. dari celahan langsir, aku nampak dia memeriksa segala katil, bantal, pup-pup-pup..!
tak habis2 lah dia menepuk katil dia kan.
and supprisingly..jeng..dia memanjat ke atas naik katil.
aku xde lah tgk aksi dia manjat.
cuma nampak sket dia naik tangga.
dan dia bukan terus tidur, tah buat apa tah, cek2 bawah tilam la..apa la...
aku pun dah menyahut seruan bantal..
OFF netbook...
suddenly..
jeng-jeng-jeng!

aku nampak ada tali turun dari celahan langsir aku...
turun dari katil pakcik tuh.
ni tali yang ada penyangkuk hujung dia tuh..
tau kan? biasa org guna utk ikat beg kat motosikal tu.

aku nampak tali tuh turun perlahan-lahan.
aku gosok-gosok mata...apa lahhh lagi pakcik ni buat ..

guess what???

pakcik ni dia memancing u ols.

dia pancing sandal dia yang dia tinggal atas lantai...ya ampun..

ok..dia berjaya pancing satu..kihkihkih,

aku ni tetiba rasa gelihati lah pulak.
so aku ketawa sorang-sorang tutup2 mulut kat katil aku.
hik-hik-hik.

ok...next..dia memancing sebelah lagi.
kesian je aku tgk. aku takdelah selak langsir tgk, tapi dari celahan tepi katil langsir aku nampak tali tuh bergerak-gerak, try nak cangkuk sandal sebelah lagi. tapi tak bolehhh...
hik-hik-hik...
kesian pakcik ni.
so gigih lah dia dgn acara memancing sandal tuh..
aku nak turun amik kan malas sebab dah bukak tudung. so malas nak turun..
and aku nampak, last-last dia turun amik..
and seperti biasa. pup-pup-pup ! dia tepuk katil dia..susuh2 cadar...and bawak beg galas dia pegi..
kemudian dia dtg balik, main sms kot....berdiri, kemas-kemas katil dia...pup-pup-pup! pup-pup-pup!.

and lelama aku pun tertidur...
hik...
pagi2 aku nampak pakcik tu turun katil.
tah pukul berapa dia tidor..hikhik


ok..sekian..cerita merepek aku..
menyesal tak korang baca? takdelah misteri mana pun...
hikssssssssss.
lama ok aku nak tulis ni, asyik tulis sket, aku tertidur...
now sgt malas....
sibuk pun iya jugak..
hehhehe..lame excuses kan..

ok..nanti aku tulis lagi.
janji (eh macam lah ada orang nak baca..).

takpe..aku feeling-feeling maybe ada orang baca.
or aku simpan utk catatan sendiri.
catatan perjalanan yang tak boleh dibeli.

18 comments:

kucingorengemok said...

hahaha, lain kali tolong interview pakcik sebelum dia meninggalkan tempat kejadian ok, camni mau aku musykil sampai mati

catz said...

kog,
aku kalau teringat sure aku senyum sorang-sorang.
ekekkekeke.
pakcik tu gelisah kot..tidur dikelilingi wanita-wanita jelita.
wakakkakaka

fisa othman said...

erkkk pakcik misteri betul ni...

SUE said...

Hi,,,
i baca ntry ni,,,, misteri btoi,,, siap buat ending sendiri,,,, ((((ghupa2nya pak cik tu mental problem gitu))))))
sori pok cik

Anonymous said...

aku tak nyesal baca. ketawa sampai batuk batuk ni........imagine.....masyp

Kelley said...

nice trip,
pernah nak try in CNY last february but I dont know how to buy train ticket to krabi from KL

Cat'z boleh minta link where I can buy the direct train from KL

thanks
-Diyan

Anonymous said...

terbaek la cara catz cite...kelaka..haha..

Zara~AB said...

I baca sampai abis. Tp aper pakcik tue buat agak misteri.

Btw, i should plan a trip similar like this as well. Naik train. Belum pernah naik train. Can't wait for full review on the trip.

DrSam said...

catz, boleh buat satu novel misteri cerita pakcik misteri ni.

Tijah said...

ko mmg lagi dasat dr tamar jalis. kihkihkih

^m.r.s. f.a.r.i.z.a.l^ said...

i like part "tambat beg" too:P
cool je naik tren ke hatyai ni, must add-on to our vacation-list!!
thanks for sharing;)

Neeza.Areef said...

lawak n misteri..uncle seekers kot pkcik tu..agaknye dia feeling uols mandrem bed dia..hehe

Fashion Police said...

tak menyesal baca catz..best gak entry pakcik misteri ni..i memang suka follow blog u. :)

eza said...

catz... lawak la cerita u ni.. sakit perut ketawa sorang2... tp misteri gak ye.. nk juga tau apa motif nya tu...
l sntiasa follow ur blog.. it's great...

yuzghan28 said...

hehe... best gak lyn cerita yg x berkesudahan nieh...suspen..seram...lucu...dan last2..???? x tau apa motif pakcik tueh sebenarnyer...

yuzghan28 said...

best gak lyn story ur nieh... ada seram..suspen..lucu.. tp yg best x derw kesudaha cerita nieh.. buat ??? jerw.. hehe

aris aziz said...

Baru ja naik train td smpai bm..my 1st time..terbuka entry ni ckp katil slesa ok laa..sbb td naik economy class ja.huhu

aris aziz said...

Baru ja naik train td smpai bm..my 1st time..terbuka entry ni ckp katil slesa ok laa..sbb td naik economy class ja.huhu