Tuesday, September 11, 2012

why????? kenapa enggak berentiiiii????!!!

 waiting for boarding...


 flying to Penang


Penerbangan 40 minit (was it 40 or 50 minutes???)..smooth journey. Belum take off aku dah membuta.
Tired as i need to be in the office early morning before, meeting with department director and rushed to airport. I parked my car at KLIA and fly to Penang on MH1148.

Dalam flight aku tidur sebab ngantuk dan tak nak tergugat keimanan bila peramugara hulur jus ..aku puasa.last day puasa 6 bulan syawal.

Sampai di Penang airport yang kelihatan baru. Last pi penang on june ke july, masa tu tgh renovation lagi.
Nice , banyak kedai dan keluar dr pintu airpot je dah jumpa stesen bas. really convinient.
I decided to take bus as rasa crazy nya, perjalanan tak sampai 5 minutes from airport kena bayar RM35.00 if naik teksi. baik naik bas bayar RM2.00 dan lalu jugak depan hotel yg terletak di area queensbay mall.mode kedekut ON..ye..menjimakan duit company gitu kaedahnyaaa...perbelanjaan berhemah. takdelah..cuma aku rasa ridiculous.


 Aku tunggu bas di bus stop yang masih kelihatan baru. Tak ada jadual bas tertera. ramai pelancong sedang menunggu bas sekali dgn mak. bas yg ke epot adalah no...401,401E dan 201 ke gituh.Lama jugaklah tunggu bas, aku siap amik peta (feeling pelancong sgt kann??)
Bas 401 datang..
sekumpulan pelancong yg rasanya semua nak ke komtar menyerbu..pemandu bas turun, dan kata,,,"bas belum nak jalan.." tutup pintu bas dan berlalu pergi..
pelancong indonesia kecoh-kecoh cakap..

" waduhhhhh..kenapa enggak jalannnn.."

dan mereka kembali duduk berkumpul di bus stop. 


kemudian sebuah bas lagi datang...mereka nak menyerbu dan pemandu bas tunjuk isyarat tangan supaya naik next bus....
'pelancong2 tuh semua bising.

"waduhhhhhhhhhhhhhhhhh..kenapa enggak berentiii????? kenapaaa?? kenapa yaaaa????"
dan segala macam kata kurang enak di telinga aku.

" Bukan kah semua bas itu ke komtar? yg itu jugak bisa berenti di pulau tikus...bla..bla..."
Pelancong mat salleh yg bawak bag pack besar (kalau aku g bawak sure aku terbalik ke belakang) merungut.." why it didnt stop...???? strange..not the 1st bus...bla..blaa..bla.." Temannya yang kelihatan berbangsa cina ketawa...
mungkin nak kata.." well..ni bus kat Malaysia..not in japan u knowwwwwwwwwww".

so sukatik.

aku dah rasa panas gila..biasalah, orang puasa. Nampak water cooler kat airport tadi pun macam nampak air oren satu baldi.

next bus datang...ada tulis pulak "TRAINING"...

pelancong indonesia ketawa berdekah-dekah..." waduhh..sedang belajar pandu bas pulaaaak"...
dan mereka ketawa...

kemudian, ada next bus..semorang dah macam tak kuasa nak excited..
wakakkaa...and ternyata bus tu pun cuma berlalu je depan kami, tak berenti di bus stop itewww.

then next bus , haaaa...baru berenti. Tapi semorang macam dah buat bodoh, memang dah tak kuasa nak excited.kih,

Bus no 401E, lalu ke queensbay mall dan ke komtar.

Aku beratur, dalam tangan aku dah siapkan duit kecik, naik dan bayar 2 hengget.

10 minit, sampai hotel..




Cadangnya nak ke Padang Kota. Kawan mak yg di Jakarta iteww telah ber-whatsapp meracun-racun supaya aku pi makan mee goreng sotong kat padang Kota. Haa..macam best kan. punyalah dia kempen beriya-iya. Bukan kau boleh tumpang makan pun kan?? Kang aku whatsapp gambar mee tu kang ko meroyan kat jakarta tu haa...
If nak pi kena naik bas pi komtar, then naik free bus yg pi Padang Kota, sekali sampai sana bukan aku boleh makan terosss...aku puasa. Nak bungkus? erk..malas lah nok. walau terliur jugak lah teringat 2 minggu lepas JJCM TV3 pi review mee goreng sotong padang Kota tuh. 
Lepas tuh kupikir2..malassss lahhhhhhhh. Bukan aku tak pernah makan ponn... 
High cholesterol---> utk menyedapkan hati yg malas.Tak gigih ok travel jauh-jauh naik turun bas nak beli mee goreng. kih.Nafsu makan aku dah berkurangan lah now ni..
So aku membuta je.merehatkan mata di samping menunggu waktu buka.



Lepas maghrib aku pi restoren kapitan , jalan kaki. Dalam 1/2 kangkang kucing je dari hotel (tak sampai sekangkang kucing punnnn).

 menu pojaan hati, ayam tandoori dgn nasi beriyani


 Alhamdulilahhhhh...

lepas tu aku pi jalan-jalan kat Queensbay mall yg terletak  seberang jalan je..tgk-tgk kasut  (perempuan ni tah apa-apa ek?? masuk mall aja nak tgk kasut, beg, baju..ceh..dah macam makanan ruji pulak. org diet makan nasik dua sudu. tu diet makan. Tapi kalau diet duit time window shopping, dapat cuba kasut je pun dah puas hati.keh-kehhhhh). .sales everywhere...
lepas raya pun sale jugok? 

 then beli  smoothy kat sini

 teringat smoothie banana stobery kat Brisbane. so aku beli le benda pisang+stoberi smoothy nih ....


 beli subway jugak...ok..i ate alot today..as reward hari last puasa 6..hikssssss...

and continue buat report etc..which bertukar kepada update blog????

hoihhhh..
tomorrow and lusa would be a vey long day ..
bertabah lah hatiii....
but i guess it would be interesting. meet new people..gain new knowledge...and freeeeeee food!!!!

12 comments:

ishy77 said...

Ok.funny

azieazah said...

Kursus kah?
Bestnyaaa.. lama tak pi Penang. Ayam tandoori tu nampak sedap, tapi I dont like tandoori sebab kaler merah dia macam menakutkan plak. hehehe

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

i misshh u catzz~~!

atty's said...

terliur nengok ayam tandori :)

The Singing Pilot said...

Weyyyyy nk berkenalan dgn org jkt tu wey
Nak skandal!! Dh gersang ni xtahan!
Hahaha

Anonymous said...

Catz queensbay tu kt ngan komtar ke? kapitan tu lak kt ne?


rose

catz said...

hi ishy 77,

how are u..thanks for reading.
have a nice dayy..
:)

miowww

catz said...

kak azie,

nop..
bukan kursus..
:)
eh..sedaplah kakkk..cer try..
yummehhh..
:)

catz said...

life,

hi..
misz u tooo
three,,and four,,and five.,.
HIKsssss

catz said...

atty,

kat warta punya pun sedap..
:)

catz said...

pilot,

gatai? merenyamm?
garu pakai cangkul ok..
:))

catz said...

hi rose,

queensbay mall dekat area bayan lepas. tak jauh le dgn airport.
komtar di goegetown sana.

kapitan ni ada few cawangan. depan queensbay mall ada satu..
kat lebuh chulia area goerge town pun ada. kat gurney pun ada if not mistaken.
:)