Monday, December 17, 2012

i laugh you...




soon after my Indonesia trip (bloated with nasi padang, pisang sale and entah pelbagai kerepek), i flew to Terengganu,
ok, for work and leisure.
I wasi invited to give talk by one of the telco service provider in KT.
well..yea...what else ..Terengganu means ikan celup tepung? Pasar Payang? borong keropok lekor la...
touched down at KT airport and my client drag me to Pantai Teluk Ketapang ke apa nama.'
i had ikan celup tepung, sotong, udang, keropok lekor and ABC jagung ke ais parut  jagung..
i was really hungry and can eat a whole cow.
(actually i had noodle sup at secret r3s3pi kli@, but it was suckssss...daging dalam sup tu 
macam getah pemadam / tayar basikal...tak lalu mak nak menghabiskannya..boleh scratch tekak mak nih.hentah hapa-hapa).

OK...looking at the ICT (ni papa Joe masterchef tu yg bagi nama, Ikan Celup Tepung dan segala objek/binatang yang dicelup tepung tu), i wonder why do people sooo obsess with it? Like we can only have the ICT in Terenggangu kan? and people always associates it with " wehh..ko kalau nak makan ikan celup tepung tuh haaaa...yg dekat dengan epot Kole Terengganu tuuuuuuu)..
Ye la nok..sesambil makan, mengomel...weii...apesal kita tak mencelop nya sendiri kat rumah? kat rumah asyik buat ikan goreng gaul kunyit or ikan asam pedas and ikan masak kicap kan senah???










 nasi kerabu..to die for. lokasi? err....tak jauh dari primula..ko jalan belok kanan, hala ke pasar payang,

 and ur terengganu trip would not complete without visiting pasar payang...
my frens said, dah ini je pun tempat yang ada nak shopping di KT ni..
(and i wonder why my client (from KL)  ke GIANT KT  ptg tu jugok sebaik sampai dari KL).
Agaknya orang KL ni tidak boleh berpisah dengan shopping mall dan sawan kalau tak boleh shopping kot, lalu Giant pun Giant lah..janji boleh menjana ekonomi setempat.

 I love pasar payang coz we can have almost everything under one roof. fruits, kuih muih, soviner, kain sutera including kaftan etc..if u fancy on telur penyu, u might get it in payang as well. 



 berani mati tak aku beli durian bawa balik hotel. oh no...takde lah aku jinjing durian ala mak limah balik hotel. gila kau..here, we can ask the pakcik durian to put the duriansss in the plastic container.
Yea..here they provide plastic container, so i bought 2 types of durian..and had it in my hotel room (kihh...kihhh).







sesi mencuci mata. oh..i told myself, no need to buy any kain as i bought few in my recent indo trip.
Tapi mak ni insan yang lemah. Nampak je kain, mcm nak beliii jugok.
And i wonder why the adik/abang/kakak/makcik kedai kain display illogical price tag like kain sutera yang diletak batu batan gemerlap RM480.00??? biar benar. Insan marhain mcm aku ni takut ok, nak pegang, nak beli, apatah nak menawar. Kate Middelton pun tah-tah geleng kepala, apatah aku ni yg bukan bini princ3 willi@m kan...
Rata-rata, letak harga yang macam tak logik. yea..i know, some of u might know which kedai murah etc. And my new friend in KT also suggest me to go to kedai near pasar payang , he said lots cheaper, tapi mak pun tak sure lokasi, so tak payah lah beriya.


and finally i found this adik. once i step into her kedai, she said." haa..kok....mughohhh..mughoohh..
hok akak pegang tu RM190.00..ha ni hok kaing baru..RM230...sini mughoh banding keda laingg"
eh..kedai lain jual kain yg sama 350-480.
so mak pung terpedaya lah beli dua helai..sebab aku rasa macam logik la harganya kalau dibanding kain yg sama kat kedai lain.... so mak telah pun membuat invesstment di pasar payang iteww.


 dan apalah ertinya ke KT sekiranya tak pegi kg Losong beli keropok.  there are lots of choices, kompius gegel nak beli kedai mana and settled with adik beradik,

 i really enjoyed my stay at my fav hotel in KT






 and their nasi dagang still the best...yummehhh



good bye KT...ps..I laugh u

Balik dr Ganu aku buat ICT, sotong, udang..oh farrr better than the ganu one (oh matiklah puji masakan sendiri)...
but it was super easy and yummehhhh...
tepung tu aku campur tepung gandum and jagung..
sukatan tepung gandum 3 sudu besar, tepung jagung 5 sudu..

selamat memasak...

3 comments:

Mrs said...

udang celup tepung tu macam sangat say HI HI HI to me....

Ms.Su said...

catz, keropok losong adik beradik tu memang yg paling sedap kat situ..

faradia said...

salam kak,
nak tanye hotel ape yg best kat KT?