Thursday, December 19, 2013

Random

#no 1.

Aku paling tak faham why org tak boleh nak ucap terima kasih pada perkara contohnya:
 kita tahankan  lift...tahankan pintu etc. siap buat derk pandang lain. i live in a building yg international lah environmentnya.Org Arab yang biasanya org labelkan sebagai kasar tu pun tau berbudi bahasa. Tapi sorry to say..org kita?? pfttttt...ok. tak semua orang macam tu, tapi segelintir. and i really dont understand.
bukan nak membandingkan tapi kadang rasa funny. oramputeh yang tak seagama dengan kita lagi polite dan punya courtesy yang tinggi.

#no 2.

Aku beratur untuk beli kupon tiket teksi  kat KLIA. Depan aku beberapa keluarga dgn troli dan beberapa anak kecil sedang beratur juga. Aku juga dgn troli dan beg. sampai turn aku tiba-iba tah dari mana datang seorang lelaki yang aku rasa umurnya adalah lingkungan 48 tahun gagah perkasa tiba2 hulur duit and loudly said to the girl at the counter  " teksi satu...oh saya perlukan van,ke bangi lama ..saya berlima dan byk beg" dan hulur duit.
saya pasti dia sudah biasa travel dan menaiki teksi dan pastinya menghulur duit siap2 beberapa keping note RM50.00.
wah. kau tak reti beratur ke???????? macam bongok sgt kan??
i was about to shout .." pakcik..semua orang beratur..now is my turn! please respect orang boleh?? pakcik patut rasa malu sebab tak nak beratur, potong barisan"
but ..dalam hati je.
ada je org mcm ni kan? Bodo gila. Bangang.
 

#no 3.
Aku beratur tunggu teksi di KLIA . apa tuh? epot lim0.
Aku amik budget..aku sorang.
sampai turn, aku dapat kete Pers0na.
so nak load brg dalam teksi. Tiket dah hulur kat supervisor yg jaga turn teksi tuh.
Driver teksi masukkan set golf aku dalam boot belakang dan tak muat.  so aku cakap," Encik, tukar kereta lah, tak muat tuh. jangan tekan sebab set golf tu boleh bengkok". The supervisor and and the teksi driver pushed really hard nak bagi muat jugak, aku ckp...jangan tekan, nanti bengkok set golf saya. derang tekan jugak. Aku cakap " Please lah pakcik..jgn tekan.....! bengkok!! bagi saya kereta lain. Waja sure muat.
but the supervisor jawab.." waja pun tak muat.. u tukar teksi premier".
ewahhhhhhhhhhhhh.
Geram aku jadiknyaaa.
Aku cakap.." Saya pernah naik teksi waja sebelum ni..muat"
 person incharge tuh ckp..tak boleh.
aku cakap...u bagi lah kereta ni kat org lain.. (belakang aku was a long q...derang tunggu teksi kan? bukan beratur nak beli tiket konsert. So apa masalahnya nak tukar kereta??
Aku insist nak waja  sebab secara logik..aku travel alone. waja would sufficient nak angkut aku, set golf, satu beg baju and 1 hand carry beg. memang lah aku travel business trip boleh claim je if aku nak naik teksi premier wutsoever  tuh, but why nak membazir??? ko ingat duit tumbuh kat pokok ke?? 
Dan setelah berlaku sedikit kekecohan dan person incharge tu ditegur oleh kakitangan lain yg sound ckp org beratur dah panjang and stucked, baru lah beg aku yg separuh muat tu dikeluarkan dari teksi person@ tuh .
Aku bagi few person blkng aku amik teksi ..dah beberapa org dpt teksi baru aku mintak waja tuh.Kesian derang tunggu lama. i mean..ko takde common sense ke??? nak kena bertekak..raised voice baru boleh dapat hak sebagai pengguna??
come on laaaaaaaaaa.
and bila masukkan beg aku dlm boot waja tuh..eelokkkk je pun muat.
Driver teksi waja tu tanya ttg kekecohan tadi bila teksi kami dah bergerak dan dia minta maaf. eh..dia tak salah dan takde kena mengena pun kan? Tapi masih ramaia manusia yg berbudi bahasa dlm dunia ni.
Dan dgn baik hatinya dia tolong juga aku angkat beg aku ke lift dan aku beri sedikit tips. Mungkin tak besar nilainya, tapi bagi aku ia tanda aku appreciate budi baik dia.

#no 4. 
Aku bertemu dengan manusia budiman semasa nak check-in beg utk menaiki penerbangan balik ke KL.
Dia tolong aku yg terkial-kial angkat beg berat aku.
Aku ucapkan terima kasih dan berbual berbasa basi. Dia menghabiskan cuti hujung minggu bersama kawan2.
Oh rupanya dia penulis berita dia sebuah syarikat media.
Dia tanya aku nak ke mana lepas check in. aku kata jln2 situ2 je and nak makan.
Dia nak join dan kami makan mengalas perut. Seronok juga berborak-borak dgn teman baru dan berkali2 dia ucapkan terima kasih bila aku bayar harga makanannya.
Dalam perjalanan, kdg kita bertemu ramai manusia yang baik hati. kan?

11 comments:

kucingorengemok said...

patut ko peluk je set golf tu kat seat... ngeri je dengor kena tekan², bukan 10rm sebatang

izan said...

Kitty Catz - aku agree dgn point no. 1 tu.. dan kalu ada masa, baca blog ni - http://cursingmalay.blogspot.sg/

❤Kamsiah❤ said...

cari info pasal nasi ulam cikgu kt KB..sampai keblog ni..salam kenal & follow sini..:)

Anonymous said...

We want more. Keep writing I love your writing

Anonymous said...

yang citer ke 3 tu...
dapat x no phone...
heheheheh...

apa salah1stnyaa...

Irfa said...

mcm2 ragam manusia ni kan
berwarna warni

catz said...

kog,

hahahha..if sebatang RM10 pun aku hanginn nokk...
:))

catz said...

hi izan,

how are u..
thanks for visiting my blog.
salam kenal.
:)

catz said...

salam,

hi k kamsiah..
thanks for visiting my blog.
salam kenal juga.

:)

catz

catz said...

hi anon,

thanks for reading..
:)

catz said...

hi irfa,

thanks for reading.
:)
miow