Lama dah teringin nak makan sardin masak lemak. mengingatkan aku masa kecik-kecik dulu. Mak masak sardin masak lemak letak tomato. berebut kami adik beradik makan. Paling tak pun 2 kali tambah nasi.
Sampai menjilat kuali tahap sedap nya.
Last week, rasa teringin sangat..and telefon mak. mak cakap..balik la, meh mak masak kan.
hahhaha....
So...tiba-tiba aku ke dapu. semua bahan ada.
Bahan-bahan:
sardin - 1 tin
santan - 1 kotak
tomato- 3 biji
bawang putih - 2 ulas
bawang besar - 1 biji
halia- 1 inci
cili api - 6 biji (if suka pedassssss boleh letak sekilo..hihihi)
garam
minyak utk menumis
Tumbuk bawang putih dan halia. Tumis dgn api kecil.
Hiris bawang besar dan masukkan dlm tumisan dan kacau hingga bawang layu.
Masukkan sardin, masukkan santan. kacau sebati dan biar mendidih.
Belah tomato dan masukkan dalam sardin.
Ketuk cili api dan campok dlm sardin.
Bubuh garam...biar mendidih kejap
tadaaa..dah siap..
oh jangan lupa masak nasik dulu ok. aku suka makan sardin ni dgn nasi suam dan bubuh kicap manis kipas uidang ( bila tokey ni nak amik aku jadi duta kicap dia khennnnn...)
5 comments:
kak catz, sardin tu masuk sekali nga sos2 dia ke? menarik ni nak try la.
salam syima,
ye..masukkan semua dgn sos sekali.tin tu buang ye,.,,hhehhe,
baru ada rasa sardin tuh...kuah tuh rasa creamy....
selamat memasak.
thanks for visiting my blog.
mioww
thanks untuk resepi, tgk pukul 10 pagi td, by tengahari dah masak ikut resepi Catz ni....yummy! TQ again!....and yup, sangat creamy!
weiii... terus lapar I dibuatnya! I pun dah lama tak mkn gulai sardin. Tapi my version tumbuk cili api and bawang kecik and just boil! no minyak.. and letak santan.. last baru curah sardin...and ohhh letak ubi kentang potong wedges.. mengancam!
weiii.. terus lapar I jadinya! I pun dah berzaman tak makan masak lemak sardin.. but my version, tumbuk cili api and bwang merah and kunyit sikit and letak air sikit and kemudian santan and last sekali curah sardin. klu nak lagi power, masuk kan kentang potong wedges.. :D
Post a Comment