Monday, October 1, 2012

Masterchef miow-miow : kari Ikan bawal untuk chef Adu


yeah...
mari ke dapur...
Few days before , catz masak kari ikan.
Actually kari ikan ni bukan lah catz suka makan, sebab kalau pi kedai mamak catz rasa kari ikan ni benda yang pelik. Rasa dia kan lain dari rasa kari melayu.
Tapi entah kenapa,teringin nak try masuk.
Aku rasa ni sure sebab rasukkan masterchef Malaysia season 2.. (owh..chef Adu....i like...:))).
So instead of masak benda yang dah biasa masak, baik try benda yang jarang masak.
ye..kari ikan je pun...bukan pavlova ke lamb shank with XYZHGH sos kan.
Tapi actually ni first time kot aku masak kari ikan...ke dah lama dulu aku ada masak ek????tah lupa.

by the way..this is kari ikan bawal ala catz miow.

Bahan-bahan:

Ikan bawal ( boleh je guna ikan lain, termasuk lah ikan paus).
serbuk kari ikan - 3 sudu besar
biji sawi - satu sudu
daun kari - sukatik ..beberapa helai jgn letak satu pokok sudeh
susu segar - satu cawan
plain yogurt - 2 sudu
bawang merah - 3 biji
bawang putih - 3 ulas
halia - 1 inci
tomato - 1 biji
bendi - 7 biji
serai - satu batang
kayu manis - sebatang
bunga lawang -1
buah pelaga - 2 biji
minyak
garam

Cara memasak:

tumbuk bawang merah, bawang putih, halia
Panaskan minyak 
masukkan biji sawi..(aiyo....terpelanting2 ok..konon nak tiru kari jamie oliver, tapi mak pakai perisai u olsss).
Masukkan bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga.kacau-kacau kejap sampai terbit bau.
Masukkan daun kari...fuuhhhhhhhhhhh..sedapnya bauuuu...
Masukkan bahan tumbuk dan tumis hingga naik bau.
Masukkan serbuk kari yang dibancuh dgn sedikit air. Tumis dengan api kecil dan kacau, jgn hangus.
Masukkan serai yang dipenyek/dititik.
Masukkan susu dan yogurt...then bubuh garam dan rasakan..hem macam sedap..(aw...perasaan)
Masukkan tomato.
Kacau...kacau...then masukkan ikan.
Last masukkan bendi....
ok....
kacau 3-4 minit...hidang...


 
 kari ikan bawal

walaupun tak guna santan, asam jawa, it taste good..
oh,..now mak kita sukaaa kari ikan...


 Makan dengan nasi dan sayur kangkung. oh sedap...

 proses memasak...walaupun stress balik kerja..bila masak rasa seronok...hilang stress separuh...

oh ya.....
chef Adu bagi komen jugak masakan kari i niiihhhh....

chef Adu:  ok catz..cuba cerita sikit masakan u ni...
miow: nama masakan saya, Ikan bawal kari untuk Chef Adu (wakakkakaka...)
Masakan ni lain sikit, saya tak guna santan, tapi guna susu dan yogurt.
chef cuba lah rasa....
(sambil doa, mintak-mintak chef Joe tak rasa masakan aku.aku takut sikit dgn dia..hik)

 hem...hemm... (kih-kih) ---> ketawa tutup-tutup mulut i tawww...

 ok..catz, saya suka..sedap


omg! rasa nak lompat-lompat.

;
;
;

ok..berangan itu free.
:))

kan.

10 comments:

Anonymous said...

amboiiiiiii......

Mat Som said...

Poskan kepada saya satu mangkuk....dah ngences ni....

Mat Som said...

Poskan kepada saya satu mangkuk....dah ngences ni....

DrSam said...

kalau masak kari, satu rumah tinggal bau. Itu yang bahaya, sebab perut asyik jadi lapar aje.

Wahidah said...

gantikan santan n asam jawa dgn yogurt n susu eik sis..menarik niee

Anonymous said...

sedap tuh...dah ngences nih..hihihi

mmah said...

lawak la catz..kite pn minat chef adu..stylo..huhu

AyunasiA said...

I pon dah lama tak masak kari ikan. Eh, ke mmg tak pernah?

azieazah said...

Pertama kali I dengar orang masak Kari Ikan bubuh serai.

Kalu Masak Lemak Cili Padi tu harus laaa...

Nowwa Fitri said...

Catz..komen Chef Adu tu takleh blah...lama dah tak jenguk ke sini...citer masterchef ajerr...