Thursday, May 29, 2014

Part II: Great Hall Market ,Fovam Ter, (Nagyvasarcsarnok) Budapest

Aku tak tulis ikut turutan mengenai trip budapest ni, tapi aku tulis mana yang aku rasa nak tulis.
Nak cerita semua tak berdaya.
aku akan buat beberapa entry yg aku ingat.
 
Salah satu tempat yang aku pergi adalah pasar.
ye pasar u ols.
Sebelum pegi sini, aku dah baca dalam travel forum dan aku rasa ni tempat yg must see n must go..
Aku ke sini menaiki bas hop on hop off line kuning yang melalui Fovam Ter.                                                                                   

 
 
Macam-macam nama aku tgk dlm internet.
Ada yg kata Budapest's Central Market, ada yg kata Great Market Hall, Grand Market Hall - Nagyvasarcsarnok (dlm bahasa Hungary) . Great indoor market Hall etc.
Tapi tak kisahlah. Yang penting aku nak sampai sini.
Ia merupakan bangunan bersejarah juga di Budapest. Asalnya dibina pada tahun 1896 dan melalui pelbagai peristiwa, terbakar dan direstore pada tahun 1999.
 
Ia merupakan market indoor yg terbesar di Budapest. Ia terlepatk dkt bghn Pest bandar budapest.
 
 
 
 
time dia beroperasi adalah seperti berikut: Aku copy dari website kat internet.
 
Monday: 6 am to 5 pm
Tuesday through Friday: 6 am to 6 pm
Saturday: 6 am to 3 pm
Sunday: Closed 

Paying for Purchases
Vendors at the Great Market Hall accept cash (Hungarian forints). You can also use your credit card, which may come in handy if you spy a more expensive souvenir you can't live without.  
Restrooms in the Great Market Hall
A pay restroom is located on the top floor of the Great Market Hall. It will cost you a few forints to enter. Have coins ready.  

How to Get to the Great Market Hall
The Great Market Hall is located on Fővám tér at the Pest side of Liberty Bridge.
Trams: 2, 2A, 47, 49, stop Fővám tér
Buses: #15 City-busz and trolleybus #83, stop Fővám tér
Metro: The nearest metro station is at Kálvin tér on the M3 blue line
Hop On Hop Off :  Line kuning , stop no 15 kot (nanti aku updet).
                           Bas berhenti kat dpn Liberty Bridge tuhh..

Market ni merupakan tempat yang menjadi tourist attraction. Ianya bangunana
3 tingkat.
So kalau u ols cari soviner, tingkat 2 dipenuhi kedai soviner dan segala kraft tangan org hungary dan juga gerai menjual makanan.Ada gerai jual langos (local delicacies) pelbagai jenis sosej , pastry dll.
1stt floor dipenuhi gerai sayuran, pelbagai hasil tempatan, buah-buahan, cheese, ikan, roti , meat, pastry, wine dan pelbagai jenis paprika (lada) yang besar-besar. amboi..warna warna u ols..saya sgt sukaaaa...
 
Dekat sini, ada jual hurka, hungarian liver n blood sosej. susah nak cari katanya dan di sini murah. tapi kat dalam ni mmg ada jual sosej besar-besar..hhahaa. aku tak beli lah kan.
 
 
 
Tapi berjalan dalam ni macam-macam kita boleh tgk specialities org Hungary.
Kalau tak beli apa-apa pun aku suka je jalan-jalan kat sini. Seronok tgk macam-macam benda dan sayur mayur yg segar.
Aku beli roti di supermarket kat tingkat bawah sekali. murah je..satu dlm 15 sen kot. beli 3 dan makan utk alas perut. sedap gak walau roti kosong. Dan aku beli jus untuk hilangkan dahaga.
Kenyang. Alhamdulilah.Takdelah aku jalan dalam kelaparan.
Masa aklu berjalan, aku mmg make sure aku tak lapar supaya ada energy dan badan taklah gigil nanti. Bila kita berjalan, sekurang-kurangnya kita kena tahu jaga diri sendiri.
 
 
Ini di tingkat 2 di mana terdapat segala mak nenek soviner dan kraft org hungary.Aku ronda-ronda perlahan dan tgk-tgk barang mereka.
 
cantik
 
 
                                                           
pelbagai alas meja, fridge magnet..perhiasan kaca.
Taklah murah pun utk kita. Tapi kalau pandai menawar, dapatlah harga terbaik.
                                                         
cantik-cantik
 
miowww...
 
 
 
ada juga barangan kulit. kalau nak beli pandai-pandailah menawar harga.saya beli sebuah beg kuit dgn harga 22 euro. Harga asal adalah 30 euro
 
cantik-cantik juga beg-beg disini
 
soviners
 
 
soviners
 
 
Ini bahagian food stall. Macam-macam ada. If nak rasa langos boleh la kat sini, tapi since aku nampak mcm2 toping termasuk daging, tak rasa nak beli pun.
 
Langos dan pelbagai Hungarian Delicacies
 
 

Nanti aku buat entry pasal langos. Aku beli sekali kat street market.
 
 

ok..kita ke tingkat 1 di mana segala sayur mayur, pastries,  paprika, wine, sosej, telur, dan pelbagai produk tempatan di jual.


Palbagai buah-buahan dan lada bagai


ni trademark sini, hungarian punya specialities, paprika. Dijual dalam bentuk serbuk yang dipaket cantik atau dikeringkan.
 


cantik-cantik paketnya..
 
 
some people [elik kot sebab aku suka amik gambar benda gini kat pasar. Tapi saya gembiraaaa je..

pelbagai jenis cheese
 

Seronk berjalan nkat section ni. warna warni 
 


pelbagai jenis produk sayur dan paprika

ha kiah..aamik gambo jgn tak amik...

 gemuk-gemuknya asparagus..

 
 besar gial lada nih...rasa nak gigit u ols..
 
 
kawan aku tanya kenapa nak amik gambar dgn sayur lobak2 tuh semua. aku ckp jarang aku dpt pegang lobak yg ada daun nih..hhahaha...jakun mak. Feduliks kan. I sukaaaa 
 
geramnyaa...nak cili?

bit root    radish yg cantik

lada nak??? basically ianya adalah lada yang dikeringkan. cuba kita pi dapur.. amik lada kering tuh dan ikat-ikat macam ni..hhahhaa.
takde koje kan.
 
i'm in pasar hungary yewww..jom beli..
 

sooo hungary....
 
cantik cantik packagingnya, tapi aku tak beli pun sebab tak tau nak masak apa dgn paprika nih..

hungary specialities anyone??
 



Seronok dapat pegi pasar ni..antara perkara yang paling aku ingat seanjang trip ni..
nanti aku tulis lagi...
ye.aku nak tulis pasal langos nanti.
 



5 comments:

Rashidah Abdul Shukor said...

seronok baca trip catz :)

Bannister Road said...

suasana dalam pasar tu best sangat sangat .... geram dengan sayur dan cili diaaaa...

:: Cik Viva :: said...

Lawa beg kulit tu..dpt 22 euro kira okla kan..

Anonymous said...

bess1sthnyaa...

Anonymous said...

tu bukan beetroot tapi radish. cer gugel tgk pic dorg