Friday, November 28, 2014

Khel City Center

Dari: Frankfurt, Jerman Ke: Kehl, Jerman
Untuk travel ke Kehl, banyak pihan transportation.
Let say dari Franfurt, German, Kita boleh naik train . Link train adalah seperti berikut:
 
 
Ni salah satu train  website yg paling mudah.
if awal beli dapat le kurang dari 25 euro kot..if lambat...one way saya hampir 70 euro.
Boleh naik dari frankfurt MAIN atau dr FRankfurt airport. naik train tak silap around 3 jam.
 
Nak naik teksi? boleh...
hahha..ni kawan aku buat sebab dia takut naik train. hampir 400 euro bagi jarak perjalanan 200 kilometer lebih. we ols gelakkan dia.
Angelo lagi jahat..dia asyik ungkit benda ni sampai kawan aku tu malu malu sebab we ols gelak apesal kau naik teksiii? kalau amik shuttle hire pun dalam 150 euro.
 
Nak naik flight pun boleh. ada few airpot yg berhampiran. dekat Baden baden tak silap.
Ada kawan aku dia turun kat stuggart airport n naik train sejam lebih ke kehl.
 
Taapi kan..yang naik teksi tu mmg jadi bahan lawak we ols. ok..dia kaya ..mmg boleh naik teksi. bagi aku mahal gila lah kan...
 
..so balik keje we ols pegi le jalan kaki pi mall...aku nak cari fruits and sayur je.
So we went to CCK MALL..10 minutes walk from our hotel.
Jalan lambat time sejuk sambil borak-borak.
 
 
 
CCK Mall, Kehl
 
 pelbagai jenis pumpkin

Mall ni macam mall biasa. besar.  ada banyak kedai dan ada supermarket.
Mula-mula we ols tgk bhgn barang barang elektrik . Then pegi section sayur.
Lepas tu baru tgk kedai-kedai baju dll.  
 sayur mayur
 cantik...
 ni biasa  giasan utk dessert
 
 pelbagai ready to eat salad
 

 cheese..pelbagai jenis banyak sangat..!
 
Lepas ronda kedai-kedai baju etc..we ols jalan kaki balik hotel. end up aku beli air mineral, sayur yg boleh ngap terus and buah.
sebenarenya jumpa kedai halal dalam ni..tapi mcm i got funny feeling ...and dah plan nak masak. so masak je lah...sedapp.
 

Sampai bilik, aku amik travel cooker, masak nasi . Lauk kari telur.
siap ada kicap. Aku masak lauyk dulu. actually ni kuah kari dalam peket brahims.
then buh telur dalam tu.Masak nasi then hiris sayur.
makan cam tu sedapppp gila.
 
 
 
Esoknya balik keje pegi jalan sekitar bandar  ..jalan kaki.  
 

 banyak je deretan kedai-kedai  sekitar bandar ni.. so aku tak nak gi mall dah. nak jalan sekitar town je.
 
Banyak je restoran/cafe ..aku cakap dengan kawan aku nak duduk people watching  sambil minum sebab aku takde benda nak beli., tapi dia insist nakkk jugak aku ikut  masuk kuar kedai pilihkan barang.,.shopping. malas hoi.
Aku pegi le dalam keterpaksaan.
Pegi kedai jual coklat bagai..
uih..murah lah kalau compare kat Malaysia.
 
 
yummeh
 

 sedapppnya tgk. and murah jugak. kawan aku gila borong banyak  mcm nak bukak kedai kat negara dia. Bagi dia murah gila kot plus dia cakap nak bagi kat family and kawan-kawan. Aku beli dua ketul coklat je.
Dia tanya napa aku tak beli banyak
aku cakap my journey  just started. i will go to belgium etc. so better lah aku merasa premium coklat di sana.
Malas la nak memberatkan beg aku. lagipun  if teringin sangat nak makan, ada yg boleh beli kat Malaysia. Tapi mahal noks. Situ dalam 0.89 euro...kat malaysia RM 9.90 to RM10.90 seketul. awww.
Then pegi le masuk kedai baju etc.
Beli la sikit sbb aku memang tak basuh baju. So baju nak habis kot towards end trip kang. beli je le.

 keluar masuk kedai sikit-sikit..

 kawan aku beli toys dalam ni...aku duduk dekat cafe mengadap kedai ni sebab malaszzz la kang di mintak pendapat  itu ini...last last tak beli. so bila aku duduk luar cepat sikit dia decide nak beli apa.
plus rasa bersalah sebab tgk aku tunggu kat luar. Actually  aku tak kesah pun. Beli le nakk...mak duduk sini makan aiskrim relaks-relaks lagi best.

 Then we ols beli kebabb kat sini. Halal shop.
Tah, jalan-jalan terjumpa. harga dalam 4 -6 euro utk kebab. piza ..pun ada.
 
 so aku cakap dah malas la nak jalan.Apa kata duduk-duduk makan kebab n minum hot coklat sejuk-sejuk ni. sunyi je  city centre ni. kedai pun dah  start tutup. Masa ni pukul 7.30 mlm kot.
we ols pi satu cafe cantik. order drinks n makan kebab tadi.
Borak-borak macam-macam..aku tak habis makan kebab tu ..separuh dah kenyang...aku bg kat kawan aku suruh habiskan. sayang kot nak buang.
Then we ols jalan slow-slow balik sebab kawan aku punya coklat berat gila...

 
 sampai hotel aku rasa nak amik gambo kat lobi.


heh.