Monday, December 13, 2010
Fish: part 2
Bahan-bahan:
tempoyak 3 sudu besar
ikan - guna ikan apa-apa yang kita suka. Ikan lumba-lumba je tak boleh.
serai - batang
halia- inci
bawang putih - 2 ulas
bawang merah - 3 ulas
cili api - 4 biji (if nak pedas letak 44 biji)
cili giling/ blender - 2 sudu
kunyit - 1/2 inci (boleh guna kunyit serbuk- tinggai bubuh je, tangan tak kuning)
daun kunyit - 1 helai
asam jawa/asam keping
air
Cara - cara:
1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, kunyit, halia dan cili api.
2.Tumis bahan tumbuk dan cili giling sebentar dalam minyak yang sedikit dan masukkan serai yang di ketuk penyek.
3.Masukkan air dan tempoyak.
4.Masukkan asam keping dan daun kunyit yang dihiris kecil.
5.Bila mendidih, masukkan ikan.Tambah garam secukup rasa.
Labels:
Lauk pauk,
main masak-masak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
tak nak jom masak....
nak jom makann.... :P
wah..sungguh menyelerakan tp bila akak buat kuah tmepoyak kan, mesti tak jadi kaler kuning, jadi kaler kelabu..turn off betul kaler dia
nenet,
jom makan..
kat mana?
hi k marie,
kenapa jadi kelabu?
saya bubuh kunyit sket, utk warna dan rasa.
akak buh kunyit tak??
Post a Comment