Monday, December 13, 2010

Fish: part 2

Ikan masak tumis tempoyak

Bahan-bahan:

tempoyak 3 sudu besar
ikan - guna ikan apa-apa yang kita suka. Ikan lumba-lumba je tak boleh.
serai - batang
halia- inci
bawang putih - 2 ulas
bawang merah - 3 ulas
cili api - 4 biji (if nak pedas letak 44 biji)
cili giling/ blender - 2 sudu
kunyit - 1/2 inci (boleh guna kunyit serbuk- tinggai bubuh je, tangan tak kuning)
daun kunyit - 1 helai

asam jawa/asam keping
air


Cara - cara:

1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, kunyit, halia dan cili api.
2.Tumis bahan tumbuk dan cili giling sebentar dalam minyak yang sedikit dan masukkan serai yang di ketuk penyek.
3.Masukkan air dan tempoyak.
4.Masukkan asam keping dan daun kunyit yang dihiris kecil.
5.Bila mendidih, masukkan ikan.Tambah garam secukup rasa.


dah masak..hidang

ikan bakar microwave

Siang ikan, cuci dan toskan. Masukkan ikan ke dalam microwave secara berhemah (motif??).
Bakar le around 5-6 minit.
Then hiris cili api, bawang, tomato (buang biji) dan masukkan dalam kicap manis. Perahkan limau kasturi untuk effect yang lebih sedap.

dah.

jom masak.

4 comments:

NenekPenne said...

tak nak jom masak....
nak jom makann.... :P

marie said...

wah..sungguh menyelerakan tp bila akak buat kuah tmepoyak kan, mesti tak jadi kaler kuning, jadi kaler kelabu..turn off betul kaler dia

catz said...

nenet,
jom makan..
kat mana?

catz said...

hi k marie,

kenapa jadi kelabu?
saya bubuh kunyit sket, utk warna dan rasa.
akak buh kunyit tak??