Wednesday, December 8, 2010

pasta sauce..

Hantu masak lately dah masuk ke dalam badan semula. Maka, amatlah rajin ke dapur and buat cekodok for tea time kononnya.

spaghetti for dinner and lunch yesterday . :) Release tension dapat masak.

And my favorite+ senang masak+ sedap = spaghetti bolognese. ok..i can have this for breakfast, lunch, dinner or kalau buruk lantak lagi before sleep oso akan ke dapur dan makan.
kadang bukan lapar sgt tapi nafsu adalah meluap-luap hendak makan ini.
ok..bercakap mengenai makanan ini, ok during my stay at hotel XXXXX, they serve pasta for breakfast. yahoo! so if people berebut ke buffet counter for omelete, sosej, salads, pancake etc, aku cepat-cepat bubuh pasta dalam pinggan. pelbagai pasta + pasta sauce (tomato + herbs only ). yummy!

tengah putar-putar pasta kat garfu, Baru nak suap ke mulut..nak Nga-ppp-p--p--p---pppp,
suddenly my friend came and said loudly " eiiiiiii...aiii sejak kes preg0, i tak makannnn lah benda mcm ni kat luar..i rela masak sendiri kat rumah. geli ai nak makan "
my reaction?
nothing.
bukak mulut lebar-lebar ---> ngapppp!
and i didn't make any comment.

ok..few days later, she forward to me an e-mail on preg0 kes. sesambil tuh adalah komen-komen dia dgn perkataan yuck..eii..geli etc.
maybe saja nak tgk reaksi aku lagi. ye lah..cik kiah selamba makan je kan.
i read the e-mail, and delete it.
aku rasa ni kes dah lama kot. pernah kecoh dulu.
aku takde rasa pun nak forward e-mail atau membalasnya coz i think dia nak provok aku je.

ok..sebagai seorang yang berkesedaran dan boleh berfikir, kita sebenarnya banyak pilihan.
Nak beli something baca label tambahan pula benda yang kita jarang beli/ jarang guna/ biasanya diimport etc. dalam e-mail tersebut , dlm gambar, terang-terangan ada tertulis ada daging XXX.
BACA LABEL. tgk ada tanda halal ke tak, dan banyakkan membaca. Tak mustahil tersesat rak ke hapa kan. so kena hati-hati.
dan jangan lah terlalu sempitkan fikiran dengan mengatakan itu dan ini haram.
if rasa was-was jangan beli.
dan pasta yang aku makan tu, sosnya bukan dari botol. fresh tomato + herbs je.
saya rasa tidak polite berkata begitu depan org yang tengah makan. dan restoran itu ada halal certificate. saya rasa komennya adalah sempit dan saja mahu menyakitkan hati.
but well, aku oke je.

masak-masak 7/12/2010

jom makan!

22 comments:

zarina said...

i lurveee spageti too..nyum nyum

Anonymous said...

ni romie pujaan ni ahaha. cam cibai kan org yg berpemikiran sempit malah suke mengherdik org tanpa sebarang knowledge di dada, ok la hina sgt,di otak ahaha. cam akak aku. dia sikit nye anti makanan cina ckp tak halal n such things, smp aku makan sizzling noodle yg disediakan kat foodcourt yg ada halal cert pun dia nk bebel bikin panaaaaaaaas. nak je aku suap masuk mulut dia suruh diam. arghhhhhhh emo plak sini ahahaha

CAHAYA said...

sedap lah. ari ni nak makan spagetti lah!

rose rahim said...

oH!ini spag bol pun kegemaran kami, cepat dan senang dimasak..macam maggi..cat, bila nk mai chch lg? Air asia x dh sampai ni..meh arrr kita petik cherry sama2..

NenekPenne said...

anggap jelah dia tak nak darah kau tu ada unsur2 haram...niat dia baik dan ikhlas...

Ana Ali said...

catz, sungguh tak bersopan orang nih kan..anyway i like spagethhi too..for breakfast'lunch ..dinner or anytime..maybe some day kita boleh gi makan sama2 kan :)

mumtaz said...

wa... sedapnya!

syarqiah75 said...

sedap nyerrr....

afendi ariff said...

cita pjg tak mau la...
kasi resepi la kalu brani...
heh!

kelleykatz said...

miss your story,
lama Catz tak cerita-cerita...

yus.my said...

hi catz...i must say this is one of the most interesting blog i've ever read..psl travelling, psl makan..

i come across you blog bila search psl nasi ulam di kg kraf tangan di KB...

well..after this..your blog is a must visit/must read blog for me...

Cosmedecorte said...

Hi! Have been your silent reader for quite sometimes... Love all your foods here...
I definitely agree with your point there. Living in abroad for quite sometimes make me read more whenever buying food products specially in Msia...

catz said...

zarina,

haiii...welcome to catzscafe.
yeszaa..sedap dan senang sgt nak prepare kan..? mcm masak megi.
:)

catz said...

anon/romie,
wahhh...ko emo nyaaa.
:).
stress koje ke apa?
hik..

catz said...

cahaya,
hi..
how are you?
lama tak nampak..
:)

catz said...

rose rahim,

:)..
ke chc?
lama lagi lah kot..
:).
cherry? waaa...tgh musim kah?

catz said...

nenet,
ye nok.

catz said...

Ana Ali,

hai...
yup..best kan..sedap+ mudah.
:).
yes..bolej je kita pi makan sama nanti kan?
u duk nilai ke? or sepang?

catz said...

mumtaz,

haiii! apa khabar?

catz said...

syarqiah,

sedap lagiii nasik bukhara kambing!
hahaha.
rindu lah dgn akak...
:)

catz said...

afendi,
tak yah resepi..campak-campak terus jadik.
:)

catz said...

kelleykatz,

hai...how are u?
welcome to catzscafe.
happy reading ya..
:)