Monday, August 15, 2011

can we use kambing?


we were drafting a project proposal. R& D gitu kaedahnya.
and it was rejected! grrrr..panels said "too engineering" katanya as we will develop a system, design and fabricate hardware which can be used in future research.
"system macam ni any engineer can do..bla..bla.."
ewah..senangnya kau cakap kan? cakap dengan air liur mestilah senang ye tak?
dont u know that to develop the system, we need to do a research as well.
this is not something like kuih karipap which bersepah je resepinya dalam internet kan???
if tak jadik cam rupa karipap sgt, maybe u can transform jadik kuih gulung ke.. kuih bungkus ke kan, end up goreng masuk kuali boleh je dijadikan juadah berbuka puasa.

so we re-write the proposal and put 'science substance' which require us to test the system on benda hidup. apakah benda hidup yang sgt sinonim dengan research, lab experiment??

ye adik-adik....cik siti berbulu putih mulus-mulus itewwww...


aaaa..pitam.

and the best part is aku le manusianya yang akan buat testing aka experiment tuh karang.
no way!

i cant imagine handling maybe 50 tikus putih ini.

pitam.


and i've asked my boss, dengan sapa nak berurusan hal tikus ni. can we hire person to handle the tikus???????

he mentioned a name , LA makmal tikus tuh. but it sounds that we have to handle tikus tu senirik. oh..ngeri kau.
so. aku tanya..

" Dr, boleh tak guna binatang yang tak ngeri?"

he replied " apa?"

aku: errrr.....kambing ke..

which is menunjukan kebongokan aku kan..mana ada org buat experiment guna kambing nok.

ni bukan kajian utk melihat baka kambing.

this is something to do with radiation , ok..low energy, which require us to use tikus putih iteww utk melihat biological change ke apa..expose tikus tuh...
so kambing mmg tak masuk dalam senarai.

mana muat kau nak sumbat kambing tu duk tengah-tengah coil kan...

and another problem when dealing with benda bernyawa adalah susah la nak cuti karang.
sapa nak jaga diet tikus nih karangggg...nak bagi minum? err..
macam kawan aku siap bagi nick name kat tikus2 experiment dia...euwwww. tak sanggup mak...
siap buh dalam check list:
comot -hidup sihat
comet- pergerakan perlahan
nobita- aktif berlari di waktu pagi...

eiiii...dah jadik macam mak tikus pulak.

then kena bagi makan lagi..if ko cuti, tah makan ke tak ke..tah2 2-3 hari dah kojol ke..kena ulang testing bagai..kowserrrrrrr.
tak kuasa ai nak kena jadik mak tikus.
ok..ok.

tu semua alasan aku je tak nak deal dgn tikus ngeri ni.

tgk tikus melintas - lintas pun ngeri, macam nampak harimau, boleh ke aku nak ngadap menatang ni hari-hari. bukan takat nak expose je..nak kena study pulak belek-belek tikus tuh, ada tak perubahan macam bulu dia gugur ke...jangka hayat..sure nak kena marking2 tikus tuh and kena pegangggggggggggggg....aarghhh,,,.......NGERRIIIIiiii...
mungkin aku yg akan mengalami biological change nanti, trauma sampai tak nak dtg keje kanngg.

so end up..kita guna biji benih lada je lah kiah kan...pokok kobis ke...tauge ke....
benda yang paling malas nak buat adalah siram, ukur perubahan daun , batang etc.
tapi tak ngeri, so oke je..
kang kot lada tu membesar extravaganza bila kena electromagnetic, boleh gak aku buat sambal belacan.
kan.


oh ngeri...

15 comments:

Tijah said...

comelnya. pet terbaru yer nok?

Quien Berry said...

Goreng pon sodap!

LadyNur -<-<@ said...

comeii... mek pernah bedah tikus u olss.. tgk jantung ..tukang.. buah pinggang bagai.. siap bawak balik..kasi present kt member..

Uncle said...

pergh...gambar last tu kalau goreng tepung pun sedap...makan dengan nasi panas2.....cicah air asam! Heaven!!!!!

DrSam said...

ala setakat tikus ni Catz...bila nak pergi holiday kasi angkut je dalam beg tangan he...he...

kemang~ said...

haha geli ngan tikus ker??

btw lawak ah gune kambing nak wat eksperimen :)

O J O L A L Y said...

la ko kan catz.meow2..patut suka ngan tikus ni....hahahhahahaha

catz said...

Tijah,
comel?
ahahahha...ko ada rasa nak goreng tepung tak menatang nih??
kihhhh

catz said...

Quein Berry,
yeaa.....goreng tepung kan..
hahahahha...oh tak senonohnya imaginasi i nih..

catz said...

Lady Nur,
mak pernah..tapi bukan mak yg buat..cikgu biologi masa form 6 dulu..
kih....very de kesian terkangkang gitewww kan..

catz said...

uncle,
ya ampunnnnnn....tau lah u puasa..imaginasi sgt liar ok..hhahahah..

catz said...

DrSam,
angkut dlm henbeg?
memang takkkkkk laaaa...
hahaha,,,,oh ngeri..ngeri..ngeriiiii..helpp!!

catz said...

kemang,
buka setakat geli..
tapi geli geleman..naik bulu tengkuk mak nih...takottt!!!

catz said...

OJOLALY,
oh i tak makan tikus..i vegetarian..
kihhhh......

C.J.Da'HotNCold said...

too engineering? bole pulak. ingt senang, suh pkcik2 bos tu buat sendirik. fused-kan dgn kulinari :D