Thursday, August 18, 2011

Ramadhan 17

Hari ni Selangor cuti. Cuti Hari Nuzul Al Quran. wah sure orang KL akan cakap.." wah..berduyun orang Selangor ke KL shopping kan....ni yang buat jalan jammmed je ni"..ihiks.
Ye, kawan saya yang bekerja di KL itew, memang berkata begitu. Dia kata menyampah gila.

Tapi memang betul pun. sewaktu melewati Federal Highway, menuju ke Univ m@laya, depan RTM hingga ke midvalley Jammed!!! lama gila tak gerak, dan ketika itu adalah pukul 11.45 pagi.
Ye lah..orang-orang selangor dah bangun, berduyun nak shopping katanyaa..ihiks.
Sampai di UM pukul 12.30. Meeting till 3.00 ptg. ye hari ni cuti, tapi mak tetappppp pegi menoreh nok.

Lepas meeting, pi ke Bangsar, ke Bangsar Village dan ke salon.
pukul 3 jalan sesak...apakahhh???

oh, saya sangat tertarik hati dengan hiasan shopping mall ni. guna burung kertas (err..apa nama benda ni? origami ke?), dijadikan hiasan dinding dan digantung ..cantik!

cantik kan??

MPH Bangsar Village

pandangan dari atas, pukul 4.20 ptg..jalan jam dah..pergh.

Mujur juga keluar dari area bangsar, trafik lancar..sampai rumah 5.50 ptg. singgah bazar ramadan depan rumah beli kuih dan air warna warni.

masak mee sup daging simple

eh, meriah nya meja makan i, walau makan sorang-sorang kan...mee sup, buah mangga+belimbing, karipap perisa sardin (takde rasa sardin, walauuuuuu yang jual kata karipap sardin. sadissss...err..ada ek perisa sardin??? ala-ala perisa anggur gitu?

mee sup

resepi mee sup mudah.

Bahan-bahan:
daging
bawang merah
bawang putih
halia
daun sup
daun bawang
kayu manis
garam

aksesori:
tauge
bawang goreng

Cara-cara:

Tumbuk bawang merah, bawang putih dan halia.
Tumis hingga naik bau..masukkan daging.
Masukkan serai yang telah diketuk.
kacau-kacau, tambah le air sesuka rasa hati ikut banyak mana daging.
agak-agak je, sebab aku takde letak sukatan. ni resepi baling-baling , campak-campak. (bak kata chef 123 tu, ko lempar je senah dalam periuk..kih)
Masak le hingga daging empuk.
Sesambil tuh hiris-hiris bawang, goreng hingga kecoklatan dan masukkan kayu manis, .
Masukkan tumisan ke dalam periuk.
Masukkan hirisan daun sup, daun bawang.
celur tauge, celur mee kuning.
Hidang mee dengan bubuh mee dalam pinggan, bubuh tauge, daun sup, siram sup daging.
hidang..err..makan.(tunggu waktu berbuka dulu ...)

ehhh..opsss...sambal kicap jangan lupa.

bahan-bahan : cili api + bawang putih = tumbuk..buk!buk!bukkkk! buk!
then campur kicap manis ( i suka kicap manis).
dah siap, bubuh masa makan mee sup tu..
oh nangis..sedap.
bukan sedap sgt..tapi aku nak menangis sebab kepedasan..kih.

cepat je kan ramadhan tahun ni. sekejap gila aku rasa dah lebih setengah bulan kita puasa. cepatttt sengat masa berlalu kan. tak sedar, asyik lah berkumandang lagu raya di radio.
sayu je rasa.

eh, tak lah, saya tak menangis. mata pun tak masuk habuk.
cuma mengah kekenyangan hari ini. Alhamdulilah..

6 comments:

azieazah said...

Air warna-warni tu warna Hijo eh? hehehee

Mee Sup tu sungguh menggoda, cuma masalahnya, cepat kenyang cepat pula lapar balik. Kena sulam nasik jugakkkk...

Ramadhan 17th: Manis Kelat Kerja di Lantai Bawah...

kucingorengemok said...

tu kiki ke? apasal aku tengok dia macam dah kurus! ko kasi makan tak?

catz said...

azieazah,

yer..warna hijau..kata yg jual sedap, sekali...hampessss je...

catz said...

kog,
itu bukan kiki. kiki adalah beruang comel. yg ini kambenggg..embekkkkkk...
kih...

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

ha ah..si romie x pueh hati.. mak org selangor x berslahh...

Ayu said...

hamboih catz.

lain kali menu sebanyak gitu ajak aku dtg umah kekekek...

apa kabar? lama aku tak singgah. selamat berpuasa dan selamat hari raya + merdeka! :P