Tuesday, August 2, 2011

Selamat menyambut Ramadhan

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN KEPADA SEMUA READERS YANG BERAGAMA ISLAM.



1st sahur ramadan tahun ini. Telur mata kucing dan sambal sardin. 4.30 pagi bangun masak. sebenarnya macam malas, tapi duk terfikir, i'll be away from dapur for a week maybe, berpuasa di perantauan (oh exaggerate sangat!), so dari aku duk teringin lauk rasmi sahur aku ni, baik le aku masak.keh.

Traveling on fasting month is challenging ..hhehehe.siksa sedikit walaupun buaknlah naik unta ataupun naik basikal.



peramugari seksi dan cantik berkebaya menghidangkan makanan kepada penumpang. flight 3.15 ptg di mana hidung adalah sgt sensitif kepada bau makanan...goshhh. semerbak bau chicken noodle dan nasi goreng beef satay. omg! ni lah siksaan nya actually.kih..peramugari duk lalu-lalu bawak jus (oh seksa you..!) lepas tuh duk lalu-lalu bawak food..then semerbaknya bau makanan ke segenap kapal.
try le mengalihkan perhatian terhadap siksaan deria bau, tgk keluar tingkap, tgk awan, tapi kan..tgk segerombolan awan pun macam rupa air batu, siap imagine, "waa..kalau aku parut awan tuh tuh-tah jadi macam ais kacang, bubuh sirap, susu pekat manis, slurrppp" ---> imaginasi org puasa yang sgt merepek-repek.sedikit sewel.

Tetiba peramugari seksi berkebaya dtg, " Cik, u nak makan ke nak bungkus makanan you?"
aku jawab " eh..boleh makan ke? ok i makan" . hahahha. panggggg..
" Bungkus" ---> jawapan sebenar.

sampai kuching dah lewat petang, check-in hotel, jalan-jalan di waterfront.

Tebing sungai Sarawak (1 Ramadhan)
waterfront tatkala matahari hampir terbenam, cantik kan??

balik bilik, aku makan inflight food tadi. oh..ni lah makanan yg menyeksa deria bau aku tadi. dah sejuk, so takdelah sedap mana.makan separuh.
lepas solat maghrib, aku bersiap keluar ..yea...misi mencari laksa sarawak yang sedap!

laksa sarawak

aku order air nenas dan laksa sarawak. oh nyamannnnnn!
walau menunggu laksa adalah satu kesabaran. Restoran ni penuh dgn mat saleh, so lamaaa aku tunggu nak dpt makan. tapi berbaloi.

khatulistiwa restoran

Lewat malam keluar dgn client , minum-minum..

dan inilah sahur 2nd ramadhan dan seterusnya lah kot. room service menu pukul 4.15 pagi.

meeting tengahari di Matang, balik lepak lobby..oh...bestnya kalau dapat minum air oren (oiii...ko apehal catz???)

ni raptai raya. sehari sebelum puasa , makan lemang dan rendang di sebuah rumah sedara kawan aku yg berasal dari negeri sembilan. Mogang puasa ke apa nama tradisi ni. sedap u.

ok..
sekian update awal ramadan dari perantauan . kih.

OH, PETANG NI NAK PEGI BAZAR RAMADAN MANA EH?

4 comments:

♥ dak pink said...

org nogori buek mantai lah catz. persiapan nyambut awal ramadhan. sombolih-sombolih lombu semua tu.

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

fulammakk cantik sunsett.. nih rasa nak gi shoot situ..

sis intan said...

selamat brposa di perantauan.. :)

Anonymous said...

Catz naik airline mana?