Saturday, February 4, 2012

Catz's day off: Ketam masak lemak

 ketam masak lemak

Aku rasa lamanya tak masak yang betul-betul masak. errr..apakah maknanya?  Maksudnya berlenggang kangkung ke pasar (sebelum tu pergi sarapan di kedai mamak dulu : roti canai +telur 2 biji setengah masak) lepas tu proceed ke pasar, tengok ikan, tengok ketam, tengok sayur dan membeli serta kemudian spend at least 2 jam di dapur dan menghidang sesuatu yang  sangat menyelerakan.

So many things happened, and i travel here and there..malas nak fikir pasal food sedap ke hapa...infact balik kerja sometimes i just tapau nasi goreng , duduk depan TV, makan, kemudian baring di sofa and i fall asleep.
Tak normal sungguh kan??? and yet my electricity bill of my apart in recent months were not less than 170. crazy. padahal bukan hari-hari duduk pun.i had bad habit. i will switch ON everything in my house after leave my house for few days. On semua aircond, lampu bagai. TV tak pernah OFF. entah...eh merepek ke situ bagai ni kenapa???? padahal nak cerita pegi pasar beli pucuk paku.


 
 seronok pula pegi pasar pagi-pagi (read: time ginih selalu membuta lagi ?)
 tengok ikan, picit, letak, belek...iskkk....
 serai, bunga kantan, petai , ulam-ulam

Ini yang saya beli...
ikan, ketam dan sotong segar...belum masak pun nampak yummy..
 dan ini juga...aku pun tak sure apa motif aku beli serai begitu banyak. of sebab murah dan gemuk-gemuk. seringgit dapat serai yang yummy..sebab selalu beli kat supermarket yang dah ala-ala gersang kekeringan dan kurus kekeringannn...

ok..lets cooking...
 hasil sejam lebih di dapur...

dan ini..pucuk paku goreng belacan

masakan ringkas yang menyelerakan. 
oh nipunyaaaa kan.
kalau dah ada masak lemak tu mestilah buat sambal belacan pulak. lepas tuh ada petai kan? 
lepas tu pulak ada sotong masak pedas..ikan goreng berkunyit,
tu lah kan?? kita ni kalau put effort memasak tu kadang memang over.
macam berkait-kait pulak..contoh.:

1. hari ni nak masak sambal sardin lah... eh..kalau dah ada sardin, best gak goreng telur kan...
2.masak lemak kobis.. eh bestnya kalau ada sambal belacan dgn kuini kan??
3.masak lemak labu...eh ni best ni kalau ada ikan masin goreng, sambal belacan/sambal kicap, 
menunya berjangkit-jangkit gitu.akhirnya penuh semeja. dari kalori 500 je jadik 15000 terusss...

4 comments:

Anonymous said...

hi catz! ni pasar kat mana yer?

zana

NenetPenne (NP) said...

...infact balik kerja sometimes i just tapau nasi goreng , duduk depan TV, makan, kemudian baring di sofa and i fall asleep.<<<<< sama kes dengan aku ....

normal laa tu wey...

aznimatisa said...

ngeh3,,,penggunaan ayat2..akak suker taw tak!so shomel like the person lah!

Lily Jaafar said...

eh betol la catz...ikan soton ketam tu belum masak pon nampak yummie.

Apakah? hahahaha