Wednesday, February 29, 2012

Keria women

1.adakah saya berani?
saya pun tidak pasti, sometimes yes, and sometimes not , i think.
saya harus lebih berani  membuat sesuatu yang baru. saya banyak berfikir sejak kebelakangan ini. saya tidak mahu hidup saya mendatar sahaja, lalu saya berfikir untuk menceburkan diri dengan sesuatu yang baru.
Just that it needs my commitment, mungkin bukan sedikit. mungkin memerlukan saya melabur duit, masa dan tenaga. tetapi jika saya tidak berfikir mengenainya sekarang, bila lagi?
Lalu saya berfikir untuk mengorbankan benda yang saya suka buat, sementara.
Keputusan kadang keputusan bukan saja dibuat berdasarkan apa yang kita mahu, tetapi persekitaran juga. 
Saya masih berfikir lagi. Tetapi saya sudah nampak jalannya. and i'm working on it.
who knows ini jalannya.Impian bermula dengan angan-angan. mari berangan. wahhh..

2. kerja impian

semua orang ada kerjaya impian. masa aku kecik, baru umur berapa taun tah, mak aku tanya, dah besar nak jadik apa? aku kata nak sapu sampah.terkesima mak aku kot.kehhh. tapi dah beso pemalassss je. takde pun rajin menyapu. jangankan menyapu, memvacum yang tinggai zreengggg2222 pun malashhh.

korang ingat tak masak sekolah rendah, cikgu tanya nak jadi apa?
aku selalu jawab, 1.cikgu  2. wartawan 3. usahawan  ---------> kah-kah. masa tu aku darjah 2 kot. aku tau ke apa benda wartawan dan usahawan tu???  budak2 lelaki kelas aku takde modal lain. jawabnya.."askar".
ni zaman kanak-kanak awal  80-an. sekarang korang ada dengar orang jawab nak jadi askar?????

sekarang, budak-budak akan ckp..

' saya nak jadi angkasawan'

'saya nak jadi pakar bedah'

'saya nak jadi pakar ekonomi'

oh..hahha..anak lecturer aku ckp.." i want to be  a politician".

mak dia tanya, why??? " becoz i can be a prime minister later, but not in party XXXXXXXX ,  ".

wah?? ternganga mak dengar u ols. and he is only 9 .



bila sekolah menengah, orang tanya nak jadi apa? 
masa tu aku macam dah ada akal sikit la.
nak jadik doktor macam tak la walau subjek bio aku score (cikgu lelaki yg ngajar, comel macam teddy bear). aku takut darah. masa tu kalau org tanya dah boleh pikir. takde lah simply2 nak jawab saya nak jadik miss world ke...ahli politik ke..
aku ikut rombongan sekolah ke sebuah universiti masa form 5. Terus decide nak jadik engineer.
 Oh ya..antara sebab aku nak jadi engineer, sebabnya...
masa aku tunggu result spm. aku kerja kilang jadik operator. bukan operator telepon. operator pengeluaran namanya.
punya lah azab, aku kerja dekat production line. bahagian insert part!!  korang yg tak pernah keje mcm ni sure tak faham.
kalau korang tgk board electronic tuh..err..circuit board tu, kan ada segala mak nenek kapasitor, resistor, LED, IC, yg pelbagai saiz, bentuk dan warna kan? actually part tu ada yg di insert guna mesin, ada yg manual, guna tangan. ha..tu lah keje aku. insert part.


 Dalam production line, board akan di letak atas conveyer belt yang akan berjalan sentiasa. so kami operator yang kena insert manual ni (sorang kadang kena insert sampai 5 part) which is sgt susah kdg. Kalau kena insert IC yang berkaki 24 ke..32 ke...masakkk le kau nak masukkan if tetiba ada kaki bengkok...dah bersusun board tunggu. jadiknya jam.!!!Tu belum cerita kena potong dulu kaki LED, dan salah masuk lubang atas board. lubang kecik, kadang kau tak perasan kaki kapasitor kau terkangkang masuk dlm lubang kaki resistor.


belum lagi pasang part terbalik etc. coz part kecik2 ni ada polarity etc.

proses ni semua dah di tentukan oleh process engineer, so dalam barisan operator tu dia dah tentukan part mana insert dulu, part mana kemudian, dan station mana insert part apa semua dah di tentukan. so work instruction ada kat depan masing-masing.

setiap org insert part berlainan, so  line leader boleh detect sapa punya yg salah. Malah pernah board dah jalan 1000, baru tau salah part sebab line leader tak tukar instruction dan aku  yg suci murni mana aku tau tu  salah part. ko bagi aku insert aja lah.
Ko ingat aku boleh pikir ke TV brand shar@p tuh pakai IC 1234654 ke hapa.



mana aku tau kapasitor tuh patut warna biru tu , bukan hok merah. and atas board tuh ada beratus part. Actually kat hujung line ada checker. Dia akan check setiap part, betul tak insert, betul ke kaki masuk segala. and ada QC jugak. then baru hantar ke tempat soldering. 
Tapi biasa lah..walau ada checker dan QC, dah nama pun mata manusia, kebarangkalian dah terlepas ke tempat solder, baru perasan salah part etc mmg ada.
and guess what??
kami ni yang tukang insert jugakkkkkk yang kena marah.
and ko bayangkan kerja 12 jam (aku amik shift 7 pagi-7 malm..wah keria women sgt kan..kih) . 12 jam mengadap board. keje kdg berdiri, kadang duduk. dan pakai dua tangan non stop. tak ke aku rasa tangan aku dah macam tangan labah-labah masa tu. mana nak raba part, tahan board, insert, etc. 
oh ya...line leader di kilang itu adalah garang-garang nak mamps ye.
mungkin nature of work nya begitu. maklumlah nak jaga operator yang rata-ratanya spm takat pass  je.
so mungkin sebab tu line leader kena garang or else banyak lah TV yang meletop bila sampai tempat testing.
aku agak laaaa...
Line leader line aku antara yang PALING garang gila.  sapa tak kenal kak sara. sebut nama semua tunduk je, aku heran gak sebenarnya.kih-kih. sebab aku dgn k sara ok je. pernah lah kena marah sikit, tapi k sara boleh borak-borak dgn aku. orang lain, nak mintak dia ganti line (line non stop) nak pi solat pun takut. entah, aku ok aja pulak.  orang heran je dgn aku. aku kata, kak sara tu makan nasik, tak makan orang.

Dah nama production line kat kilang sure ada maintenance staff, technician, engineer kan. hehehheeeeeeeg...
and mereka sgt femes. maklumlah lelaki. walau tak hensem pun jadik pojaan kat production line tuh. kalau dia engineer lelaki, saham dia lah yang paling tinggi, lagi-lagi kalau hensem.
aku pun..hahaha..ada lah minat dengan sorang technician. haa..masa tuh nak minat pun technician ya. nak minat engineer tuh jauh lah sekali. Tapi operator sebelah aku ni cun gila. akak ni keje dah lama gak lah. and boy friend dia engineer yang paling hensem kat kilang tu ok. fuhhh...kagum gila aku.kih.
 sesekali technician yg aku minat tuh akan dtg, betulkan conveyer ke.., check work instruction ke..or apalah2..bila dia lalu tentulah mak sukaaaaaaaa.

hahahhaha. ceh.tiiba-tiba betulkan tudung. kahhhhh.
berbulan jugak aku minat dia. Dia mana lah tau aku minat dia. sah2 tak lah kan. 
Dan itu jugaklah yg menyebabkan aku suka OT hari sabtu. semangat jek  kan. kalau boleh ahad tuh tak payah cuti. hahahhaahhaa.

suatu  hari...aku dipinjamkan ke line sebelah, baut kerja yg sama, tapi TV model lain, board lain. entah macamana, board jatuh dan bersepai lah segala part di board nak sekeping. tapi bukan salah aku. conveyer belt yg problem. Kebetulan supervisor lalu. dia tengking aku!   catz!!! u tak nampak  ke?????? kenapa u tak tahan board tu??!!!!!!!!   eh..board tuh jatuh dekat hujung , adalah jaraknya dalam 1 meter dari aku..ko ingat aku ni sotong kurita ke? boleh pulak tangan aku melempai-lempai  sambut board tu yg jaraknya 1 meter? sdg aku busy menginsert part dkt board depan aku.
dan aku kena marah teruk gila...MALU beb! satu department dengar aku kena marah setengah jam.

and baik gila aku masa tu. diam dan tunduk je.

dannn..u ols tau..siapa yang tolong aku? technician yg mak minat tu u ols. dia menyaksikan aku di tengking oleh supervisor pompuan tuh.Dia pandang aku..kesian kot. aku diam je. Tapi aku of course lah malu gila..(padahal mamat tu bukan ada apa2 pun dgn aku..kahkah) . tapi biasalah, sure lah aku termalu yg hamat kena marah depan org yg ko minat.

and actually aku nangis. hahahhahaaaaaaaaaa.

dan yg aku rasa bengang gila..supervisor tuh sekampung dengan aku, satu sekolah rendah dgn aku (dia senior laaa, and seingat aku dia duduk kelas hazabsss..maybe dia keje dah lama, so dpt jadik supervisor)  dan dia naik bas kilang yg sama dengan aku.

perasaan aku masa tu..kalau lah aku boleh baling board tuh ke muka dia or sumbat kapasitor dgn LED satu tray tu ke molots dia. sebab dia malukan aku depan secret admire mak u ols.

berbulu je aku balik tuh satu bas dgn dia. menyampashhhzzzz. Dalam bas muka dia berlagak gila dgn aku. ye lah..aku ni kuli bataks je kat line kau.

so..azam aku.

Jaga kau. kalu malukan aku ya.supervisor berlagak.

suatu hari nanti, aku akan balik sini. tapi bukan jadik operator ke supervisor ke.

aku nak jadi engineer.
electronic or electrical engineer.

ok. sebab tu aku very determine .

kehkehkeh. padahal nak cerita kenapa aku nak jadik engineer je.

tapi menyimpang jauh gila. siap mengumpat supervisor.

merepek je. dah ..


3. keberanian??

aku tak pernah mimpi nak keje atas pelantar minyak. but sapa lah yg tau kan bahawa ianya hampir jadi kenyataan. just that samada aku berani menyahut cabaran itu. boss tanya aku..u ok ke keje dgn lelaki?  
eh...soalan apakah itu? selama ni aku kerja dengan sapa???? lelaki laaaa..ok je.
ok. itu aku tak risau pun.

semalam., aku berbual dgn kawan aku yg baru balik dr off shore.
dia dtg office aku. ya robbiii...sungguh lah berwarna gelap. dia ckp..haaa..besok kau macam ni lah.
 terus aku bayang kan..kalau nak putih balik, mungkin aku kena berendam dalam clorox. aiyooo.. (macam lah aku putih..kaaaaahhhhh).

Tapi banyak nya benda yg kena dilalui. basic safety and emergency response course utk keje atas pelantar kena lepas dulu. aku confuse jugak sebenarnya coz kawan aku suka takut2kan aku. ko nanti masuk helikopter dia pusing 3 kali, masuk dlm air ha..ko selamatkan diri bla..bla..bla...
ok..mak takut ok.
oke..he was telling me the truth la actually. and my job require me to attend safety working at height course as well. hoh. double ketakutan.
and cabaran bekerja di tengah laut langsung berlainan. 200 kali lebih susah walau buat kerja yg sama di atas darat. dengan nak angkut equipemnt, and to ensure the equipment is explosive proof, if not kena buat gas test etc..
and kena bangun 5 pagi u ols (derang ada lah rutin yg kita kena ikut, fail kalu terus kena hantar balik),tu pasal kerja. nak pi ke tengah laut naik chopper tu pun satu hal. aiyooo...

aku tanya kawan aku.

er..apa rasa naik chopper tu???

he said. macam naik bas.

aku : bus? basss?? bus??

he: yes..bus..

aku: bus apa?

he: bus express..bus..ko tak pernah naik bas ke? kan bus akan bergegar2 langgar batu etc

aku: oit!!!!!!!!!!!!   bas tu atas tanah..atas jalan doll!!  dia nak gegar cam nak roboh pun aku tak kisah. nih chopper atas awan beb!!

he: ahahhahahahah...ko takut ek?


aku: err..aku kapal terbang besar langgar awan pun aku dah kecut perut nak nangis...ni pulakk benda kecik tuuu....eiii..kau ni...cuba lah ko buat analogi yg logik sikit.

he: kdg2 naik boat, 6-8 jam baru smapai pelantar.

aku: haaa??? jauhnyaaaa....

he: oi..ko ingat jaraknya macam jeti lumut pegi pulau pangkor ke??? jauh ok!
       and kdg..ko dah naik boat 5 jam..lagi dua jam nak sampai, laut gelora, 
       patah balik...

aku: haaaaaaaa??

he: ko sanggup ke??

aku: errrr...errrr..kerrrrrrrrrr


he: ala..toksah la lembik sgt.bukan ko kena berenang pun.

or..ko cabar aku ??

he: ko jadik wanita org pertama naik atas platform tu dr co ni ok.

aku: err....(btw, what so great nak jadik yg ketama ke, kedua ke..berlambak je org dah keje kat sana,lain la jadik wanita ketama yg 'itu'. boleh shopping banyak-banyak kat negara yg banyak bela kangaru, eh)

takpe.aku kena berbaik2 dgn dia coz he will be in my team jugak for this trial project. 

lama gak kami sembang. entah. aku macam excited.

tapi aku takut.

takut boleh di atasi kan????



4. working on weekend

i have to travel to south this weekend for work. hemmm..apa nak buat.mencarik nambelas suap nasik. oklah.dari aku duduk terbongkang kat rumah baiklah menggunakan kederat yang ada menambah pendapatan.
tapi malasnya nak prepare segala mak nenek benda. slides presentation etc.
and tempat nak pegi ni macam agak asing.
ok..GPS ada. tak pasal kang tetiba sesat smapai kalimantan barat.

29 comments:

azieazah said...

I really love your story!!!

U ada kekuatan dalaman! U saja tahu diri U macamana. Yakin dan berani. Teruskan!

Kalu U anak Kak Azie, Kak Azie takkan cakap apa-apa, coz I tahu U boleh buat keputusan paling baik untuk diri sendiri!

Tahniah!

Anonymous said...

catzs, nko jumpa tak supervisor sekampung tu sekarang. cakap dgan dia hey i'm engineer now. kalau boleh pakai healer.....kahkah.camtu la karekter org besar kilang. hey..mak pun pernah keja kilang ok. dah rasa dah...masyp.

AyunasiA said...

kehkehkehkeh lawak giler citer kilang tu. rasanya ramai kot yang bercita2 nak jadi engineer gara2 pengalaman pahit semasa kerja kilang jadi operator lepas spm.

Anonymous said...

you go girl :)

Anonymous said...

Catz,
Pengalaman yg > < sama ngan I masa jadi operator kilang. Rasanya sezaman ngan U. Tu yg terus bersemangat utk terus belajar sampai masuk Universiti. Sampai I berazam takkan kujejak lagi masuk ke kilang itu...

atty's said...

hahahhaha..ingat lagi masa sekolah rendah.
cikgu tanya nak jadi apa..nak jadik tukang masak..hihihihi

catz said...

kak azie,

aku tak berjaya pun pi kerja balik keje kat tempat tuh sbg engineer.
kehkehkeh...

catz said...

masyp,

masa aku mengaji tahun 4, aku nampak dia bersama2 operator yg lain menunggu bas kilang di depan kampung.,hehehhehe

catz said...

ayunasia,

err...ko termasuk jugak kot?
ke tak?
hehehheeeeeee

catz said...

hi anon,

go! go! go! Go! Go!

catz said...

hi anon,

err..kita sama eh?
aku pun, lalu je depan kilang tu..
tak singgah pun sampai sekarang..
hhehehe

catz said...

atty,

ko jadik chef jugak akhirnya kan..
chef utk family..bagus apa..kannn..
anak2 dpt makan benda sedap2 ko masak..

aznimatisa said...

ahak2 ketawa la lagi, selalu je kaya raya dgn kisah2 yg mengiurkan untuk di baca, walau ponnnn panjangg. teruskannnnnn, akak suker :-)

Anonymous said...

Love your story. Mmg kat kilang engineer pujaan ramai, nak nak yg hensem. Itu jer yg nampak depan mata dal am shift berjam2 lamanya.

Azi-Bam said...

Kau kerja kilang mana catz? Kat Parit sulong ada kilang ker? Kilang biskot?

Anonymous said...

Biasalah cik Catz...
Dalam alam pekerjaan ni makin tinggi risiko dia makin lumayan pulangannya walaupun dalam bidang yang sama...
So terpulang pada niat anda... Kalau tak cuba, sampai bilapun kita takkan tahu kemampuan diri..
Biasalah..bila kita buat sesuatu yang baru..mesti macam-macam kesusahan yang nak kena hadapi...tapi bila dah lepas semua tu..rasa macam biasa je..secara logiknya...kenapa still ada orang keje dalam bidang tu walau pada mulanya kita rasa macam tak mampu je nak buat keje tu.
Walau apa pun, kalau cik Catz terima keje baru tu...for sure blog ni akan menyepikan diri or bersawang untuk jangkamasa yang lama...tul tak?
Tapi dengar cerita dok kat pelantar ni hari-hari makan sedap sebab chef yang masak cuma yang tak bestnya...kalau chefnya non muslim then workernya pun ramai yang non muslim..so...menu untuk muslim adalah terhad...so..secara positifnya..azam anda untuk slim pasti akan tercapai...tul tak? or sebaliknya kalau berada dalam situasi pertama... You are on deep sea heaven....

Ismail Fitry said...

dah baca panjang panjang...akhirnya tak jumpa. Mana Kueh Keria nya?

aznimatisa said...

adik catz, mana pergi...rindunya kat budak comel ni. cepatlah tulis2 lagi. are you ok dear?

Anonymous said...

as salam catz....
lamanya x jengah blog catz, rindulh pulak... tp sekali jengah, happy sgt baca post catz sambil tersengih sorang2 mcm kerang busuk, hihihi... semoga terus berjaya yer...
- Michhi -

Ain said...

Where are you?

Ain said...

Where are you?

Anonymous said...

wahai catz my favorite blogger ,'keria women' tu sticky post ke

miss strawberrymilk

Anonymous said...

mana pi catz nih..dah lama sgt tk updat belog nih.. tiap kali masuk belog dia mesti batuk dek sawang2 n habuk2 ni..uhukkk uhukkk uhukkk... catz where r u la weyyy?

miera

Anonymous said...

aiii,,,lamanyeee tak hapdet...

siti khadijah said...

Salam catz..
Tak update blog ke??
saya ada beberapa perkara nak tanya..

siti khadijah said...

salam catz..
lama tak update blog, pegi mana??
saya ada beberapa perkara nak tanya..

Noor Hanisah Mohd Ishak said...

where are u sis?
lamanya dah update blog..

Anonymous said...

aduyaiii...kerinduan pada tuan blog ni...apesal tak hapdet2...oiiiii :-)

catz said...

Salam,

Thanks to all who keep coming and read my blog.
really appreciate it!

thanks a lot!

catz