Wednesday, August 15, 2012

Ketok-ketok-ketok part 5 : sotong

 Ni masak masa pertengahan Ramadan hari tuh..
sambal sotong...nampak kat bazar ramadan teringin, tapi aku takut kepedasam melampau.
so masak sendiri je lah...

Bahan-bahan:

sotong
halia
cili (belender) 4 sudu besar
bawang besar - 1 labu
bawang kecil merah - 3 biji
bawang putih  - 4 biji
kicap manis
garam
gula

Jom masak..

Tumbuk bawang putih, halia  dan bawang putih lumat.
Tumis bahan tumbuk dan masukkan cili.
Tumis dgn api kecil hingga garing
masukkan kicap manis sket, garam dan gula sket,.
Bubuh sotong.
kacau2..dah siap.



ikan keli tu menggeliat...
:)

11 comments:

kucingorengemok said...

ko rasa tak aku nyumpah² ko dalam hati sekarang ni? rasa tak? :p

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

rajinnyer masak... mcm mkn sekeluarga.. akak yg dah berkeluarga ni pun masak 2 jenis lauk je tiap hari.. heeeee... memang rajin!

GREENJADE said...

aduii menggairahkan betui la tgk sotong tu lepak2 gitu..bertabah bertabah wahai hati...hehehehe

ummuhanis said...

sedapnye.

Anonymous said...

amboiii lauk paukkkk....rajinnyeeee anakdarasorangniiiiii1stiiiiii,....
iskhiskhikshhhhhsapalayangbertuahnantituuuiskhiskh....hehehehe :-)

catz said...

kog..

errrr...now terasa..
hahahaha..releks la..buka lagi 6 jam..hahahaha

catz said...

k madiha,

bukan selalu masak..so if masak kena beriyaaa..
hehehe..selamat hari raya,,

catz said...

Green jade,

hi..salam kenal..
selamat hari raya,

catz said...

Green jade,

hi..salam kenal..
selamat hari raya,

catz said...

ummuhanis,

hi..selamat hari raya,,,

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

cantik pinggan ko nok!..