SGJ= Sambal Goreng Jawa
Sambal Goreng Jawa
Teringin sungguh nak buat sambal goreng jawa (bukan nak makan)..sebab hari tu balik ke Johor, di Bazar ramadan sana, ramainyaaaa yang jual. dan terpedaya jugak membeli dan menyample nasi ambeng. Tamak tak agak-agak kan..sebab pi gerai situ..eh...macam best je nasi ambeng nya... pi gerai sinun..eh..macam best jugak lah...
Kakak tanya..ni apaaaa ni???? masa tu dah nak berbuka.
saya kata..".syuhhh...shooohhhhh...! hands off.....nasi ambeng dua bungkus ni aku punya."
kakak mencebik.".ek elehhhhhh....aku nak tengok..ko makan tak semua ni karanggg...aku nak tengok!"
Tapi betul lah.aku mkn setengah bungkus dah surrender, sebab sayur lemak batang keladi mak rasanya lebih mengancam lah....
Dan satu lagi yang buat turned off adalah sambal goreng jawa nasi ambeng tuh..alahaiiii...
ok..baik lah buat senirik.
so kalau nak buat, kena banyak, sebab nak buat ni bukan susah, cuma leceh sikit.
so kita buat stok utk 2 minggu terus.
tempe (hiris kecil dan goreng)
paru (rebus dulu danhiris kecil kemudia goreng)
tahu (hiris kecil dan goreng)
suhun -rendam
kacang panjang -hiris serong nipis.
cili kering - belender - 5 sudu besar
cili hijau - 6 biji- hiris serong
cili kering - gunting serong - rendam dan cuci bersih
bawang besar - 2 biji (hiris nipis)
bawang putih - 7 ulas (tumbuk)
bawang merah - 5 biji ( tumbuk)
ikan bilis (tumbuk)
kicap manis
Tumis cili yg dah diblend bersama semua bawang..tumis api perlahan. dan garing, masukkan cili hijau
ha..ni bahan penting ye...masukkan ..
ok..kat back ground adalah paru, tempe, tahu yang dah digoreng
Masukan kacang panjang, bagi layu sikit dan kemudian masukkan semua bahan paru, tahu, tempe dan suhun...
Gaul sebati....
ok..dah siap..hidang. Oleh kerana saja buat banyak, separuh masuk dlm freezer dan separuh masuk dlm container kecik - kecik, nak makan panas kan je...
yg dalam freezer tuh stok minggu depan.
:)
KUALITI GAMBO OUT. GUNA HP JE..DAN TANGAN GIGIL.BUAT LEPAS TERAWIH.
bayam + sawi goreng dgn bawang putih
hidangan buka puasa merangkap sahur...
errr...ada beberapa kali ke bazar beli kuih..my fav is karipap sardin (ewah..macam siti nurhalija yewww). Tapi adalah beberapa kali ku buang sajork, sebab kata karipap sardin..tapi takde rasa sardin pun..kentang berkari yg tastless..
oh makcik karipap..kalau x reti beza karipap sardin dan karipap kentang, esok u berniaga je nasi lemak ok.
dan melihat org blend air buah.." Fresh juice " katanya..
masuk buah dlm blender, then cedok air dalam BALDI?? masukkan dlm blender..erkk....
terus kansel nak beli....sebab tak sure tu air masak? air RO? or air paip...
8 comments:
aihh sikitnya nasik ko makan?
copy resepi ye cik adik. Terimas :)
copy resepi ye cik adik. trimasssss
heeemmmm....ndelok waie wes wareq...
kuikuikui1stkuikuiku
awww.. sedapnya sambel goreng itu...!
kog,
sikit?
ko belum tgk beberapa round selepasnyaaa
anon..
kue poso?
wes mangan?
Mrs,
nak ke?
next time i masak for u..
:)
Post a Comment