Sunday, February 28, 2010

Nice stay : Sofitel Plaza Saigon

Sofitel plaza Saigon terletak di District 1 area, Le Duan. Berdekatan dengan embassy dan konsulat UK, US, dll.
Kedudukan tak jauh dari tourist attraction,walking distance (berpeluh jugak lah berjalan). Dah le panas. Tapi bagus untuk excercise lah.

Lobi yang besatr dan cantik


Dihias dengan bunga yang harum (bukan bunga plastik)

orkid!

me at lobi

white orchirds



giant orchirds?

swimming pool di tingkat 18 ...ah..biru.

Bilik..oso got orkid.

katil yang sangat empuk..bum-bum-bum



coklat complimentary ke benda tah

free internet 24 jam sehari...yey!

bathroom


Lounge at 18th floor, SOFITEL LOUNGE


if stay di club floor, kita entitle utk consume food and drinks kat sini..anytime. Petang ada cocktail. Pagi boleh sarapan di sini atau di restoran yang terletak di tingkat 2. pagi lebih suka sarapan kat restoran sebab, food lagi banyak choice yg boleh aku ngap, coz kena hati2 gak takut termakan benda yang tak boleh makan (but normally lagiiiiii nampak sedap.heh!)

time cocktail banyk gak benda bleh kunyah.kacang2, kerepek, seafood, dll.
banyak juga buah-buahan. Woo..buah kat vietnam besar-besar oke. Duku dia besar, buah mata kucing pun besar-besar ...manissss! Pilihan minuman pun sgt banyak, dari soft drinks, air mineral, hot drinks, juice dll.

me at lounge

lepak, baca magazine, minum,borak-borak place.
They have nice music too.

Fruits


Restoran pun cantik. Makanan sgt banyak pilihan which cater semua golongan guest. Ramai japanese, korean, mat saleh duk sini. so food selection dari japanese ke western, continental dll.
So banyak le benda aku boleh makan. Tapi kena pilih-pilih lah. Nasi goreng cina yang nampak plain (tapi nampak sedap gila) tu pun aku tak berani makan.
Bagi aku, hotel ni sgt generous lah dari segi pilihan makanan dan minuman. Japanese food ada satu kaunter khas, then yg lain2 pun. Banyak gila pilihan. Buah-buahan pun lebih dari 10 jenis buah. juice pun banyak jenis. Teh pun kita boleh pilih nak teh apa. ada lebih 5 jenis. staff bagi service pun bagus. cepat.

nice place

Fruits kaunter

egg counter

my food and coffee
kopi vietnam yang sedap

once duduk they served roti/ croisent dll ni sebakul kat meja..

yummy..!

nice deco


staff di sini sgt sopan dan accommodate

crepe, wafel, pancake dll


Ini adalah antara hotel yang ter-best aku pernah duduk.

Oh kenapa saya mention begitu ye? Sebab bagi saya, walaupun hotel 5 star itu banyak, yg membezakan antara satu sama lain adalah service, facility dan orgnya. Semua benda dia provide dlm bilik, seperti seterika dan iron board dll. Oh memang le biasanya mcm tu. Tapi kenapa aku nak puji-puji hotel ni kan? Hotel ni sgt generous. Staff bagus. siap bubuh semangkuk fruits kat setiap depan lift kat every floor. And drinks kat lounge pun kita boleh ambil time nak gi jalan-jalan (for those staying at club floor). Bawak bekal oke.
Then they provide free shuttle utk ke town dan ke Ben Tanh market. Dan masa aku nak kuar, shuttle dah berlepas ( jadual setiap 30 minit dari 9-5 ptg), so derang panggilkan teksi dan bayarkan tambang teksi tu. waaa...bagus laaaa...
Sebab tu lah mak can survive with 1 dollar US sajork di vietnam.
Bagi saya yg membezakan sebuah hotel 5 bintang/6 bintang/7 bintang/patblas bintang ke adalah service dan orang nya la. Some hotel derang siap hafal nama kita, duk bilik mana. ihiks. so kita pun takdelah kedeks nak bagi tips.

Aku pernah duduk hotel yang
kedeks. Nak pinjam seterika pun tak bagi. dia ckp staf dia akan dtg kutip apa yg aku nak seterika, dan dia akan charge dlm bil. (cthnya otel yg aku tgh duduk now ni..bengkek je). ek eleh.aku cuma nak iron tudung sehelai je. Pinjam iron kejap pun tak boleh. mmg aku banned la. Not that i cant afford to pay, tapi jadik menyampah gila.
As keje aku kdg2 banyak gak travel, kdg ke bdr kecil, bdr besar, banyak kali duk otel 2-3 bintang yang tak kesah je kita nak pinjam iron. or kdg kita faham lah, derang tak cukup staff dan iron. so derang letak iron dan iron board kat koridor utk kita guna. at least derang bleh provide apa yang guest perlukan.
eh...merepek sudah.

oto published.
dari sulawesi selatan.

9 comments:

Hajah Zainab bt Abdullah said...

salam catz,

kat sulawesi ... tunggu entri dari sana. anyway mama suka tgk gambar2 catz ambik nih, very2 nice.

orangrawa said...

Belakang Sofitel tula my opis.

NenekPenne said...

new grammar to use..KEDEKS...ha ha ha..

Azrey Rozie Eiman said...

oohhh... jatuh chenta pd pool.

catz said...

mama,
thanks ye sudi singgah sellau ke blog catz.
blog mama pun now..sellau update dan banyak gambar menarik.
:)

catz said...

orang rawa,
oh iye kah???
belakang tuh banyak bangunan tinggi..
naamopak ada opis MAS di situ.

catz said...

nenekpenne,
yeaa..kedeks...= kedekuts..
hahhhaha

catz said...

Azrey,
pool dia cantik..biruuuu gitu,

DrSinga said...

dah berjaman rasanya Catz baca Sophie Kinsella tu....
ekekeke....