Friday, September 3, 2010

Jom masuk dapur : asam pedas kepala ikan (II)

Asam pedas kepala ikan merah


Bahan-bahan:

kepala ikan
cili kering(blend)
bawang merah -4 ulas
bawang besar - 1 labu
bawang putih- 3 ulas
halia- 2 inci
serai -2 batang
daun kesum - sejambak
asam keping - 2 helai
air asam jawa - 1 mangkuk
sayur bendi 10 batang
tomato - 2 biji
Minyak
air
garam
gula
Cara masak:

bersihkan kepala ikan, buang insang, cuci bersih, toskan.
Blend cili, bawang merah, halia, bawang putih.
hiris bawang besar.
ketuk serai
Tumis bahan blend dengan api perlahan hingga cili masak. masukkan serai sekali dengan bawang besar masa tu mis tuh.
dah masak tumisan, masukkan daun kesum, tuang sekali air asam jawa. kacau sebati dan biar mesra mesra gitu lebih kurang 5 minit.
Masukkan air.
Biar mendidih.
Masukkan garam, gula sket, asam keping. Masukkan kepala ikan.
Masukkan tomato.
Masak hingga kepala ikan masak dan masukkan sayur bendi. Biar agak layu.
Angkat, hidang.




siap...! makan!

12 comments:

Wahidah said...

bersilat kat dapur lg ye kak..besh3...i'm homeeeee..:)

marie said...

sedapnye catz..habis ke tu makan?

kucingorengemok said...

huwaaa... sedap! aku lom makan asam pedas sejak puasa (lamanya!), kes malas gi carik daun kesom

syarqiah75 said...

uishhh...terkecurr air liurr...nih mkn ngan nasi putih panas2 ..x tau le brape kali tambah nih...catz nk order bungkus la len kali...

NenekPenne said...

ah senang...ini aku tau buat tapi dah lama tak buat... dah setahun lebih tak masak ni..

CAHAYA said...

sedapnya! jeles!

Anak Jawa said...

ngidam....

Uncle said...

ayoooo....mana nak cari kat pulau nih!!!!!

Lady of Leisure said...

ya Allah sedapnya telan air liur nengoknya hehe

afendi ariff said...

waaa...asam pedas kedai linda onn pun tk menggiurkan mcm ni...
heh!

CT said...

sedapnya...nk cikittttt!!!!

azieazah said...

1 kepala ikan, utk seorang... Perhhhh!!