Masak-masak raya part 2.
Antara masakan yang tersaji di atas meja di negeri Johor,KL, dll.
Ada ang panggil kuah lontong, ada yang cakap kuah lodeh.
Tapi konsepnya..bahan-bahan lebih kurang sama je.
cuma ada yang suka kuah putih, ada yang suka kuah kuning.
ok...lets see the bahan-bahan.
Bahan-bahan:
Bawang merah - 5 ulas
Bawang putih - 4 ulas
ikan bilis (segenggam)
udang kering - segenggam (rendam)
cili kering - 3 biji (gunting nipis-nipis dan cuci bersih)
cili hijau - 4 biji (hiris nipis serong)
bahan sayur:
Tempe - 2 keping Hiris kecil)
kentang - 2 biji - (hiris nipis)
kacang panjang - 5 batang ( hiris serong, nipis)
cendawan hitam (optional..tak letak tak pe) - hiris kecil
tahu - 4 keping (goreng dan hiris dadu)
lobak merah- 1 btg (hiris kecil)
soohon- sket je (rendam)
tahu kering - 2 keping (rendam)
Bahan lain:
santan
serbuk kunyit
minyak utk menumis
garam
gula skettt je.
Cara masak:
tak perlu le halus sgt tumbuk tu. Kalau nak senang lagi kan.......kan..blend je. heks. zrenggggg! neng! ngenggggg! siap.
Ok..
jom mula masak.
1. Panaskan minyak dalam periuk. Masukan bahan tumbuk, tumis-tumis kejap. Naik bau
je..haaa..masukkan santan cair dulu. Bubuh serbuk kunyi sket kalau suka kuah kuning.
2.Masukkan segala sayur keras dulu iaitu karot, kentang. Agak-agak dah lama sket, masukkan semua sayur lain. Biar sayur layu, mendidih. kalau-kacau le kuah tu.
Masukkan cili kering dan cili hijau. Masukkan garam secukup rasa Masukan gula secubit.
Masukkan santan pekat an biar mendidih sekejap. kacau-kacau angkat.
Masukkan santan pekat an biar mendidih sekejap. kacau-kacau angkat.
selamat memasak.
jom makan!
3 comments:
jom !
1st raya ritu ni ler den masak seperiuk medium, tapi sayang tanpa tempe..i miss my tempe..
i like lah kak catz!
nak try..nak try... mak aku selalu soh aku mask lodeh tp aku tataw laaa... lg pon aku x sker santan..
Post a Comment