Sunday, September 19, 2010

Kuah kacang : step by step

masih dgn makanan berunsur raya..

jom ke dapur!
kuah kacan sedap dimakan dengan ketupat nasi/ nasi impit. so masak nasik impit dulu.

ketupat nasi

so..
jom buat kuah kacang pula.
ni adalah bahan- bahannya.

Kacang tanah -goreng
bawang besar
bawang putih
bawang merah
serai
halia
minyak
gula pasir
gula merah
garam

serai, bawang merah, bawang putih, serai dan halia. Oh ya..CILI KERING. Blend semua bahan kecuali serai.
serai tu kita ketuk-ketuk je buh dlm bahan tumisan karang.


Tumis bahan kisar tadi dan jugak serai yg diketuk penyek-penyek.

Tumis hingga garing, naik minyak dengan api kecil/sederhana.

Blend kacang tanah. kisar kasar je tau dan bubuh air banak sket, kacau. Masukkan dalam tumisan tadi



Bubuh gula, garam. Bubuh GULA MERAH lagi sedap. kena banyak sket bubuh sebab kuah kacang adalah seda manis-manis gitu. Kacau selalu sampai naik minyaknya. Nampak ak struktur kacang yang kasar-kasar tu...? tu yg sedap. kalau kisar halus sgt tak best.

dah siap!

nasik impit/ketupat nasi bersama kuah kacang dan rendang.

Jemput makan.

selamat memasak!

24 comments:

Mummy Eda said...

Wah! Bagus bagus bagus! Bulih Mummy try pulak. Erk..tapi kacang tanah tu byk mana ek?

azieazah said...

Kuah kacang kosong takda lauk yer?
Ada juga yang buat Kuah Kacang boh daging, kan?
Kak Azie suka boh udang kering.

Lain tempat, lain orang, lain style. Apapun Kuah Kacang memang best. Dan ya, boh gula merah tu pun memang jadikan enak. Dan kisar kacang tu kasar memang sedap. Halus gebu tak berapa kick.

Lady of Leisure said...

sedap nampak kuah kacang tu.. lodeh tu lagi lah kan, kalau my mil buat lady suka meratah2 hehe

Hann said...

sukanya ada kelas2 masak online nih..

good effort lah!

Yattisa Roslan said...

taruk udang kering lagi umphh catz...

Uncle said...

Kuah kacang? Hmmmm.....movie yang tajuknya "Saus Kacang" pun actually not bad!

NenekPenne said...

entry yang tiada kena mengena dgn kuah kacang atau nasi himpit...

aku dapat masuk jugak akhirnya blog ni setelah masuk secara tak haram melalui blog si makcik rokiah...ahaks...

DrSam said...

masuk je blog ni buat air liur meleleh. zalim...zalim...

Masni said...

salam catz,
sori kuar tajuk skit,
saya nak pergi KK tahun depan.ada recommended hotel tak kat KK.nak bawa family jenjalan kat sana.

Aida Ikmal said...

thanks for the recipe!

btw, cool blog.. keep it up!

salam perkenalan from me,
aida :)

Ana Ali said...

cat, i am hantu kuah kacang..i can practically eat kuah kacang with everything kot..baru jer buat ari tuh untuk makan2 budak2 dari kilang nih..ader simpan lagi dalam fridge ..maybe balik nanti boleh rebus nasi impit lagi.. kalau nak lagi kaw blend skali dengan udang kering kan...

selalu ker cat singgah Giant nilai itu.. tempat melepak lepas kerja tuh..

HaniCheLat said...

Catz : u tak taruk lengkuas ye? tak nak sakit perut ye?

step, rendam dulu kacang yang dah tumbuk dalam air tu tak pernah dengar lagi, adakah untuk mengelakkan kuah dari terlampau kering?

your version nampak cukup pekat n cairnya. i like!

catz said...

Mummy eda,

saya takde sukat2...saya buat sket je..dalam 2 mangkuk.
:)

catz said...

kak azieazah,

ada yang buat bubuh ayam pun sedap jugak..
:)

catz said...

lady of leisure,

juadah wajib tuh kan...
banyak sayur.
best.
:)

catz said...

lady of leisure,

juadah wajib tuh kan...
banyak sayur.
best.
:)

catz said...

Hann,
ni masak campak2 je oke.
hiksss..

catz said...

Yatissa,

never tried taruk udang. thanks for the tips..will try later.
:)

catz said...

Uncle,
kuah kacang nasik impit..
oh tiba2 saya teringin..hahahha

catz said...

nenet..
hi!
how are u???

catz said...

DrSam,

kat brazil takde kuah kacang kan? kan..
hehehhe

catz said...

Masni,

salam...
thanks for visiting my blog.
salam kenal.
KK?
sana banyak hotel..
i recommend Promenade or ada satu boutique hotel dekat2 dgn plaza warisan,, bleh jalan kaki je ke pasar kraftangan/pasar filipina.
:)

catz said...

Aida Ikmal,

salam kenal.
apa kahbar?
thanks for visiting my blog.
i'll visit urs too.

catz said...

Ana Ali,

catz pun suka gak kuah kacang,.
eh,..tiba2 teringin pulak.
hahahha..
giant nilai?
sesekali je..
u duk Nilai ke?