Tuesday, July 26, 2011

Come dine with me : Tetamu dari Pekan Pahang

Hujung minggu yang meriah..

pagi, mewww..lipas kudung kemas mengemas, memvakum...zrenggggggggggg..mop-mop-mop!!


kuar lunch di kedai mamak

dan membeli barangan dapur. dalam beg hijau adalah ikan, ayam,, sayur mayur, bawang, belacan, cili, beras, dan accessories masakan seperti serai, halia, bawang, asam jawa.

cik salmi : beli barang dapur kat mana?
aku: pasar
cik salmi: pasar mana?
aku: pasar raya

cik salmi: pffttssssss..cih...


dan masak ubur pulut hitam. menikmati bubur pulut hitam di petang hari, sambil berbual dengan pokok-pokok bunga yang berkembangan. Pulut hitam ni beli di Kota Bahru, Pasar Siti Khadijah. wahh..macamlah kat bangi takde jual kannnn..

i love yewww

pandangan yang sayup...

kemudian lepaks with friend at TLG..malam sabtu yang meriahhh! Dinner with friends..bliss!

Tamu dari jauh sampai dan lepak sekali, lalu kami berkonvoi kerana menginap di rumah ku..

sampai rumah around 12 malam.

ok..kata jarang jumpa, jadi agenda bergosipan..

pukul 1.30 pagi:

tetamu: nok, mak macam lapar
aku: aku pun , ok aku masak something mau?
tetamu: mauuuu...!

zrengssssssssss...kresssss...dung-dung-dung!

tetamu: nok....ko masak apaaaaaa? jangan la susah2..
aku: ala simple je lah..satsss..

tetamu: oiiiiii.....! ko tumbuk apa tuuuu?? ko masak apaaaa???????? kang jiran ko buat report polis, ala2 bergegar ko menumbuk pakai lesung...
aku: ada laaaaa....

masak soto pukul 1.30 pagi...dah membaham dua pinggan spegeti di TLG, balik boleh lapar lagi..hikss..
Tamu aku makan dua pinggan. siap dgn sambal kicap ko..ini adalah pukul 2.30 pg ya.
hahhaha..


dan ini adalah sarapan/brunch pada pukul 10 pagi.
menu:

nasi putih
ikan siakap namblas rasa
ikan talapia sambal hijau
sayur labu + kacang masak lemak
ikan masin goreng
sambal kicap
sambal belacan
ulam-ulaman.
minuman: teh o dan air oren.

pakej sarapan yang tidak terdapat di hotel mahupun daerah Pekan sana..heheheh


jemput makan semua

nyummm...seperiuk nasik licin ok..ada yang tambah 2 kali, ada yang 3 kali...
syukur dengan rezeki Allah.
Tak sia-sia mak bersilat dekat dapur sorang diri.
Tamu ai special, so dia nak ke dapur aku halau-halau..

ikan siakap namblas rasa. Tak jumpa ni kat restoran


ulam

ikan talapia sambal hijau

licin

then kami ke wedding ala bolywood di PICC, makan lagi...haaaaaaaaaaaaa..kan. then mendurian pulak.

Malam-malam, alone. Tamu dah balik petang tadi. memperabih sayur labu, sambal kicap, goreng telur, mkn dgn ulam dan nasi suam.
sunyi pulak.so makan banyak-banyak. haaa.
then agenda mengemas dapur..berkilatttt.

5 comments:

liemaopurut said...

hi catz,

humangaih..pukul 1 lebih masak soto? wah..kagum kagum....dari tadi duk telan air liur tengok soto tu. Sedap weh.weekend yang mengenyangkan hikhikhik

geraugebang said...

fuyoooo...1st class punya layanann...rugi kak gerau...kawan blog jer...(sambil tangan masih meraba-raba makanan yang ko masak kat laptopppp) Cissss...

marie said...

wah...meriahnye makan-makan dlm 2 hari...paling tak tahan, menu brekfes tu lah....kalau hari2 bekfes cam tu, pengsanlah akak nak bawak body...ha ha ha

kemang~ said...

byk nye mkanan... tgh lapo ni :)

scrlettfr said...

wah sedap... hahahah.. izan pulak minggu ni 'DIET' hancur... pagi ptg siang malam melantak... aduhhh.. godaan tempoyak... anyway sis, selamat menyambut ramadhan.... ;)