Wednesday, September 14, 2011

chicken Thai green curry

Dari korea kita ke Malaysia makan nasi lemak lepas tu ke Thailand pulak eh.
Makan green curry. Mari kita ke Bangkok for authentic green curry. jooommm.

green curry


yeszaaaaaa...thai green curry paste, direct from Bangkok. as usual, at my fav shop dekat Suvarnabumi airport. Blue elephant curry paste.
Thanks for this soviner. ha...senang dan murahkan soviner mak. Tak perlu susah-susah belikan thai silk ke, perfume ke apa..beli paste kari pun dah gembira melompat-lompat. boleh lah kita masak dan makan untuk hilangkan stress.


kerja memasak lebih mudah.

ini ekoran aku melepak makan dekat Grand Canyon ...eh..Black Canyon. Makan green curry and tomyam. Biasalah, tekak aku kan kadang-kadang keji. dah makan kat restaurant lepas tuh boleh pulak mengidam masak benda tu pulak. miang sangat.mengidam masak oke. bukan mengidam makan. tapi dah masak, of course la lepas tu makan pulak kan...oh..lame excuses kan. memang tak akan selim melim sampai 2013. takpe. Kita harus berpegang kepada moto cik kiah iaitu "GEMUK BOLEH KURUS". Samada kita join The biggest looser asia atau kita usaha sendiri bila terasa nak kurus dan tiba masanya (BILA tuuuuu kiah???). tang tu jawab senirik lah.

no worries.

ok..jom masak. hik-hik-hik.
oh macam nak kena lempang kan?

Bahan-bahans:


daun limau purut, bawang putih, bawang merah, halia, tomato

ayam - hiris lah kecil-kecil. jangan buh seketul macam ni. nanti tak macam thai green curry pulak.

terung kampung. entah, aku tengok kat plastik tulis macam tu. dekat label kat pasaraya tulis terung cameron. maybe terung kampung cameron.

kak seri siantan. eh, santan.

green curry paste


cara memasak:

1. Tumbuk bawang merah, halia dan bawang putih.
2. Tumis bahan tumbuk, masukkan paste kari hijau.

Tumis hingga naik bau masukkan ayam. gaul sebati.

masukkan santan. if terlalu pekat, tambah air.

Bila dah mendidih, masukkan terung yang telah dihiris

kacau rata

Bila ayam dan terung dah masak, masukkan tomato dan daun limau

Masak lagi , 5 minit ke..kacau..mendidih, rasakan garam nya. dah ok...sedap ikut lidah masing-masing...haa..angkat. oh ya..if suka pedas, masukkan cili api ketuk beberapa biji.

ok..siap...jom masak dan makan.

2 comments:

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

kat karabi hari tuh ada green curry with chicken inside.. x der paste.. frust betul. Beli la jugak tapi aku ttb rasa was2..so aku kasi ke member aku yg non-muslim.

Anonymous said...

tak letak fish sauce?