Monday, September 12, 2011

Jom masak: Asam pedas ikan merah

Asam pedas ikan merah


Bulan syawal ni kenyang makan lemang, ketupat, rendang lah kan.
i've few more open house to attend. Alhamdulilah, rezeki.
so impian " err...kang hari isnin ni aku start diet...or start my healthy menu ..." belum terlaksana.
dengan jemputan rumah terbuka yang banyak..lepas tu company jamuan raya...err..next..next..next monday lah kiah kita makan sihat-sihat.
penat semalam catz sediakan ais krim untuk jamuan raya company ofis hari ni..

hiks....
Stock makanan basah masih lagi banyak dalam fridge.
kena masak untuk habiskan stock dan kosongkan peti sejuk sebab i'll be away soon.
back to routine, kerja. out station.
so pokok-pokok bunga ai, sila prektis puasa. :)

oleh kerana banyak undangan makan jamuan raya, kalau tak kemana-mana i prefer to cook.
lfew days before aku masak asam pedas.
lama gila tak masak asam pedas, and it turned out to be good.yeyhhhhhh.

ok..bahan-bahan:

ikan merah - sepotong (if makan ramai masak le sekor)
daun kesum
cili giling
bawang merah- 5 ulas
bawang putih - 3 ulas
halia
serai- 1 batang
asam jawa, untuk menyenangkan hidup gunalah paste adaaaabiiiii.
air
tomato
minyak,
garam gula secukup rasa.

cara masak:

tumbuk bawang merah, halia dan bawnag putih.
Tumis bahan tumbuk dan serai hingga naik bau.masukkan cili giling dan tumis dengan api perlahan. kacau-kacau...hingga garing.
Masukkan asam jawa yang dibancuh dengan air. kuantiti agak-agak le kan.
tambah setenga mangkuk air jika masih terlalu pekat.
masukan daun kesum.
then masukkan ikan bila kuah dah mendidih.
sesambil tuh rasakan le..balance ke tak garam, gula sket.
masuk tomato...
dah sebati, ikan dah masak...test2 rasa sket agak2 sedap di lidah ...
angkat. hidang...


2 comments:

NP said...

dah bertahun aku tak masak asam pedas ikan merah...

Lily said...

Glup! kena tangkap ikan merah la nampak gayanya ni sok..Glup! Glup!:)