Hi..
jom masak.
a simple puding caramel, for open house maybe?
masa bulan puasa, nampak ramai orang jual caramel puding. Tak pernah beli pun, sebab kecik sgt portion hirisan tuh, macam tak padan dgn harga.
kita masak senirik je lah kiah.
Ok, mari tengok bahan-bahan:
pengukus - ni bahan utama sebab catz buat yg style kukus. if nak bakar boleh juga, kena ada oven.
ok sebelum start buat adunan telur , kita panaskan pengukus siap-siap.
bahan-bahan yang utama juga:
ok sebelum start buat adunan telur , kita panaskan pengukus siap-siap.
1. telur - 5 bijik . ----> 3 biji amik putih dan kuning, 2 bijik lagi amik kuning sahaja.
2.susu cair - 1 tin atau 400ml.
3.gula - 6 sudu ---> utk buat karamel / gula hangus
4. gula - 5 sudu --> utk campur kan dengan telur
5.esen vanila - satu penutup botol esen tersebut atau 3-4 titik.
6. air
oh dalam gambar ada loyang kan? ----> utk bubuh puding
penapis----> utk tapis adunan
penyukat ---> utk menyukat bahan
ok...langkah step by step:
step 1: jom buat karamel. bubuh gula 6 sudu dalam kuali kecil. bubuh air 1.5 sudu. (hik-hik).
kacau atas api sederhana. bila gula dah semakin mencair kecoklatan, tambah le satu sudu air lagi.kacauuuuu..... sampai jadik macam kat bawah ni.
Langkah 2: amik loyang tadi, tuangkan gula ke dalam loyang, ratakan. kena buat cepat-cepat sebab gula sangat cepat mengeras.
langkah 3: masukkan loyang ni dalam fridge. Biar sekejap sambil kita sediakan bahan lain.
Langkah 4: amik telur tadi pecahkan dalam bekas. 3biji amik kuning dan putih, 2 bijik lagi amik kuning sahaja. campurkan gula yang 5 sudu tadi. kacau pelan-pelan supaya sebati telur dan gula.
TAPI jangan sampai berbuih.
Langkah 6: masukkan susu ke dalam kuali kecil, panaskan atas api kecil. Masukkan sekali esen vanila tadi. kacau dan biar susu panas sikit. Jangan mendidih. Catz buat ala2 suam je.
campuran susu dan vanila
Langkah 8: Kuarkan loyang dari fridge, masukkan adunan puding yg telah ditapis tadi.
Langkah 7 : ---> aku lupa amik gambo. cih-cih-cih.
angkat susu suam tadi dan campurkan dengan campuran telur dan gula tadi. kacau sket dan TAPIS campuran tersebut.
angkat susu suam tadi dan campurkan dengan campuran telur dan gula tadi. kacau sket dan TAPIS campuran tersebut.
langkah 9: Tutup dengan aluminium foil sebanyak 2 lapis.
Langkah 10: Masukkan dalam pengukus yang telah disediakan awal tadi. air kukusan dah mendidih. berhati2 memasukkan loyang ke dalam pengukus panas.
ok, kukus selama 25-30 minit. dengan api sederhana besar. so bolehlah pi tengok TV ke, sapu sampah ke, pi siram pokok bunga ke, tengok katun sinchan ke.
langkah 11: amik pinggan/ bekas bulat , tekap kat mulut loyang dan terbalikkan puding tadi. tadaaaaa!!! see...
14 comments:
Selamat Hari Raya ..sedap puding tuh...
Jom masuk blog kita http://batulesung.blogspot.com
perghhh....catz...tgh2 hari nie layan
pudding nie memang layannn
cantek rupa paras puding karamel nih...sgt mengiurkan..huhuhu..bule cuba resepi catz ni la..
sangat menggoda sukma.....sedap kalau sejuk....lalu kat tekak....bila caramel tu langgar anak tekak, fuuuuhhhh sejuk rasa...bila caramel menggelongsor kat tenggorok pulak.....alamak.....nikmatnya.....
Wahhhhhhhhhh..terima kasih share step by step..hakak suke! Selamat Hari raye Aidil Fitri :)
sedapnye ahkak tengok puding tu, gebu uolsss...
nnt nk try la, thanks catz
sedapnye...
http://enazblog.blogspot.com/
hi CT,
dah masuk dah.
sedap lagu awak kan..
:)
Azueriena,
err...selamat hari raya.
jom ke dapur...pukul telur.
hehehhe
hi Anon,
cuba le..senang je..1/2 jam siap!
Uncle,
cepattttt! suruh auntie wakana buat...
:)
Lily,
selamat hari raya.
apa lagi..cepat sinsing lengan ke dapur..
hehehhehe
Misznorul,
err...tukar dgn redvelvet mau tak?
kihkih..
sweet_pinky86,
hai..selamat hari raya.
welcome to catzscafe.
meowww
Post a Comment