Tuesday, February 14, 2012

Sambal ijo@sambal hijau

sambal ijo @sambal hijau

selalu makan di restoran padang? catz pun suka. salah satu kegemaran adalah sambal hijau atau sambal ijo.
sedap makan dengan nasi suam. Tiba -tiba teringin , bukan teringin makan, tapi teringin masak , google resepi.
Jumpa banyak resepi, tapi catz pilih yang ringkas dan actually semuanya lebih kurang sama je.Dan bahan mestilah sama untuk keserupaan rasa.
 set sambal hijau catzscafe


ok...mari kita memasak!


Bahan-bahan:  cili hijau (10- 15 biji)
bawang kecil (4 biji)
bawang putih (1 biji) -optional
limau nipis
cili api (optional, jika nak pedas)
tomato hijau /tomato mentah
garam
minyak

Lada hijau hendaklah dikukus terlebih dahulu.

ok tumbuk cili hijau, bawang merah, bawang putih, tomato yang dihiris nipis,
buk! buk! buk! kalau blender rasa tak akan sama!
catz tambah 2 biji cili yg tidak dikukus, sebab nak kesegaran bau lada hijau tu..catz sukaaa.IF nak pedas bubuh cili api.
so menumbuk kitaaaa...then perahkan jus limau nipis. gaul rata.


Panaskan minyak zaitun (aku guna olive oil , tak kisah le janji minyak utk masak)
tumis bahan tadi. masak agak lama sikit, buh air sikit supaya bahan sebati.
buh garam, dan biarkan semua bahan lembut dan sedap.

ok dah siap.

catz hidang dgn nasi dan ayam rebus. ayam tu catz rebus dgn halia dan bawang putih.
nyamm! dan rasanya sama mcm yang kita makan di restoran nasi padang.
gembira cik kiah .

9 comments:

NenetPenne (NP) said...

loh senang jer rupanya nak buat sambal ijo nih...

Tijah said...

ohhhh kena kukus dulu. makan dgn lele panggang sedap gak ni kan?

catz said...

nenet,
senang gila kan...
:).
sedap pun sedap,,,
:)

catz said...

Tijah,
yup, kukus dahulu nok.
senang je..ko tumpang je dlm rice cooker ko masak nasik tuh. masa nasik baru kering, ko campak lada dlm tuh...senang sajok kan.

sudipVSsenduk said...

i love it, bebeh...

DadaIQ said...

Catz
Jumpe letak hirisan petai dan terung pipit...lagi sedap :)

catz said...

sudip,

salam,,,dear...dah cuba?? ai mkn 3 pinggan ok dgn sambal ni je..
:))

catz said...

salam,

K Aida,

memang sedap letak terung segala..
hehehe..rasanya kalau steam terung besar tu, bakar,. dan cicah sambal ni pun mau 3 pinggan catz makan. heh.
:)

Yattisa Roslan said...

catz ko coba la masak sotong sambal hijau mcm kat blog i tu..sure berpeluh ketiak