Monday, July 30, 2012

Yang best di Kemaman

 Dekat Kemaman ni , yang famous satar, otak-otak. Kalau nak makan / beli ada few kedai yang ok dan femes. Antaranya..kedai Aziz Satar.
Masa aku 1st time dengar pasal kedai ni, terus  terpikir.."pandai Aziz Satar pelakon tu kan...buat side business kat Kemaman...patutlah kedai ni femes, kedai Pak Ajiz Satar rupanyaaa...."

Hoh..then pagi tadi terdengar kat radio pasal  Soya Bakar. Femes gila..sure org bayangkan soya tu dibakar dulu before proses jadi air soya kan.kalau tak..tah celah mana proses pembakaran tu?
tapi femes gila sampai org beratur beli. Biasalah..now kan macam2 produk makanan dalam pasaran...
so ada org tanya.."Pakcik...spesel air soya pakcik ni..channer tuh pakcik bakar soya nih...pelik kann..soya bakar"
Pakcik: Nakk...pakcik memang jual air soya...Nama pakcik Bakar. so nama bisnes pakcik SOYA BAKAR.

Nama memberi seribu impact you. Tak pasal2 femes....

so..aku terfikir...Nama kedai Aziz Satar tu..oo..owner dia nama Aziz. Jual Satar. SO aziz satar.
eh..kalau ikut kes soya tadi, nama kedai ni should Satar Aziz.
hehhehe..........

satar
Aku beli depan kedai ni..utk org take away

 ni tak reti nama apa. Tapi digoreng...sedap gak..pulut yng dibungkus tuh..

 otak-otak

 macam-macam ada...


pulut panggang, tapi inti ikan

dan keropok lekor. yang ni keropok INTAN. Femes katanya...Tapi baik hati tokey kedai ni..bagi keropok free lah...extra gituh..murah rezeki makcik..

so buka puasa aku semuanya borong di kedai Aziz Satar nih....

12 comments:

Ms.Su said...

pulut bungkus goreng tu.ketupat tegisegi teganu punye style.uihhh..terliurnya.saya ni namanya org teganu tapi jarang2 dapat makan sume tu.satar kat situ memang the best.

Anonymous said...

Hi Catz,

Kalu i pi area tu, I akan singgah kedai nama pelakun x pelakun tu, sedap satar dia. Yg you tak tau nama, tu itu, ketupat pulut, used to be resmi for Hari Raya di Kedah dan Perlis makan ngan gulai daging, nowadays they have turned tu lemang, dia rang dah malas nak rebus ketupat lama-lama kut. pasal last year I Raya Kedah, banyak stall yang tumbuh kat Kedah/Perlis jual lemang.

Terbaca kisah you patut you buat novel ke, mesti lakunyer. I bagi tajuk boleh... Cinta minyak ...hehehehe

sudipVSsenduk said...

pernah 'tertipu' dengan cendol bakar di ijok

Lya Colours said...

feveret satar, pulut panggang ikan ! sedapnya. raya balik ganu boleh makang puas2. kihkihkih

Anonymous said...

peminat2 blog ni tak dapat ole2 kah?kemain byk beli... :-) kuikuikui1stkuikuikui

AyunasiA said...

pandainya menggunakan hukum DM...

zana-norzana said...

terliuq tengok satar tu.... hari tu ke Pantai Timur, hajat dihati bila balik ke NS nak singgah Kemaman nak ke kedai Aziz Satar nilah..... tapi hampa sebab sampai kemaman dah Maghrib, kedainya pun dah tutup....

Anonymous said...

kak cat,

pulut tue xsilap namenyer ketupat palas.....raseyer la.....hehehe


-faradia-

cikcloudy said...

salam cik catzzz...yg tatau nama tu bukan ke ketupat daun palas? best nyer tgk gambar makan2 nih... iskkk

cikwawi said...

hahahaha! soya bakar!
wekend ritu lalu kat ijok ada signboard CENDOL BAKAR. tanya kat hb camne diorg bakar cendol tu? tak pasal2 hb gelakkn. rupa2nya yg jual cendol tu nama dia Bakar. jadila cendol Bakar... bukan cendol dibakarrr..

Azrey Rozie Eiman said...

alahai catz... rindu btol nak ke ganu..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

hehe.. yg tak reti nama apa tu ketupat pulut (daun palas).. & pulut panggang inti ikan (versi terengganu) tu kami panggil pulut lepa (sebutan lepe... hehe..) just sharing coz akak kan org ganu........ ;-)