Sunday, February 6, 2011

Aktiviti Malam minggu di Surabaya : Food Fiesta and I met Afgan!!!

Surabaya merupakan Kota besar yang tak kurang meriahnya berbanding Jakarta.
Oh mestilah lain sikit kan?
Kalau mahu hiburan banyak saja tempat boleh dikunjungi.
Kalau mahu ke Mall, ada beberapa mall besar yang menarik.
entertainment, food, shopping and lepakss!

Antara mall besar di Surabaya ialah Surabaya Plaza dan juga Tunjungan Plaza.
Pak Marji menjemput sekitar jam 7 malam.
Kami ke Tunjungan Plaza, mall terbesar di sini.
Ia terletak di business district dan deretan hotel ternama yang terletak bersebelahan seperti Sheraton dan Marriot.

Jalan tidaklah sesak sangat walaupun malam minggu. Cuma kenderaan agak banyak dari biasa dan Pak Marji memandu perlahan menempuh trafik kota surabaya.
Dari hotel kami sekitar 8-10 minit gitu.

Pak Marji menurunkan kami di entrance utama dan berkata kalau sudah siap, call dia.


Kami masuk ke Mall ini..wow..besar gilaaa! dan sangat happening!!!


Jco? mulanya nak lepak minum dan mkn donut tapi semua penuh u ols. Malam minggu..dan ada acara di Mall ini so semua kedai / cafe packed gitu.
Kami ronda-ronda.
Aku keluar masuk kedai dan singgah di dua kedai peralatan golf dan alat sukan.
Gila besar tempat ni.
Pembantu kedai melayan dengan bagus.
oh..one thing aku suka Surabaya, orang di sini sangat sopan santun. Rasanya orang surabaya agak berbeda dengan orang Jakarta.




Di Mall yang besar ni, u can find almost anything. Butik berjenama, rangkaian cafe, medan selera yang bersih dan cantik, Gedung Matahari, panggung wayang dll.

If nak makan ayam penyet pun ada!!! tak silap aku dekat-dekat dengan Pizza Hut ada Restoran Ayam penyet Ria. (Tingkat 5, kot if tak silap.)
Perfect place to hang out at Surabaya yo!



Actually, takdelah plan nak shopping ke apa. Beli something , selesai urusan kami plan untk lepak-lepak makan je.

Kenyang-kenyang dahulu, Senang-senang kemudian -- tagline kedai ESTELLER77.

Food court yang bersih, cantik, harga makanan berpatutan.

Saja nak makan Bakso lagi.
Oh ya..di Surabaya, lebih kurang 90% penduduknya adalah muslim. Jadinya usah ribut-ribut tentang halal food. If pi fast food pun dont worry.
Malah di sesetengah out, mereka juga perihatin dengan meletakkan tanda halal.

Bakso..nyummmmm!

Menikmati bakso Srabaya di malam minggu


Kemudian, kami ke Es Teller 77 untuk es teller!
sukaaaaaa!

es teller..manis dan nyaman

avocado, kelapa, nangka bersama ais dan kuah manis

besttttttt!

kemudian...ke pizza hut.
I'm craving for prawn bruschetta!
Pizza Hut Malaysia takde benda ni u olss.
setiap kali ke Indonesia, mmg sebolehnya aku nak makan kat pizza hut dia sebab suka menu appetizer dan drinks kat sini.


Blue ocean


Prawn bruschetta yang sangat creamy dan sedap! to die for...

Pasta with mushroom

perut ketat tapi saja lepak sini lama-lama. suka suasana kedai dan pelayan pula amat baik. servicenya tip top! kalau nak compare..errr..tak yah le mak celoteh..kang kena saman kat court memot pulak.mak tadek duhets nak bayar saman juta-juta.


Then tengok show Afgan. Happening gilaaaaaaa!


Afgan nyanyi beberapa lagu dan dia nyanyi jugak lagu Bad Romance Lady Gaga u ols. perghhhhhhh. Macam bergegar rasa tempat ni oke masa ni sebab semua orang nyanyi sekali!

Woooooooooooooooooooooowoooooooowoooooooooooo...bad romance...!!!!!!!!!!
Ga ga o la ... laaaaa..............!!
Roomaaaaaaromaaaaaaaaa.....maaaa...


aku memang sukalagu-lagu afgan....so rasa seronok!

ok..kembali ke pangkal jalan!

Perjalanan balik agak lancar.
Jalan sedikit lengang...
Kami berbual-bual dengan Pak Marji apabila melewati bangunan besar tersergam, deretan hotel ternama.
Tiba-tiba aku teringat kawan aku yang suka menggambarkan bahawa Indonesia ni negara mundur, miskin, kampung etc.
Hooo....tidak lah begitu oke.
dengan jumlah rakyat melebihi 200 juta orang dan dengan jurang sosio ekonomi yang besar, kita selalu je terfikir orang di sini hidup susah.
Tak semua oke.
Ramai yang kaya, ramai juga yang susah.
Jurang berbezaan yang besar, yang kaya terlalu kaya, yang miskin terlalu miskin.
Dan yang kita nampak di jalanan adalah orang susah yang terlalu susah.
Sebaliknya pula kalau kita ke gedung besar, kita akan jumpa ramai orang dengan gaya yang berbeda.



Malam minggu di Kota Surabaya

Kami lepak di lobby lounge sambil berinternet. di lobby internet free 24 jam di dua buah komputer disediakan. Aku membalas dan check e-mail, then lepak duduk.

TIBA-TIBAAAAAaaaaa.

eh..i saw afgan!

he stay at this hotel too!

Berkesempatan bertegur sapa dan bergambar.
err..aku rasa la..seingat aku, (if aku blum hilang ingatan) ni lahhh 1st time seumur hidup aku bergambar dengan artis.
hiksssssssss.
sebab aku memang minat lagu-lagu Afgan.
Beberapa peminat bergambar dgn Afgan, siap ada yang nangis oke, sebab over excited ke menda tah.
aku perkenalkan diri dan cakap aku dari kuala lumpur. Ha..dia mcm tekejut. kih,kih.
Bagi aku dia sgt humble, sopan, treats his fans nicely.
tak sombong dan takdelah macam nak rushing ke apa.cool je.
Budaya kat sana, derang berlaga pipi tu biasa. anddd..ha tak payah le aku cerita. macam poyo je pulak kangggggggggg aku nih.



hik-hik-hik.

then dia tanya," yg mana kameranya?"

dengan muka aku yang ala bangun tidur..



catz and Afgan

:)

Honest aku rasa , he is a very nice and humble person..

Actualy ada jugak artis lain. hiksss. AKu terserempak mamat hensem tuh 2-3 kali di hotel, tapi mana lah aku tau dia retis.
bila ada few girls beria nak bergambar (masa tuh mamat tuh berdiri dekat aku) aku ala-ala keheranan. Err..sapa dia nih?
so aku tanya sorang budak pompuan kat lobby tuh..
tu sapa? artis kewwwwww?
budak tu jawab.." oh itu kan Mari0"
aku" who?"
budak: "Mario"
aku: "pelakon sinetron?"
budak:" enggak. Dia itukan penyanyi, band Kahitna"..
aku: oooooooo

dan takde rasa nak bergambar ke hapa.

bila aku surf internet , oooooooo...artis la.
hahahhaa.
patut lah dia mcm heran bila dia berdiri dekat dgn aku kat lobi tuh aku buat bodo je.kehkeh.
terserempak kat tangga oso mak buat derk, siap aku fikir eh cutenya pekerja hotel ni.
waakkakakaka.keji.

So malam adalah tidur lena. hikssss.gembira jumpa my fav indonesian artis kan, so tidur mati.

ZZzzzzzZZZZzzzzz....



Awal pagi..aku terdengar bunyik music kuat dari kolam renang yang terletak bertentangan dgn balkoni. oh... acara aerobic. kuat nya suara instructor. AKu berdiri di balkoni menonton dengan harapan akan terbakar le barang beberapa ratus kalori.hahahha.exercise mata je.tgk instructor aerobic yang ganteng tuh.hikssss.

errr..exercise mata boleh kurus ke?



so cepat-cepat mandi dah ke restoran di tingkat bawah bersebelahan dgn pool.

Food selection dan rasa makanan adalah bagussss.
Tengah nak ngappppPppppp hirisan hash brown..
tiba-tiba..

eh..asyik tiba-tiba je kannn.

kekekkeke.

"hi...ada orang ?"
aku mendongak.
speechless ok.sikit lagi nak terpelanting cebisan hash brown yang dua centimeter jaraknya dari mulut aku.

AFGAN!!!

aku macam nak tertelan garpu ok. (utk effect lebih berkesan mungkin boleh buat-buat pengsan.hik).

erk...
" enggak ada.." aku senyum dengan muka ala terkejut beruk.
Afgan: " Kamu yang dari Kuala Lumpur bukan?"
Aku: "iya"
Afgan:" Bisa saya duduk di sini?"
Aku: " Ya..sila kann..silakan" -------> excited macam nak lompat-lompat kat situ jugak!

Pelayan datang dan bertanya : " Coffee atau teh?"

Afgan dan aku : "Teh!! " eh. serentak cakap oke!

ahahahhaha.

excited oke.

Nikalau wartawan hiburan kita yang terofong-terofong tu nampak ni sah-sah jadi bahan gossip dan berita kan. Lepas tuh quote " seorang teman baik saya yang bercuti di sebuah hotel mewah dan ternama di Surabaya..bla..bla.blaa..afgan..."
(biasalah, wartawan 'yg suka menererofongs ' tu kdg exegerate je, tah bila aku jadik kawan baik dia tah..pastuh tulis hotel ternama dan mewah pulak tuh...mcm le aku duk shangrila ke sheraton koman-komannya kan..wakakaka)

Tah-tah muka surat depan tajuk besar " Afgan dan Cinta dari Kuala Lumpur" ---->

(eh catz, ko ingat ko ni pasha sandal ke wartawan nak amik ko jadi bahan gossip letak muka ko kat muka depan surat khabar Kosmok tiga hari berturut-turut? )
sila sedar diri oke.

wakakakkaaaaa.

Tah-tah wartawan Kosmok / wartawan terofongs akan amik gambo muka Afgan dan gambo tangan aku je. kan?
Lepas tuh buat tajuk " Afg@n dan Gadis misteri dari Kuala Lumpur" kan.
cakap je lah tak sanggup letak muka aku yg tak semenggah ni dalam surat kabo ko kan??? Tak pe..takpe.

btw,

Kat Malaysia, ado Mawik ke anuar jeng ke datang ke meja nak makan dgn ko?
takdooo.

heeeee.....

kitarang sembang-sembang.

Aku cakap best dan happening show dia malam tadi. dia tanya aku buat apa pi surabaya ni? kerja ke apa? aku ckp wisata. Dan oleh kerana dia pernah beberapa kali ke Kuala Lumpur dan aku juga sering ke Indonesia seperti ke Jakarta dan Bandung, kami bertukar-tukar cerita.Dia tanya aku keje apa kat KL tuh?
aku cakap aku penulis majalah pelancongan. cehhhh. gedik nyaaaaa nak nipu jugak tu.
Tak sedar, sejam lebih sembang. Dia minta diri,ada sedikit urusan dan mahu mengejar penerbangan ke Jakarta katanya.
so dia tanya aku nak bergamabr ke?
eh...mestilah nak.gila kau tak nak kan kiah?

dan time nak ambil gambar kan..tiba-tiba..
uwaa..kamera aku jatuh dan pecah.

dannnnnnnn...bederai hati aku tauuu.
huhhhhhhhh.

Takde. Aku tak makan sarapan dengan Afgan pun. berangan je. Barhalusinasi secara berhemah. kehkehkeh.
errr..berangan tuh free kan?
errr..jangan baling aku dengan selipar jepun oke.
dah. sambung makan.
kekekeke.

Lepas makan hidangan pagi yang enak, lepak-lepak tepi pool, sampai hampir terlelap.


Dan lepak baca surat khabar pagi ahad, kemudian cuci rambut di salon untuk kill time sebab malas nak keluar dari hotel.
oh...blissssss...

38 comments:

nUmara... said...

alooooolaweiii.. da TERpercaye dah... hehehe...

Hann said...

adehh.. mati2 ingat bersantai2 gilla dengan si mamat hensem tu..

baru je tumbuh jeles di hati.. mujoq tak dan nak bercambah.. :))

marie said...

hah..hah...catz..kelaslah cite bekfast dgn afgan tu...tipah tertipu ni

IrFaN CoMeL said...

mati2 ingat betol2 kejadian...rupanya cobaan...

Idy said...

yang part jumpa afghan waktu b'fast tu iya2 lah ingatkan betul, jealous okay!! sekali bila ckp berangan, haishh!! gelak sorang2..hahaha!!

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

berkecai hati aku rasa bila terbayang camera gedabak CATZ itu jatuh berkecai.. sekali hanya halusiniasi berhemah.. cehhh...

apa barang baling dgn selipar... meh aku nak baling dengan terompahhhhh... waAHAHAH..

ct_nurmarlissaa said...

beshh gak nyekk SurABaya...

kelleykatz said...

kikikikikiki tergelak sy baca citer..
dah sempat percaya dah..

azanov said...

siut ko.. masa tgh baca, aku siap dah tengah bayangkan kemesraan ko dengan Afgan. then ala2 mcm dalam sinetron gitu.. rupa2nya mcm cite bawangputihbawangmerah; semuanya mimpi... huhuhu pakcik pun tertipu =)

Mummy Eda said...

Wahhh! Ko mmg nak kena ye Catz... Mummy dah siap tersenyum2 membayangkn ko dpt bekpest ngan Afgan...hatiku siap berbunga-bunga tumpang gumbira... Kini ku KUCIWAAAAAAA... huarghhh... Tipah tertipu!!! Hihihi

catz said...

nUmara,

hi..thanks sudi baca.
hehehe.
salam kenal.

miow

catz said...

Hann,

jeles?
hehehhehehe....sila baca hingga akhir ayat ok.hikssss.
btw, good experience. he is a veryyy nice person.
:)

catz said...

marie.
awww...tipu tertipah kan..
ye-ye o..ehehehe.ko jgn baling mak dgn selipar oke..
heheheh

catz said...

irfan comel,

amboi..comelnya baby awak tuh...
yess..cobaan semata2..berangan secara berhemah.
hehhee

catz said...

Idy,
u jgn gelak kuat2..hehehhehe.
btw, camna diet progress?
berjaya?

catz said...

Life,

nasib baik mak now dah cekap berlari.
so sempat tepis terompah ko.
hehehhe
:)

catz said...

ct nurmalissa,

best jugak. i prefer surabaya than jakarta.
:)

catz said...

kelleycatz,

hai..
how are you?
hows ur long weekend? good.
hehhehe..sila ketawa perlahan2 okies.
hiks
:)

catz said...

azanov,

boleh buat skrip drama kan..
hahahhaha.
jgn marah ye pakcik yg tertipu.
hiksss

catz said...

Mummy Eda,
siap berbunga2 hati..wowww.
hehehhehehe.
tifah tertifu gitewww.
hiksssss

MJ'sDoter said...

huwaaaa! indonesia lagikk??/
super cool la akak nihh..
sy x sampai2 lagi indonesia tu..
plan bertukar gi KK.
hee;)

Shahrizat said...

adehh saya dah siap pintal-pintal hujung baju dah rase jeles..tapi sekarang rasa cam nak sekeh pun ade...tak baik tauuu , kesian kite kecewa sekerat jee...ahaksss tapi mmg kelas lah ending kisah tuu...keh keh keh

cikwawi said...

silap post comment laa.. sila delete kat entry sblum ni eks.. hihihiiiii... malu den!

oohh... acik dah feeling2 ala2 nonton sinetron part catz dgn afgan tu. cam dalam hati ada taman gitu.. hahahahha.. sekali tipah tertipu ropanya! nasib je acik tak pakai selipar jepun dalam rumah. hihihiiii.. He's so cute!

kelleykatz said...

hi Catz, my long wikend good.
awal2 best, last-last menyampah pasal duit dah habis, hu hu hu hu...

thanks for sharing the surabaya info. sy belum pernah pi sana :D

nak pergi palembang tak? ada promotion tu..

Anonymous said...

mati-mati aku ingat bebetul..
siap bukak lagu afgan kat youtube sambil baca & imagine catz dating dengan afgan time breakfast tuh.. ropa-ropanyaaaa... hahahhaahah..

nieza

AyunasiA said...

catz, berita ckp afgan akan further study kat mesia. cintanya tertinggal di malaysia kot kikiki

serisinisana said...

adeh... baru je nak jeles... sib baik tipu je... hehehe...

eh, saya rasa mcm catz kurus la...
siyes..tak tipu oke...

catz said...

MJ's Doter..

hi..bila ke KK?
enjoy ur trip yea..!
:)

catz said...

sharizat,
haii..
how are you..
amboi..menghayati sungguh eh?
sampai pintal2 hehehhee

catz said...

cik wawi,
cute?
hehheheh.
:)

catz said...

kelleycatz,
hi..
how are u?
palembang?
sounds menarik.bila nak pegi?

catz said...

nieza,

ko siap pakai lagu background?
wow...hahahah..betul2 feeling tuh eh.
sekali tertipu tipah.
hahahha..
ampunnnn!

catz said...

ayunasia,
ijittttt??
kat mana ko bacaaa??
sila nyatakan sumbernyaaaa...
heheheh..
wah sexcited mak over nih..kehekehhehe

catz said...

seri,
adakah mak nampak kurus?
hehehhehee....tifu je tuh..teknik pencahyaan dan teknik sudut satah.
hehehhe

misztick said...

hai kak catz,
1st time bace blog akak & 1st time jugak tercomment. hehe
sy ngefan banget same afgan!!! sy dh mcm " APAAAAAA? KAK CATZ DOK SATU MEJA NGN AFGAN????" then smpai part camera jatuh & pecah tuh sy macam "HAHAHAHHAHA" mesti neves smpai terlepas camera.

sekali sume itu dongeng semata-mata. tak jadi jeles dah! hehe

Anonymous said...

salam, blh x dptkan no tel pak marji, surabaya..blh email pd sy klu x keberatan yusaya8284@yahoo.com trma kasih byk2 ye... :))

Anonymous said...

nice story..

Wisata Pulau Pari said...

Bookmarked i love your site