Wednesday, February 23, 2011

Sambal udang petai

ni entah versi/kali ke berapa buat posting sambal udang petai.
macam takde modal.
aku takde red velvet ke, pavlova ke nak tayang, jadiknya sambal petai pung jadik le.

i should blame makcik nasik kerabu. i hate u tau!
i was looking for nasik kerabu at pasar malam at my fav stall.
Tapi the makcik anak beranak takde?
Grrrr..penat mak jalan sebatu (parking jauh tau makcik).
dah park -jalan-jauh, takkan nak balik lenggang kangkung.
i was browsing all the stall sayur and wet items.
Beli udang ,dan petai.

aku: "bang...yang dah kopek takde ke?"
abang petai: takde dik, err..dah habis (sambil konon-konon tgk bawah meja).
padahal dia mmg jual petai gantung-gantung. Tapi petai dia cun, segar bugar dan tembam.
so sambar satu ikat. beli udang sikit.
zassssss.....balik rumah.



kopek petai sambil tangan sebelah kacau cili atas dapur

lebihan cili masak ketam harus tak dipersiakan. Tumbuk bawang putih, merah, hiris bawang besar, buh halia sket, tumis. Buh belacan sket ok. Panaskan minyak, masukkan bawang, tumis dan cili kisar.
sambil tuh kopek petai ye. aku sampai rumah dah dekat pukul 9 malam. so kena multitasking gitu, kalau tak pukul doblas baru makan. Aku punya speed kopek petai amat keji, mungkin boleh jadi sahur pulak kang.
oh nasik lah yg kena masak mula-mula.

gebu dan tembam kan? lepas tuh belah-belah le kalau tamau ada extra protein yang bergerak-gerak masuk dalam sambal.
lepas tuh baru kopek kulit udang pulak time petai sudah masuk dalam sambal. then campak udang pula. dah.

ohh..berbaloi nya usaha mengopek petai tadi.

sambal yang agak pedas nak mam. so makan sikit-sikit dah lah. terubat rindu dan kepuasan.(sikit-sikit=2 pinggan).

ni semua makcik nasi kerabu punya pasal lah kan.
makcik, sila merasa kesal ye?

dah.

5 comments:

Uncle said...

Salam Catz.
I'm back in kl now. Baru semalam sampai. Sim Card HP pulak rosak...will go to klcc later and try to fix...anyway, suddenly uncle teringin sambal petai!!! No..............

Anonymous said...

Semalam I masak bubur lambuk guna resipi you.sedap okay kelas resipi kau kiah

I tambah daun kesum lah tapi

Hajah Zainab bt Abdullah said...

nak sikit = 2 pinggan!!

terliur !!!

Netnet said...

nak cari petai nak cari petai

ex aku kalau masak sambal udang petai, dia goreng dulu itu udang sebab tak nak kasi itu air udang meleleh byk... tu ex aku ler...

sila spray perfume selepas guna bilik air...muahahahaa...

orangrawa said...

catz....aku suka petai...sambal petai lagi suka!!