Sunday, February 20, 2011

Pasar tani and BIG breakfast on Sunday

hari ni rasa nak memperasapkan dapur.
So, marilah kita bangun tidur awal dan berjalan-jalan ke pasar tani.



I feel like to have a nice lunch (read : masakan rumah) . I haven't decide yet what to cook for lunch at the beginning.
but i think, i crave for something yang ada banyak kaki.


sayur! sayur!

kiah pilih sayur

besarnya ikan nihhhh...apalah yang dia makan?

pakcik jual ikan jeling aku. amik gambo tapi tak beli

matiklah kan, penjual ketam kata aku gila, self photo taking with udang and ketam


Hari ni dalam sejarah.

perbualan di pasar tani ketika sedang menjeling ketam.

Cikgu A: eh..tak pernahhh pun terserempak u kat pasar.
Kiah: err..kita memang pegi pasar 3 bulan sekali (ketawa terkekkekekek)
Cikgu A: saya rasa bukan 3 bulan sekali ni. 10 tahun sekali kot (ketawa cam pontianak).
wah-wah-wah.
perli nampak??? - sibuk badan (pinjam ayat uncle). mulut tuh dah insurans ke bang??? (i tgh pegang seplestik cili api ni...nanti...kang...cili...kang..)

takpe.

sebab tu lah kena amik gambar dengan ketam.
lagi 10 tahun baru pegi pasar lagi.
kih-kih.

(aku tak kenal pun cikgu tu. tapi sebab penjual ikan panggil dia cikgu, so makanya dia adalah cikgu le kan? Cikgu yang ramah.)
yang pasti bukan cikgu sekolah memandu.



ketam gemuk - beli enam ekor.

udang! now merasa kesal kerana tidak beli udang dan petai, rasa nak patah balik ke pasar tani, tapi, malassssss.

I lurve pasar tani. we can get everything from selipar jepun , kuih, sayur, ikan, ketam, murtabak, errr..shawl + awning cotton pun ada u ols.

kuih vade -beli RM2.00

lepat pulut, tapai ubi and pecel. pecel tuh 3 bungkus seringgit. super cheap!



ok, balik!

errr..tiba-tiba detour ke kedai mamak for breakfast.

nasi lemak bungkus daun pisang

nasi lemak-sedap (sambal tidak pedas) - sebungkus cukup! kalori = 350-400
dah!

ok, aku tipu..sebenarnya, aku makan roti bawang, nasi lemak, teh o ais dan..

dua biji half boiled egg


errrr....errrr...errrrr.



now tengah meniarap makan kuih vade sambil fikir apa aku nak buat dengan enam ekor ketam yang terbongkang dalam sinki tu.

19 comments:

~ Mummy Gee ~ said...

pasar tani mana ni Catz... ada jual belebet tu...(ko tau ke catz belebet tu apa... tu yang dibungkus ngan daun kelapa)

Farah said...

xde gemuknye makan nasi lemak mamak tu, bukan berlemak sgt pon..lain la kl melayu yg masak, tu mmg kaw-kaw santan. sodappp..

nizz said...

hai sis
lama arr tk menompang arus kt blog ko nie,hikks,komen membina noks,ko nampak kurus skit ,tooomeiii woooo....

Hann said...

orang kata breakfast like a king,.. makanya makanlah dengan bestnya.. esok pikir lain cemana nak kurus..

nur easy said...

hehe mujur ketam tu kena ikat kaki, kalau x musti dah merayap masuk kuali sendiri..;)

@xiM said...

woww..half boiled egg tu bikin aku terliur gila!!!

catz said...

MummyGee,
yg bungkus daun pisang belebet. cth, belebet ubi, belebet pisang.
yg bungkus daun kelapa is lepet.
lepet pulut.
eh..istilah kita tak sama ke?

catz said...

Farah,

nasik lemak ni rasanya bukan mamak yg masak kot.maybe org melayu hantar letak sini. rasa nasik lemak melayu. lemakkk dan lazat, hampir mkn 2 bungkus.hehehh

catz said...

hi nizz,
marilah ke mari menumpang arus selalu2. ko kat phuket lagi ke?

yes....yess...hihihihi. am losing weight, currently 8kg less. now work to reduce 6-7 kg to achieve my target.
hiks..

u sihat ke?
phuket? bangkok? kole lumpur?
new york? bejing?

catz said...

Hann,
yes..breakfast like a king. hari lain mkn cereal je. ahad pesta-pesta.
hehhe

catz said...

nur easy,
ahahahah.
kan...boleh la dia decide sendiri nak di masak apa.
hahahaa.btw, dah selamat masak dah.
heheheh

catz said...

axim,

pi le dapur, sendirik masak. tak yah pi kedai pung,. bahan2..telur, periuk, air.
7 minit rendam dlm air panas.
:)

Yattisa Roslan said...

ni kat pasar tani mana? nak pergi jugak...

catz said...

yatissa,

pasar tani di banting = boston.
hehhehe

zarina said...

Mewah betul makan di Malaysia

ayeen said...

Hepi birthday dear, harap pjg umur and murah rezeki and kuat makan selalu. I'm your blog fan.

ayeen said...

hepi birthday dear. Semoga pjg umur, murah rezeki, hepi and kuat makan selalu. I'm your blog fan.

catz said...

zarina,

Malaysia is always about food.wut else..ahhaha..pi mana2 org tanya.."dah makan belum?"

catz said...

ayeen,
hai..
thanks dear.
thanks for reading my blog.
merepek je lebihkan.
ihiks.

btw,
salam kenal.

catz miow!