Friday, September 2, 2011

Main masak-masak , lets bergedel. step by step.

ofis, 4 syawal 1432

Selamat hari raya, sure ramai yang masih beraya. sunyi je ofis ni. hari ni makan laksa...errr...megi laksa. tak sempat nak tapau bekal dari rumah pagi tadi. terlambattt bangun coz sampai dari johor awal pagi.! tapi yang best, hari ni 10 minit dah sampai ofis, selalu at least 30-35 minit. ni ala-ala ko boleh baring atas jalan..lengang! nak main teng-teng atas jalan pun boleh je.

Ofis pun sunyi, eh, tapi boss ada. dia tak dapat cuti . keh-keh-keh.
baru je submit satu report tadi. huarghhhhhhhhhh. ngantuk gila. rasa macam nak kunci pintu dan ZZZzzzzz....
hep!

sementara nak menghilangkan rasa mengantuk, mari kita main masak-masak. nak share cerita raya takde apa menarik nak share pun. honestly, aku tak de raya sgt pun.

ok...

sediakan bahan-bahan dulu.kita buat bergedel.


Bahan-bahan : ubi kentang 5 biji , telur sebiji (pukul -pukul manja buh garam sket), daging (rebus-cincang kecil-kecil), bawang merah dan putih - 5 ulas , daun sup-sejambak, garam.


step by step :


1. rebus kentang hingga empuk dan buang kulit.

gebunya ubi kentang ni

step 2: hempuk ubi kentang guna lesung atau alatan yang sesuai, hingga hancur

step 3: sementara tu sambil-sambil goreng le bawang tadi, guna api kecil. oh wanginya bau bawang...sedap!

oh,..leka menumbuk kentang, sikit lagi jadi bawang bakar..keh... ok saja je bagi warna kecoklatan gelap, sebab aroma dan rasa lebih sedap.ok, angkat bawang.

step 4: masukkan daging, bawang goreng, daun sup yg dihiris halus dan lada sulah (if suka) dan garam secukup rasa 9agak-agakle..buh sket2 dulu).
Ok..tumbuk hingga tekstur ubi kentang halus dan sebati dengan segala bahan lain.

step 5: gaul-gaul lagi hingga mesra alam dan rasakan le garam tadi, if kurang masin ,tambah garam sket lagi, gaul sebati.

step 6: amik sekepal adunan tadi, bulat-bulatkan dan leperkan guna tangan. saiz agak-agak le kan. jangan le buat besar dulang pulak. buat comel-comel sudeh.

step 7: celupkan bergedel tadi ke dalam telur, golek-golek. jangan rendam dalam telur.

step 8: goreng bergedel dengan api sederhana, terbalik-balikkan le bergedil, bagi masak sama rata dan tidak hangus.

step 9: angkat bergedel, bubuh atas kertas serap minyak

step 10: hidang. ok...ok..bentuk tak semenggah sangat , tapi ok le as long rasa dia tak keji. kihkihkih.orang yang makan kata sedap. masuk perut hancur gak, so tak perlu nak ukur lilit guna pembaris dan bagi betul-betul bulat ke apa. Masuk dalam sup, sudukan ke mulut, aww..cair di mulut gitu. hewhwehew.

hidang kan bergedel bersama soto. Hidangan malam raya kedua untuk adik dan family mertuanya.

adik ipar: kak catz, kenapa asyik duduk dapur je?
catz: ai kan kitchen manager. keh...

4 comments:

Uncle said...

rasanya kalau potato tu di boiled, peeled, mashed dan campur dengan mayonnaise dan gherkins serta bawang dan japanese cucumber and served, pun terangkat jugak!

Ana Ali said...

lama dah tak meninggalkan komen kat blog catz... sungguh kebizzian ( kenkadang wat2 bz) sampai tak terhapdate blog den..selamat hari raya ctaz..bak pegedil seketul

p/s den buat2 rajin dtg kojo walaupun dah apply cuti

Dong_Sanchai said...

salam catz, first time komen kot..biasa baca jer..(sy follow blog catz) nih. Catz, boleh tak nak minta email address. Ada nak tanya maklumlah catz kan byk pengalaman. Kalau sudi emailkan ke email sy ye..ruzelita [at] gmail.com

azieazah said...

Makan dengan soto, memang best! Ada lak kicap cili padi... perhhhh!