Monday, January 9, 2012

Random...BILA....

 

1.  BILA DAPUR KEMBALI BERASAP (ini bukan tajuk movie Bila kubur Berasap tu ye)

kepok lekor
 Ni keropok lekor zaman bila entah..oh ya..yg aku beli masa pi Kuantan attend conference...mujur dlm freezer. Goreng sebatang..banyak lagi...hik..entah bila nak habis.
Sebenarnya fobia nak goreng keropok ni...dia meletop bukan time goreng, tapi bila dah angkat buh dlm pinggan. Aku pun terus lalalallala..angkat pinggan  berjalan ke depan TV,on the way....Bushhhh!!!  gedebushhh!!  meletop  u ols... sakit gila kena muka aku....
tu malas nak goreng tu...

 Last week, teringin gila nak masak dan makan sardin...nikmatnya. makan dgn nasi sejuk goreng telur...amik kicap kipas udang..crott..crooott....crottt....

 sambal sotong kering untuk nasi lemak hujung minggu.. dalam ekonomi rumahtangga (ERT????) ni namanya masak secara pukal. Pagi, tengahari, malam makan benda sama....semua jimat.

Nasi lemak sambal sotong kering - makan 5 kali sehari....



2. BILA JUMPA KAWAN SEKOLAH RENDAH

 ok, dapurku  di kedai stimbot.. kira masak lah jugak. ye laaa..kena masak sendiri apa,kena grill segala. kira  main masak-masak la..dekat red wok, Bangi. seronok jumpa kawan lama....
eh kelakar oke bila kita jumpa kawan sekolah rendah masa zaman kita still cute miut  lagi.
Antara cerita: Pasal cikgu  sekolah yang garang, yang suka cubit. Kedua, pasal classmate sekolah rendah yang macam-macam peel. Pasal naik basikal, masal main ejek-ejek...pasal sapa yang pagi petang siang malam mak dia bertunggu tangga kat sekolah..pasal sapa tak puasa, pasal cinta monyet, ungka , kera segala.
tapi aku dah banyak lupa....
Thanks to Nasrul & Suzi  sudi datang makan-makan..
Next week aku pegi Melaka...ko sila google-gooogle mana nak makan sedap-sedap...


3. BILA PERTANIAN ADALAH PERNIAGAAN

 Rambangnyaaa mata aku....
semua benda aku rasa nak beli.
Tapi aku memang mudah terpengaruh dan dipengaruhi...
Tiba-tiba beli minyak pelebat rambut la...dan segala benda yang entah..pandai nyaaaaaa derang tu berniaga..
Oleh kerana ini adalah berkaita dgn bukan saja hasil pertanian, tapi produk hiliran, produk  yg dihasilkan dari pokok etc..aku minat jugak nak tau...dan of course last-last beliiiii lah jugak...

 Repel Roach/Mouse? 2 in 1
Aku: apa ni?
Penjual (lelaki umur middle 20-an kot?) : Haaa...ni dia....ni diaaa yang akak  
                                                         cari- cari...Ini nama dia penghalau 
                                                         lipas, penghalau serangga,ular,    
                                                         tikus  semua boleh.Dibuat dari    
                                                          minyak serai.
Aku: errrr....kenapa ada hijau dgn merah?

penjual: Hijau utk tikus..ular, merah untuk lipas

Aku: Macamana dia halau?

Penjual: Akak letak je kat mana-mana sudut, lipas tak datang dah..

Aku: Dia bunuh ke?

Penjual: Takkkk...yang ni kak..akak tak de jumpa bangkai tikus ke apa bila balik keje

Aku: Ye la...sebelum ni saya ada beli satu produk untuk halau lipas. Just sembur-sembur di sudut je, bukan sembur lipas oke. Tapi bila saya balik keje kan..Ya robbiiii..macam pembunuhan beramai-ramai.lipas bergelimpangan ok

Penjual: iskk..yang ni tak kakkk..dia halau je...semua lipas keluar dari rumah akak..Akak beli ni dua..satu 6.50, dua rm10.00

Aku: hemm..tapi tu laaa...akak ni malas dik..kot ada lipas mati ke..malas nak uruskan menatang tu...

Penjual: Akak...produk ni memangggg produk untuk orang pemalas macam akak..ha...beli kak...

Aku: Fineeeeeeeeeeeeeeee. ye la....aku beli laaaa....

Penjual: ha...kak..beli lebih..boleh letak dalam kereta, dlm almari, tepi dapur, dalam beg akak ni pun boleh..besarrr je..tah-tah ada lipas (ketawa totops mulut)

eiii..kuang ajaqqqqqqqqqq......

sabo je mak.

Aku baru letak mlm tadi kat dapur. hope takde benda bergelimpangan balik kang..bau serai...

banyak gak benda aku belajar. macam-macam produk pertanian dihasilkan oleh agensi-agensi berkaitan. memang boleh buat duit kan dgn hasil pertanian ni. Now teknologi dah berkembang, ikan bukan setakat boleh dibuat keropok lekor, serai bukan boleh buat masak asam pedas je..macam-macam peroduk hiliran dihasilkan. Kita kena sokong mereka justeru memang kempis  purse aku. Dari pokok bunga, penghalau lipas, keropok serunding, sos pencicah ikan, ubat pelebat rambut, dan segala benda semua aku nak sokong kan..
aiskrim pun aku sokong gak.produk tempatan bumiputera katanya...
dahhh balik.....kang ada yg kena makan daun pokok bunga tumis air kanggg nak menyampaikan bajet ke akhir bulan...

5 comments:

♥ dak pink said...

Eh eh, kita pun sammeeee, masak sardin jugak.

mimie said...

kak lepas nie bila lepas masak kopok lekor terus jer sarung topeng...kompom tak kena kat muka bila meletup..hehe

Wahidah said...

wah dh rajin masuk dapur blk yea sis...

zixol said...

wah ade karnival pertanian ke? kat mane tu?.

catz,bukan ko je takot lipas, aku rs lipas tu lagi takot kat ko..

hehe..

Irfa said...

sy guna penyembur lipas beli kat cosway..sembur sume bilik sbb dia takde bau sgt..balik keje..merata riti lipas..nak pijak lantai pun geli.huhu