Rasa nak makan sotong goreng tepung.
hemmmmmmmmmm..rasa nak makan di kedai, tapi takut kecewa, nak sotong goreng tepung, tapi yg kita dapat cekodok sotong yang menyamar sbg sotong goreng tepung.
Saya ke pasar, mencari sotong segar. oh nice...beli 4 sotong yang agak besar, masih segar bugar.
kelentang kelentunggg...cressssss..cresss.....
sotong goreng tepung
Bahan-bahan:
Sotong - 2 ekor (bersihkan, hiris bulat-bulat), cuci bersih, toskan, lap dgn kitchen towel.
tepung gandum - 2 sudu
tepung jagung - 3 sudu
garam secukup rasa
serbuk rempah kari - 1/2 sudu
air
minyak
Gaul semua bahan tepung , kari, garam dan air . kepekatan agak-agak je.
Amik sotong, golekkan dlm serbuk tepung dan celup dlm bancuhan tepung.
Goreng dlm minyak panas, golek-golekkan kejap, angkat bila dah kekuningan.
ok, hidangkan panas-panas.
perah limau dan letak hirisan cili..ngapp...mak...help..bombaaaaaa...
tapi sedap! crunchy, masam, pedas..meletup dlm mulut..krup krappp..
4 comments:
slalu sy guna tepung goreng segera tu jer..kalau buat cmni selau sotong2 tu melompat keluar dr kuali.hehehe
Salam catz
Sedapnya! terngin nak rasa catz masak!
Rasanya hari ni ak tirulah resepi ni, ok bolehkan!
mamaju.
Kalau makan kat kedai mmg tepung yg lebih. Masak kat rumah puas hati :)
Haishh, apasal i buat sotong meletup2?
Post a Comment