Sunday, January 15, 2012

Singapore (Part 4) : I'm a Professional Photographer




Setelah check in di Hotel 81 Elegance yg terletak tak jauh dari MRT Lavendar, bersiap untuk keluar semula.
next destinasi adalah..makan lagii!

 Kami ke beach road untuk makan sup tulang merah..
Kami makan di Gerai Deen, favourite catz. Sup tulang dihidang dengan roti


 merahnyaaaaaa..
 jom makan. Bagi catz, sup tulang ni unik dan sedap. and lemaknyaaa...salah satu makanan yang harus dicuba bila ke Singapore. Masakan di sini merah-merahhh semuanya. kalau tengok derang masak mee goreng pun..warna merah macam ni...unik.
nyumnyummmm
 selepas kenyang, kami berpisah di MRT lavendar. Kawan catz balik dan catz naik MRT ke Orchard..
 Catz amik MRT di lavenda ke City Hall. Kemudia tukar train line merah ke Orchard road pula. Nama stesen ialah Orchard..
 meriahhhhh...keluar je di stesen orchard....terasa kemeriahhhhhan. orang ramai gila. hari ni Boxing Day lah katakan. semorang shopping..

 Shopping Mall semua cantik-cantik dengan Chistmas deco. Pokok krismes besar-besar. meriahhhh, warna menarik...seronok jalan-jalan. 

 Orang ramai sangat macam semut. Catz jalan sorang-sorang, amik gambar...keluar masuk Mall, beli barang sket, beli soviner sket..
 kaki letih..pakai selipar je jawabnya


 elephant parade

cantik!!
 klik! klik ! klik!
Meriah!

 kalau nak beli cenderahati, bayak choice di Lucky Plaza
cute-cute nya casing phone nih...

 if nak beli sorviner murah-murah dan banyak choice..pegi ke Lucky Plaza...semua ada!!

 penat berjalan, shopping sket, aku minum basahkan tekak..
penat keluar masuk mall..dah le meredah lautan manusia..

 Elephant Parade Gallery
me..
 orchard road
 Bila berjalan sorang diri, macam susah nak amik gambar..tapi ramai je yang macam aku. Ramai yang mintak tolong amik kan gambar, so aku pun mintak tolong derang jugak..
Ramai orang datang dengan kamera untuk merakamkan gambar krismes deco..meriah..dari sekecil-kecil kamera hinggalah yg bawa kamera SLR dengan lens panjang mcm belalai gajah dgn tripod segala. Antara yang cantik untuk dirakam adalah pokok kerismes belakang ni.
eh lawak ok..aku nak amik gambar dgn pokok ni, tapi aku segan nak mintak tolong...suddenly ada satu group org..berdiri depan tu sembang2..so aku ckp.." eskusme, can u help me to take photo with this kerismes tree??"
Dia ckp." yes sure..! let me help you"
aku bg le ka dia.kamera aku kat dia.
Then aku tunjuk, aku kata aku nak diri depan , and make sure nampak whole tree. aku tunjuk dlm display tu, ajar dia gambar cemana yg aku nak..
dia kata..ok..then dia amik gambar. Then dia tunjuk kat aku gambar tu..tapi aku nampak kecik je.
This guy cakap, " if u come forward, u will look bigger, but still u can have the whole tree.."
aku kata.."oh..u know how to do it? great".
this gut ckp." of course, I'M A PROFESSIONAL PHOTOGRAPHER"
MAKK....
malu siot...terus aku rasa nak lari nyorok dalam pokok kerismes tuh...
matiklah mak kena renjatan letrik karang..kihkihkih..
then we ols borak berbasa basi..kih....

Penat berjalan, pukulo 9.50mlm, aku naik MRT semula. Orchard - city hall.tukar train ke stesen Bugis (line hijau).saja nak singgah victory beli nasi beriayani, beli tapau bawa balik utk dinner. then berjalan naik train semula ke lavendar station.Jalan kaki ke hotel selepas tu...
Letih..tapi seronok.

bersambung

4 comments:

eida said...

salam..nk tanya brpa jauh ek hotel 81 elegance tu dgn MRT station?dlm brapa minit kalau jln kaki??

i tgk peta mcm jauh je.....

catz said...

salam,

hi eida.

jalan kaki dari hotel tu ke lavenda around 10-12 minit. takde lah jauh mana..:)

Anje's Boutique said...

salam

mcm best je nk try sup tulang merah tu. senang x nk cari tempat tu, any clue?

Papa-NtiQ said...

Hi Catz...cantik photos dalam your blog....eh eh cakap pasal sup tulang merah nih saya baru jer upload pics kat blog saya SEMALAM masa makan di Singapore Beach Road Gardens Food Centre minggu lepas.

Sedapppp. Di malaysia nih JB jer yang femes tapi negeri2 lain kureng skit..nape yek?

Nanti jenguk yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal makan, makan dan makan jer 100%tak der citer lain hehe kebanyakan nye di area JOHOR sebab maklum la orang JB.
Jangan lupa follow yer blog saya TQ TQ TQ