Saturday, January 28, 2012

Bandung Flavours (part 1) : Bumbu Desa

Penerbangan 2 jam lebih  ke Bandung Indonesia..trip makan-makan!

Perjalanan selama 15 minit dari Lapangan Terbang ke Hotel penginapan di Novotel Bandung. 

Kali kedua menginap di hotel ini..faktor lokasi dan keselesaan mungkin..

welcome to Novotel...
Destinasi pertama adalah...makan!  di Bumbu Desa. terletak di kawasan Rumah Mode. ..naik teksi ke mari..sebut je rumah mode (sebut MO-DE)..salah sebut kang ko sampai kalimantan barat kangg,,
Pelbagai pilihan makanan authentic Indonesia..

gurame pesmol
Makanan di sini, kita tunjuk mana yg kita nak, derang akan panaskan dan hidang
ayam
banyak pilihan
one of my fav, ayam sambal hijau
lauk pauk/sayur berkuah
aneka sambal
ulam ulam/ lalapan
aku mkn ni..ayam sambal hijau
terung sambal
ikan gurame pesmol
aku suka gak suasana dalam restoran ni..santai..
bulat. kawan aku kata lambang kemewahan..ye..mewah sangat la..macam kuali
Lepas dah kenyang ni..boleh lah jalan dalam 20 meter..menjana ekonomi Indonesia di Rumah MODE ye,,juta-juta gitu katanyaaa....


ok, i would like to share resep Gurame pesmol. i've googled few reseps but i think this one is simple, and interesting, provided sila lah google terminologi yg digunakan itewwww....


Resepi Gurame pesmol 


Bahan
  • 500 gram gurami (1 ekor)
  • 2 sdm jeruk nipis
  • ½ sdt garam
  • Minyak untuk menggoreng
  • 3 sdm minyak untuk menumis

Haluskan
  • 5 butir bawang merah
  • 4 siung bawang putih
  • 2 cm kunyit
  • 3 cm jahe
  • 4 buah kemiri
  • ½ sdt garam

  • 3 lembar daun salam
  • 1 batang serai, memarkan
  • 3 cm lengkuas, memarkan
  • 200 ml air
  • 1 buah wortel, iris ukuran batang korek api
  • 8 buah cabai rawit merah, biarkan utuh
  • 2 sdm gula pasir
  • 1 buah mentimun, iris ukuran batang korek api

Cara Membuat
  1. Lumuri ikan gurami dengan air jeruk nipis biarkan selama 15 menit. Cuci kembali sampai bersih, lumuri dengan garam, biarkan selama 15 menit sampai kering kecoklatan, angkat, tiriskan.
  2. Tumis bumbu yang sudah dihaluskan bersama daun salam, serai, dan lengkuas, sampai harum. Tambahkan air. Biarkan mendidih. Masukkan wortel, cabai rawit, dan gula, masak sampai setengah matang. Masukkan mentimun, biarkan sampai kuah agak mengental, angkat.
  3. Atur ikan gurami di atas piring saji, lalu siram secara merata dengan kuah bumbu kuning, sajikan.

ok..enjoy cooking..

eh tak payah le susah2 nak cari ikan gurame tu...boleh pakai ikan bawal je kot..ikan kembung pun can do lah...

12 comments:

Cik Sibuk said...

waahh..best2..me suka makan makanan indonesia..

Lily Jaafar said...

adus bertakunggggg ayaq lioq den..arghhhhhhhhh larikkkk :))

Eki said...

masih di bandung kah? :)

Selamat datang di Bandung!

Uncle said...

Salam.
Fuyoo...bandung!!!!! Dalam perancangan nak kesana ni...bawak kids dan katanya ada indoor theme park!

kucingorengemok said...

mem, sama dengan bumbu desa kat klcc tu tak? aku dah lama aim nak makan kat situ la...

catz said...

Cik Sibuk,

restoran ni kat malaysia dah ada few branch, KLCC, the curve dgn mid valley kot..sila terjahhh

catz said...

Lily Jaafar,

eh..kita diet kann..hehhhehe

catz said...

Eki,

hi..salam kenal.
sudah pulang ke Malaysia.
but i enjoy reading ur blog.
keep posting..
moga ketemu nanti..

catz said...

Eki,

hi..salam kenal.
sudah pulang ke Malaysia.
but i enjoy reading ur blog.
keep posting..
moga ketemu nanti..

catz said...

Uncle,

kat bandung now dah ada Transtudio..
macam di Makassar..but this one bigger.
sesuai lah bawak kidss

catz said...

KOG,
sama nok. kat teh curve, Midvalley pun ada. aku pun nak gak le ke sana.
ko ajak aku eh..
hahahah..ko nak ajak keww..
kih...

Kelley said...

I love sundanese food..
segar, banyak ulam dan sambal..