sotong pedas hitam manis
Konsep sotong lagi.
Bahan-bahan:
Sotong segar (bukan sotong peti ais)
bawang besar - 1 labu
bawang putih - 4 ulas
halia- 1 inci
cili api -6 biji (if nak pedas berapi-api letak satu kilo)
sos tiram- 1 sudu
kicap manis - 2 sudu
jom masak:
Bersihkan sotong, dakwat jangan buang..
Hiris bulat-bulat..
Tumbuk cili api.masukkan bawang putih,
Tumis bahan tumbuk.
Masukkan bawang besar, tumis hingga layu.
masukkan sotong dan dakwatnya (err..bukan dakwat pen ye ).
masukkan sos tiram dan kicap manis.Masukkan air sikit.
masak sebentar je..angkat. (sotong jgn masak lama, kang liar cam selipar jepun).
hidang..
daaa...
5 comments:
waa...sume bahan kat umah ade.kecuali sotong itu!!!kn pg tngkap kat kedai jap...kak,sedap ke dakwat die tu???haha sy kalu msk slalu je buang dakwat basah die..ngeri je tgk..salam kenal=)
me pn suke masak sotong gaya gini..x yah buang dakwat..
mama kalau masak pun memang buang dakwat tu....ehhh boleh makan ehhh...bukan setakat dakwat aje buang..kulit sotong tu pun buang...so sotong i jadi putih gebu jer...hehehe
resepi org lama.. nenek saya selalu masak.
cat..klau org x penah makan sotong cenggini sure seram..kekekeke. eh!sya org klantan pn mkan sotong hitam..tau wat cane?? sotong,ketuk serai, letak bwang merah, bwang putih, garam ,letak air then masak. mkan dgn nasi pnas dgn sambal belacan. cer kira kalori dia..hehehe.
Post a Comment