Thursday, November 11, 2010

Akibat menderhaka kepada gps.



ok...cerita ni entah kelakar ke tak kelakar entah le kan.
pasrah je lah kalau nak baca ya.


sejak ber-gps ni kan..aku rasa kadang gps ni banyak membantu lah.
Kadang aku rasa disaster jugak.
why?
ok..meh aku cerita.

aku ni kan rasa nak ketawa jugak kadang-kadang sebab aku mcm ada perasaan sangsi dgn gps sometimes tuh.
pelik oke.
bila gps suh terus..aku belok kanan sebab aku tak kompiden dgn arah yg dia cakap..hiks.
so bila dah berkali2 dia suh aku U-TURN bila aku belok kanan.. so aku u-turn lah ..and ikut ckp gps..eh betul lah.kehkehkeh. sampai ke destinasi. ni apa punya feeling tah kan. bongok.


Tapi kadang obvious gpas ni bukan le boleh harap 100% oke.

aku otw ke taiping, sampai hiway dekat dgn restoran jejantas tu kan...kan jln pecah dua..
satu ke ipoh, satu ke kuantan/KL.
ada ke gps mak suh mak ke kanan?
oi..dari aku nak ke Tasik taiping, kang sampai teluk cempedak karang kalau aku ikut gps niiiii.

oh.

kita kena tau map jugak dan tgk signbod.

ok.

otw balik dr ipoh, aku nak ke uitm s.alam.
tapi bukan yang s.alam oke..
kan ada uitm puncak alam dan puncak perdana kan.
haaa.
situ lah aku nak pegi.

aku dah set kat gps. aku dah ada full address..which is NAMA JALAN.
mmg betul lokasi tuh.

so bila aku masuk guthrie, aku tanya lah adik ensem kat TOL.

" dik, akak nak ke uitm puncak Alam, ikut mana lepas ni?"

adik tol: oh..lepas tol ni...akak tgk signbod..amik susur kiri, hala ke Kuala Selangor.

Masa tuh GPS aku tunjuk dalam 27km lagi oke ke uitm puncak alam tu.

so bila sampai susur kiri hala ke kole selangor, GPS aku cakap.."GO STRAIGHT"..meaning terus lah..jgn exit. maybe exit satu lagi yang paling dekat kan? bukit jelutong ke apa nama arahnya.

AKu degil oke. tak nak ikut cakap GPS.ikut cakap adik tol.
aku belok kiri...exit hiway, amik hala kuala selangor.

so..gps re-route lah kan.sebab aku dah tgak ikut cakap dia tadi.

sampai ke arah puncak saujana ke apa tah....

sampai satu simpang, ada gerai makan yg meriah. dia suh aku masuk kiri. aku masuk le.
Jalan kecik..makin kecik..makin kecik. sebab aku dah tataw nak ke mana..aku ikut je cakap gps.
di bawaknya aku aku ke jalan kecik yang berpusing dan hujung jalan tuh rupanya patah balik jalan besar yg tadi..dan SIAP NAK KUAR KE JALAN BESAR, JALAN TUH KECIK GILA, ADA LUBANG BESAR DAN MENDAKI OKE!!!!!!

aku rasa GPS ni saja nak kenakan aku sebab selalu degil tak nak ikut cakap dia. boleh?

berpeluh aku nak naik ke jln besar balik.
reverse/pusing mmg tak boleh, sebab sebelah tuh parit besar. boleh?

takut gila aku.lubang tuh besar dan dalam. aku tawakal je lah..tekan minyak, ALahmdulilah takde apa..pelik gak aku x rasa apa..sebab lubang tuh besar dan dalam. silap2 tayar boleh pecah.
Tapi syukur aku oke.dan keluar tuh adalah gerai makan yang meriah tadi. jalan tu pusing. hahahah.

so aku mmg rasa nak buang je gps aku ni.saja kenakan aku kan. i murka u.
aku berenti gerai tu..tanya arah..
wah..sorang cakap hala sana ..sorang lagi cakap hala sini yang senang. so aku amik yang tak byk simpang sgt menurut seorang pakcik yang tgh beli pisang goreng RM10.00 tuh.

so aku ikut lah kata2 pakcik dan jugak gps.hik.
time tuh tgk batu jalan..eh..lagi 27 km nak ke kuala selangor.
biar betul nih.
so aku pusing balik, tanya org tepi jalan.
dia cakap, betu lah hala aku tadi. so aku pusing balik.
hahahhaa..bongok tau.
aku ni susah nak caya ke apa tah

setelah melalui pelbagai jalan..
aku nampak signbod UITM PUNCAK ALAM.
hah. betul!

so aku ikut je..and..nak terus. TAPI KAN..
GPS kata..TURN LEFT..TURN LEFT.
aku turn left..eh drive jauhhhhhhhhhhhhh. takde apa pun? aku nampak bangunan UITM puncak alam tersergam belah kanan atas bukit!
oh..puncak le katakan.
apesal GPS suh aku pi arah lain ha????????????????
so aku geram, bila gps aku melalut2 suh masuk kiri lah..terus lah...aku pusing balik.
ikut signbod ke UITM PUNCAK ALAM.
senang je kan...lantoklah kau gps.maybe saja nak kenakan aku ke apa tah kan.
tiba2..eh ada MC D lah kat kwsn ni?
kwsn yg macam ala2 tempat jin bertendang nih ada McD drive tru oke.

aku siap singgah McD.
aku call adik aku.." aku dah dekat ni...ngko nak Mc D tak? nak tapau ke..nak makan sini..lepas amik brg if nak makan bleh gak"
adik aku jawab "dekat Mc D????" --------------> suara dia mcm pelik.
aku cakap.." ye la.aku kat McD, dekat dah ni.
adik aku ckp.." tapau lah..nak ayam goreng.."


so sebagai kakak mistali..eh mithali, aku beli bebrapa set utk kawan sehouse mate dia jugak.
(apesal ayam goreng mekdi rupanya pelik ah??).

then aku drive terus ke uitm.
tiba2 aku rasa pelik.

eh..dulu aku datang sini takde gate mcm ni pun? (aku pernah dtg 2 kali oke..hahahha).

Tiba2 kat gate..pak guard tahan.

Pak guard: nak kemana cik?
aku: errrrr...errrrrr..kolej kediaman...errr... (sesambil nak bukak sms yg dtgnya 2 hari lepas..dah gabrah smsm pun tak jumpa.)..
Pak Guard: nak kemana ni? u ke tepi, tanya org yg u nak jumpa.
Aku: oh (aku cek kat GPS nama jln yg aku key in)....something like jalan angsa-angsa...resak.
Pak Guard: oh yang tu bukan sini. Tu UITM PUNCAK PERDANA!
AKu: haaaaaaaaaaaa???
Pak Guard: pusing balik ..gtu bukan sini..jauh!

Aku drive ke tepi, tanya adik aku.

"oit..ko ni puncak alam ke puncak perdana?"

adik aku jawab : Puncak PERDANA laaaaaaaaaa!

baru aku perasan, alamat yg dia sms adalah nama jalan je. ngok! Nama jalan angsa-angsa tuh mmg uitm puncak perdana. Tapi samdol je adik aku ni kan, aku suh sms full address dia bagi alamat ..LOT 3, jalan angsa-angsa . tak tulis puncak kayangan ke ..puncak perdana ke..puncak alam ke..
otak aku pulak duk pikir puncak alam, so aku ikut je lah signbod tuh. ngek.

Ya ampunnnnnnnnnnnnnn. patut GPS suh aku pi tempat lain! dan patut suara adik aku pelik bila aku ckp aku dha kat Mc D dekat uitm.
cessssssssssss!

Aku pusing balik, dan tanya Abang guard yang hala gate keluar.

aku tanya.. encik camana nak ke puncak perdana tu???

Abg Guard : (spek stylo oke!) trafic light depan ni masuk kanan, smapai jumpa petronas..jumpa trafic light masuk kanannnnn..terus je..sampai sana. ALa tempat AlTanty@ kena BOM tuh!

oit. ko hengat mak tau ke kat mana pompuan tuh kena bom?????

dan tau tak apa jadik?

aku kan..still tak kompiden coz jalan adalah sunyi...macam lalu jalan pelik je! end up tak ikut GPS dan aku sesat lagi!!!!! pusing sana sini...sampai papa surf kan kat internet. dia cakap kena lalu kayangan heights lah. cahaya SPK lah.
wowwwwwwww
semua kayangan-kayangan. puncak-puncak. Rasa nak call dr muzapar nak pinjam SOYUZ pun ada gak aku rasa time tuh.

sampai dekat uitm puncak perdana pukul 8 malam!


Padahal, dari gerai meriah tuh..ke uitm puncak perdana adalah 18km sahaja! Time tuh pukul 5.50 ptg oke!!!! lalu jalan raya oke.
bukan jalan kaki dalam hutan.
agak msiteri jugak kan.

kesimpulan.

1. actually aku dah key in jalan yang betul. cuma aku tak ikut cakap GPS. derhaka. so aku sesat cam nak rak.

2. bongok nya aku rasa.

ha-ha.

dah. merepek je kan.


26 comments:

Sierrauniform said...

masyaallah teruknya perasaan sesat mu iteww kak catz..
minta email bleh nk wat invitation reader..

Sue said...

Salam. Catz, i dah lama baca blog u. Baru sekarang nak komen. Sebab, i tahu sangat tempat2 yang u ceritakan ni. Dulu i dok puncak alam. Lenkali jangan derhaka dengan GPS yer. Banyak kes bunuh berlaku kat dalam estet area puncak alam tu. Nasib baik le u ok.. heheh. So, lesson learnt ya! :)

AyunasiA said...

isy isy isy ko ni catz, pa'kal je aku dok jauh. sekali lagi dusy dusy dusy!

Hann said...

hehehe...heheheh.. hahaha..
gelaakk je..

serisinisana said...

ohh...penatnya....
i yg baca ni pun lotihhhh...

Hajah Zainab bt Abdullah said...

mama kesian kat catz...tapi mama tabik spring dgn kegigihan & ketabahan catz merentas jalan demi utk seorang adik...u r a great sister!

Yattisa Roslan said...

hahahahahah...besar nyer skrin GPS. wa ingat yg kecik2 je. Penderhaka memangla kena hukum.

parkmeon said...

Paling penting klu nk pakai GPS ni ALWAYS UPDATE map dia. Dulu ai penah ada GPS, la ni x guna dh. Ai lg percaya my instict dan inchik gugel earth.

Sawa said...

merapek yg bisa buat reader cam ambe ni t'lopong gak catz woii.. hehehe.. kale kena kat den laa.. dgn ayam2 mekdi tu den patah balik. konpem gv-up

NenekPenne said...

tiap2 hari aku balik lalu itu jalan... tapi aku jalan terus, puncak perdana kat trafic lite ikut kanan kalau dari kuala after melalui jalan berpusing2 yang sesuai untuk mereka yang berangan nak memandu formula 1...

len kali jangan durhaka...

catz, thank you semalam tu.... kasi aku release tension....

Cik Eina Naim said...

kesiannyer.. saya xpercaya pada GPS jugak tapi selalunya apa yang saya buat kalau saya kene pergi pada tempat yang saya tak familiar, saya akan google internet dan study peta.. Dan pastikan minyak sentiasa penuh..hehhe.

Tapi kalau bab UITM Puncak Perdana ni..hahah senang banget jalannya..

kenanga said...

salam catz, akak dh lama follow yr blog but baca aje....seronok n kelakor pun ade...xpe lah since catz dok bbb kn mai la kt spa akak bole release stress tuh....

catz said...

sierra,

ahkak nih memang hantu sesat..
hahahhaa..tah hapa2 kan..ke ek ke..

e-mail ahkak:

nurana2000@gmail.com

tq

catz said...

Sue,

hi..welcome to catzscafe.
thanks for baca repekan-repekan saya ini.
:).
tu lah lain kali saya akan ikut cakap gps dan tidak derhaka.
hiks.
cuma jalan th sunyi..so mengelirukan.
:)

catz said...

AyuNasia,

mak nih mmg ratu sesat noks.
tak dapek dah nak diselamatkan.
ko aklau nak cekik mak pun mak rela you..
hahahhaha

catz said...

Han,

syaa pun tgh gelak2 gak bila baca semula..
hahaha

catz said...

serisinisana,

yes..
memang letih sgt.
masa tu saya siap sakit kepala dan pening..
tobatttt...

catz said...

mama@Hajah Zainab,

hehhehee...terpaksa..kang adik nangis..
hahaha..lagipun dah dekat..dan takleh lain kali..so kena teruskan sampai jumpa.

catz said...

Yatissa,

hahahha..catz ingat gps tuh ada otyak jugak lah..tuh saja nak kenakan aku kan...mmg rasa nak campak tepi semak je time tuh..kihkihkih

catz said...

Park meon,
betui tuh..tapi aku ni malas.
plus kdg mmg betul.lebih percaya instinct kan...
kang aku gugel2 mapnya..

catz said...

Sawa,

saya tak rasa give up sebab tau benda tuh dah dekat cuma salah simpang.
tapi without the gps maybe gv up kot.
:)

catz said...

Nenet,
tuh jalan engkau kah???
aku mmg kompius oke sebab tak jauh dari KS.
aku ingat aku dah salah jalan.
tapi kete kat situ laju2 gila..takut aku..

catz said...

Cik Eina Naim,

salam.
welcome to catzscafe.
yup..kdg gps tak leh caya sgt,.
kdg suh belok kiri, tapi xde simpang ke kiri pun..pelik2 je..
hahhaha.

btw, salam kenal.
thanks for reading.
:)

catz said...

kenanga,

salam,
hi,..thanks for reading,.
btw spa kat mana?
menarik ni..mcm nak pegi.
:).

salam kenal.

miow

serisinisana said...

tetiba je teringat cerita CSI baru ni...yg GPS dia kena hack,,, so dia memandu di kawasan hitam di Manhattan...... aaa.... takutnye...

ida said...

hi catz

pengalaman i guna gps pun lebih kurang u jugak. last2 i x pakai lagi. takut2 ntah ke mana dibawaknya.

kelakar citer u gi uitm tu. i dok area saujana utama, between uitm p.alam - p.perdana. tergelak sensorang baca citer u ni, x pe pengalaman mengajar kita.